Bedstefars skæg – som kage, altså :-)

bedstefars skæg
I min familie kaldte vi kagen for bedstefars skæg. Men den hedder vist bare Bedstefar-kage.

“Sjovt – jeg vidste bare, hvordan den her kage ville smage, før jeg satte tænderne i den,” sagde min chef og pegede på tallerknen med et stykke “Bedstefars skæg”.

Men det er nu ikke så mærkeligt endda. Han og jeg er stort set jævnaldrende, og vores generation voksede op med mødre, der afprøvede Amo/Glutens gratis bageopskrifter, som man kunne få hos enhver købmand. Jeg er rimeligt sikker på, at chefen vidste, hvordan kagen ville smage, fordi han har fået den som barn.

Faktisk hedder kagen bare “Bedstefars kage”, men i min familie er den altid blevet kaldt Bedstefars Skæg, formentlig fordi marengsen ovenpå godt kunne ligne et luftigt julemandsskæg.

ingredienser 18. jan 2014
Der skal ikke så mange ingredienser til Bedstefars Skæg. Under bagepulveret er det et glas hjemmelavet marmelade, men købe-marmelade går altså udmærket 🙂

“Bedstefars skæg” er knap så ukompliceret at bage som den chokoladebradepandekage, jeg også bagte til kollegerne til min fødselsdag. Det skyldes, at den helst ikke må bages så længe, at den bliver tør, men jo heller ikke skal være rå indeni. Og det er ret svært at ramme, fordi man bager kagen af to omgange – først uden marengsen og så med.

Min marengs blev superflot (det er også en af de ting, der kan gå galt), og i det store og hele var kagen god. Dog var den på det højeste sted – i midten – så “svampet” indeni, at den efter min mening godt kunne have tålt 3-5 minutter mere i ovnen…. Nå, spist blev den.

dej hældt op i bradepande
Dejen er hældt op i bradepanden.
marengs i ovnen
Og kagen i ovnen. Se hvor flot marengsen er – det er en skam, at jeg faktisk ikke ret godt kan lide marengs, for jeg er egentlig ret god til at lave det!

 

Det er endnu en af de opskrifter, hvor min mor har rettet i sukkermængde og bagetid – og har tilføjet noter i margin. Men opskriften er fra Amo/Gluten.

Bedstefars skæg

400 gram mel

250 gram smør eller margarine

250 gram sukker

1 tsk bagepulver (5 gram)

4 æggeblommer

Cirka ´2,5 dl letmæk eller sødmælk

Fyld:

Cirka 225 gram marmelade

Marengs:

250 gram sukker

4 æggehvider

Fedstoffet blødgøres og røres godt sammen med sukkeret. Æggeblommerne tilsættes én af gangen.

Bagepulver og mel sigtes sammen og tilsættes sammen med mælken og røres, indtil dejen er ensartet.

Dejen kommes i en smurt og melet bradepande.

Bages på ovnens midterste rille ved 200 grader i cirka 25 minutter.

Tages ud, køles en smule af. Smør nu marmeladen ud over hele overfladen.

Pisk æggehviderne meget stive. Tilsæt derpå sukkeret lidt efter lidt og pisk. Marengsmassen bliver flot, blank og “fed” at se på.

Marengsmassen fordeles ud over kagens marmeladesmurte overflade. Drysses let med sukker.

Bages færdig ved samme ovntemperatur til marengsen er gylden. Det tog 10-12 minutter i min ovn.

Note 1: Husk at tage smør/margarine ud af køleskabet i god tid, så er det lettere at røre blødt, hvad end du nu bruger en håndmixer eller en røremaskine.

Note 2: Jeg brugte – som min mor – en porcelænsform i stedet for en brandepande. Det er derfor, at vores bagetid er længere end originalen, der siger 15 minutter uden marengs og så 15 minutter med marengs, altså i alt 30 minutter.

Note 3: Min mor plejede at bruge abrikosmarmelade. Jeg brugte hjemmelavet mirabelle-marmelade, som faktisk også har lidt abrikossmag. Jeg tror også, at en appelsinmarmelade ville være god.

(opskriften er fra Amo/Gluten og stammer formentlig fra 1970’erne)

færdigbagt bedstefars skæg
Færdigbagt bedstefars skæg.
kage på tallerken
Det hæklede stykke, som tallerknen står på, er et køkkenhåndklæde, som min veninde Anne Marie har hæklet til mig 🙂

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *