Biscotti di prato (2) – Politikens Bagebog

Biscotti - opskrift fra Politikens store Bagebog.
Biscotti – opskrift fra Politikens store Bagebog.

Dette er så endnu én af mine eksperiment-rækker. Jeg har testet mysliopskrifter, jeg er ved at være færdig med at teste knækbrødsopskrifter, og nu er jeg i gang med biscotti/cantuccini.

Jeg havde dem med til et møde i Douzelage-gruppen, og der blev de godkendt :-)
Jeg havde dem med til et møde i Douzelage-gruppen, og der blev de godkendt 🙂

Den første jeg testede, var Peters opskrift, der minder om min bedstemors opskrift på skorper; små hårde kage med kardemomme og uden mandler/nødder.

Denne her er så en klassisk biscotti-opskrift fra Politikens Store Bagebog. Desuden har jeg en opskrift liggende, hvor der bruges smør, ret meget sukker og vanilleekstrakt (det er Vivi-Anns amerikanske opskrift) samt én fra en italiensk kogebog. De skal også prøves!

Jeg gider prøve så mange, fordi jeg synes, at kagerne smager fantastisk. Det er den type ”småkager”, jeg kan lide. Og så er det sjovt at opdage de små forskelle.

Inredienser til biscotti.
Ingredienser til biscotti.
Rullet i to stænger, der hæver lidt og flyder lidt ud under bagningen.
Rullet i to stænger, der hæver lidt og flyder lidt ud under bagningen.

 

Disse her har en gylden, lidt porøs overflade på grund af at de er penslet med æggeblomme-vand, og så smager de lidt af citronskal. Der er rigeligt med mandler i efter min mening – faktisk kunne jeg godt tænke mig at prøve dem med hasselnødder, som opskriften da også meddeler, at man kan bruge i stedet for mandlerne.

Biscotti de Prato spises egentlig af toscanerne dyppet i deres søde vin, Vino Santo (hellig vin), men de kan nu også dyppes i sherry – eller bare i kaffen.

De er så praktiske, fordi de holder sig i adskillige måneder ved lufttæt opbevaring.

Stængerne er skåret i småkager og skal nu tørres i ovnen.
Stængerne er skåret i småkager og skal nu tørres i ovnen.

Biscotti de Prato

(cirka 50 styk)

250 gram mel

175 gram sukker

1 tsk bagepulver

0,5 tsk revet, usprøjtet citronskal

2 hele æg

1 æggeblomme

150 gram hele, usmuttede mandler (eller hasselnødder)

1 æggeblomme til pensling

Sigt mel, sukker og bagepulver sammen i en røreskål. Riv citronskal over.

Tilsæt de hele æg og æggeblommen og arbejd det gradvist ind i dejen med fingrene eller på maskine. Dejen er temmelig blød og klistret (se note 1). Tilsæt de hele, usmuttede mandler eller hasselnødder.

Del dejen i to. Kom mel på hænder og bord og form to pølser, cirka 35 centimeter lange. Læg dem på bagepapir (husk god afstand, de hæver og flyder lidt ud under bagningen) på en bageplade.

Rør æggeblommen op med 1 spsk vand og pensl overfladen af de formede pølser.

Bag kagerne midt i ovnen ved 180 grader i 20 minutter eller til de begynder at tage farve. Rag dem ud og lad dem køle af lidt af (cirka 10 minutter).

Lad ovnen køle ned til 100 grader. Skær de to længder i skiver på 1,5-2 centimeter og lad dem tørre i ovnen ved 100 grader og ovndøren på klem (sæt eventuelt en trægrydeske i klem, hvis ikke din ovndør kan holde sig selv) i 30-40 minutter (se note 2) til kagerne er hårde og sprøde hele vejen igennem.

Lad dem køle helt af på en rist, inden du kommer dem i lufttætte glas eller kagedåser.

Note 1: Jeg synes ikke, at dejen var specielt ”blød og klistret”. En smule ja, men ikke sådan at den slet ikke var til at håndtere. Man behøver ikke meget ekstra mel for at kunne trille den til de to stænger.

Note 2: Prøv at tage en enkelt kage ud, når du mener, at de er ved at have nok. Lad den køle af i cirka tre-fire minutter – og bid i den. Hvis den er blevet sprød og gennemtør, har de nok. Hvis den stadig er blød indeni, skal de have lidt mere.

(opskriften er fra ”Politikens Store Bagebog” af Anne Majgaard, Politikens Forlag, 2004)

Biscotti ser pæne ud i et glas - og holder sig flere måneder. His man kan lade være med at spise dem!
Biscotti ser pæne ud i et glas – og holder sig flere måneder. Hvis man kan lade være med at spise dem!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *