Claus Meyers nemme hverdags-rugbrød

 

Rugbrødsdej
Så er dejen rørt, nu skal den hvile og hæve i køleskabet

Da jeg kom hjem fra arbejde i dag – sent – opdagede jeg, at jeg var løbet helt og aldeles tør for rugbrød. Og så besluttede jeg, at NU var det altså tid at få gang i rugbrødsbageriet igen.

Af en eller anden grund ligger mit bageri altid stille om sommeren – måske fordi det med at tænde ovnen ikke er det, man tænker først på, når temperaturen når over 20 grader celcius og man (jeg) bor i en lejlighed, der fungerer udmærket som sauna.

Som tidligere nævnt er jeg absolut ikke nogen ørn til at bage. Tærter er jeg ret god til, og så har jeg held med rugbrød. Men så er det også sagt.

Og mine rugbrød er først for alvor blevet super velsmagende, da jeg opdagede Claus Meyers opskrift på Hverdagsrugbrød. 

Jeg dur ikke til det der med at pleje en 78 år gammel surdej fra Island, som skal bruges indenfor en uge, ellers skal den spædes op for at leve, og hvad har vi her….. Det er dømt til at gå galt for mig.

Derfor bager jeg helst heller ikke rugbrød med surdej.

Men Claus Meyers opskrift er bare super nem. Man rører det hele sammen i røremaskinen (ja, han nævner, at man da også kan teste sine armmuskler og røre i hånden, men så blev det aldrig til andet end skiveskåret fra Kvickly for mit vedkommende), hælder det i en smurt form, og lader det stå mellem 1 og seks døgn, hvorefter man bage det, når man har tid.

Og så er det vidunderligt holdbart og bliver ved med at være “fugtigt”, hvis man opbevarer det i køleskab.

PS: En god veninde bagte brødet og meldte tilbage, at hendes familie elskede det – men det gjorde hun ikke. “Der er altså for mange kerner i,” var hendes dom. Så hermed en lille advarsel: Brødet er smækhamrende fuld af kerner! Og det er det, jeg kan lide 🙂

Færdigt rugbrød
Sådan ser hverdagsrugbrødet ud, når det er bagt.

Hverdagsrugbrød

2 dl kærnemælk

6 dl koldt vand

1,5 dl øl

15 gram salt

10 gram gær

300 gram skårne rugkerner

225 gram hørfrø

150 gram solsikkekerner

115 gram sesamfrø

250 gram fuldkornshvedemel

300 gram rugmel

Bland alle ingredienserne og rør dejen sammen i 10 minutter i en røremaskine.

Hæld dejen i en oliesmurt rugbrødform på 3,3 liter (min er nu en slip-let form, som jeg ikke aner hvor mange liter er – men den er stor og det går fint) dæk formen med husholdningsfilm og sæt den i køleskabet i minimum 12 timer før bagning – gerne længere. Jo længere dejen står, jo mere smag får brødet, dog skal det maksimalt stå i 6 dage, da surheden i det færdige brød ellers bliver for høj.

Fjern husholdningsfilmen og bag brødet midt i ovnen ved 180 grader i 90-100 minutter. Slå herefter rugbrødet ud på en rist med bunden opad. Lad rugbrødet køle godt af, inden du skærer i det.

Note 1: Jeg har (med glæde) eksperimenteret med øllet, og har fundet ud af, at Jacobsens Dark Lager er særlig velegnet. Og da man kun skal bruge 1,5 dl, er det jo dejligt med en øl, man gider drikke resten af 🙂

Note 2: Jeg har flere gange erstattet solsikkekerner med græskarkerner, som jeg holder meget af. Det bliver også rigtigt godt.

Note 3: Man bager selvfølgelig bare rugbrødet, når man har bedst tid. Men jeg synes, at det skal stå i hvert fald to døgn, og helst tre, inden man bager det.

(opskriften er fra Claus Meyers helt fantastiske “Almanak”, Lindhardt og Ringhof, 2010. Jeg har afprøvet utroligt mange opskrifter fra bogen, der er inddelt i uger, så opskrifterne passer til de råvarer, der netop er i sæson på den tid af året, og den er god at arbejde efter. Man bliver ikke ladt i stikken af mærkelige udtryk eller opskrifter, hvor noget mangler….)

KitchenAid
Jeg måtte bare have en KitchenAid, fordi det er sådan en smuk maskine. Men hvis jeg havde tænkt mig om, havde jeg måske brugt pengene på noget andet. For det ER altså maskinen for dem, der bager meget. Og det gør jeg ikke. Men skøn er den da, når jeg gør – som i tilfældet med rugbrødet.

2 tanker om "Claus Meyers nemme hverdags-rugbrød"

  1. Kære Mette
    Har lavet rugbrød i dag og venter spændt på hvornår jeg får bagt i løbet af ugen og naturligvis resultatet. Kan især godt lide konceptet med at brødet ikke skal bages samme dag, det blandes sammen. Knus Karin

    1. Jeg glæder mig til at høre om resultatet, Karin. Jeg har selv lige bag igen-igen – jeg elsker bare det rugbrød 🙂 Og så holder det sig supergodt i køleskabet, og bliver ikke tørt og kedeligt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *