Pyh, jeg har bare haft så travlt – og det går ud over tiden til at skrive indlæg her på bloggen.
Men I skal nu alligevel have opskriften på den hindbær-parfait, som jeg lavede til fredag aften, fordi jeg var inviteret til middag hos mine gamle kolleger Mads og Trine og deres børn, Caroline og Christian. Nå ja, faktisk var Mads i København i embeds medfør, men til gengæld var der så besøg af vores tidligere kolleger på avisen, Lene og Jesper, der nu bor og arbejder på Bornholm. De havde deres tre-årige søn Asmus med, og han er ikke nogen kost-foragter, trods sin unge alder.
Min yndlingshistorie om Asmus er en, hans mor lagde på Facebook på et tidspunkt. Hun havde spurgt, om de ikke skulle smutte ned efter en pizza, og knægten spurgte “har vi da ikke flere marinerede sild?”, for det ville han hellere have. Se det er jo et barn med smagsløgene skruet rigtigt på 🙂
Nå, Trine havde lavet lækker laksesuppe og godt brød til, Lene og Jesper kom med god new zealandsk hvidvin – og jeg stillede så med desserten. Og så fik vi en lille hygge-fest ud af det.
Hindbærparfait med chokoladesauce
(6-8 personer)
Parfait:
350 gram hindbær
1,5 dl sukker
1 spsk citronsaft
4 pastauriserede æggeblommer
1,5 dl sukker (nej, det er ikke en fejl, at der optræder sukker igen…)
1 stang vanille (kornene skrabet ud)
0,5 liter piskefløde
Valnødder:
50 gram valnødder
1 spsk smør
2 spsk ahornsirup
1 nip salt
Chokoladsauce
50 gram mørk chokolade
0,5 dl espresso (eller bare meget stærk kaffe)
1 dl piskefløde
Parfait: Kog hindbær, sukker og citronsaft op til sukkeret er smeltet – 6-8 minutter. Sæt bærrene koldt indtil brug (i køleskabet). Pisk æggeblommerne med sukker og vanillekorn, indtil det er lyst og luftigt (man kan nærmest ikke piske det for meget). Pisk fløden til skum (det kan man til gengæld godt piske for meget, så bliver det til noget, der ligner smør – så hold op, inden det bliver alt for stift 🙂 ) og vend flødeskum og æggemasse forsigtigt sammen. Vend hindbær-“marmeladen” i og fyld massen over i en springform. Dæk den til og stil den i fryseren natten over.
Valnødder: Rist valnødderne kort på en tør, varm pande i cirka 1-2 minutter. De skal helst ikke blive sorte i kanterne. Kom smør, ahornsirup og salt ved og lad dem riste i yderligere 2-3 minutter. Tag dem af panden og lad dem køle helt af. Når de er kolde, hakkes de groft.
Chokoladesauce: Kom chokolade og kaffe i en kasserolle og lad chokolade smelte. Pisk fløden i og lad saucen lige akkurat komme op at koge.
Tag parfaiten ud af fryseren en halv times tid inden servering. Vend den ud på et serveringsfad, dryp med noget af chokoladesaucen og drys nødderne hen over. Server med resten af chokoladesaucen i en lille skål ved siden af.
(opskriften er fra bladet “Mad & Venner” nummer 100, og den er udviklet af Louisa Lorang)