Græskar-tid – grillet Hokkaido med krydderurtesalsa

grillet hokkaido
Grillet Hokkaido med krydderurtesalsa, nødder og feta.

I aftes var jeg til middag hos gode venner. En af de andre gæster var min diametrale modsætning – hun lavede aldrig mad selv. Hun indrømmede uden blusel, at hendes komfur derhjemme bare samlede støv, for madlavning var godt nok ikke noget, hun brugte tid på. Da jeg spurgte, hvad hun så spiste til hverdag, svarede hun “årh, du ved…pizza”.

Men der er så også ting, jeg ikke gider bruge min tid på. En af dem er støv og snavs. Så hver 14. dag tropper min trofaste rengøringsdame Hanne op og bruger tre timer i min lejlighed. Hun gør køkken og badeværelse skinnende rene og vasker min del af trappeopgangen. Er der tid tilbage, støvsuger hun resten af hytten. Det når hun faktisk ganske ofte. En gang hver anden måned vasker hun trægulvene med sæbespåner. Dejligt 🙂

Nå men Hanne kom også i dag – og jeg havde jo ferie. Så jeg fortrak fra den hjemlige matrikel og gik på arbejde! Jo, jeg havde en artikel, jeg lige så godt kunne få skrevet. På vej ud på Dagbladet passerede jeg Fakta og kunne notere mig, at de har fået græskar udenfor forretningen.

Jeg køber gerne Faktas (og før i tiden Føtex’) store græskar, når jeg skal lave syltede græskar til min far (se opskrift andetsteds her på bloggen – skriv græskar i søgefeltet), men jeg stoler ikke rigtigt på dem, hvis jeg skal lave en af mine yndlingssupper; græskarsuppe. Hvis jeg er så heldig at få et græskar af for eksempel min gamle chefs kone, som dyrker dem med entusiasme (og uden sprøjtemidler og gødning), laver jeg gerne suppe af det, for hendes græskar har masser af smag – men ellers tyr jeg altså til økologiske hokkaido-græskar fra Kvickly. De er gode – også til andet end suppe.

På søndag har jeg tænkt mig at lave min super-græskarsuppe – så skal jeg nok poste opskriften. Faktisk får I to opskrifter på suppen. Men indtil videre får I en rigtig dejlig opskrift på en forret/frokostret (som jeg altså spiser som hovedret sammen med et stykke kylling) med hokkaido-græskar. Det smager bare vildt godt.

Grillet Hokkaido med krydderurtesalsa, nødder og feta

(4 personer)

1 Hokkaido

olivenolie til pensling

groft salt og peber

Salsa:

50 gram hasselnødder

4 skalotteløg

1/2 bundt krydderurter – gerne forskellige f.eks. persille, mynte og basilikum

0,5 dl olivenolie

skal af 1 citron

saft af 1/2 citron

100 gram feta

Flæk græskarret, fjern kernerne med en ske og skær græskarkødet i cirka 1 centimeter tykke skiver.

Pensl skiverne på begge sider med olivenolie og læg dem i et ovnfast fad. Krydr med salt og peber. Stil i forvarmet ovn ved 180 grader i 30 minutter.

Skru herefter op på grill og lad græskarskiverne grille færdig, indtil de får en gylden overflade. Pas på de ikke brænder på.

Imens græskarret er i ovnen, laves der salsa.

Rist hasselnødder let gyldne på en tør pande. Hak dem groft. Snit skalotteløget og pluk krydderurterne.

Vend løg, urter, nødder, olie, citronskal og citronsaft sammen. Krydr med salt og peber.

Smuldr fetaosten ned i blandingen og vend det hele sammen.

Server de grillede græskar med en portion salsa ovenpå – eventuelt som hovedret sammen med et stykke grillet kylling.

Note 1: Min krydderurteblanding (foto’et) var det, jeg lige havde, nemlig basilikum, mynte og karse. Det var rigtigt glimrende. Jeg tror alle krydderurter går!

Note 2: Køb en ordentlig feta. Hvis du aldrig har smagt andet end fetina, og hvad de nu ellers hedder, de glatte danske varianter, skåret i tern, vil du blive overrasket over, hvor lækker, blød og smagsfuld en god feta fra for eksempel Tyrkiet eller Grækenland kan være. Danmark laver rigtig, rigtig god ost – bare ikke lige feta. Jo, gedefeta, men den er nok ikke lige for nybegyndere 🙂 Din ostehandler har helt sikkert en af de gode – og de bedre supermarkeder har som regel den græske. Det er en hel frikant i hvidt plast med det græske flag et eller andet sted på etiketten.

(opskriften er fra “Aarstidernes Guld & Grønne sager”/Jacob Dietz & Søren Ejlersen, Forlaget Olivia, 2008)

skarp zwilling-2012
Hokkaido-græskar kan have en virkelig hård skal. Pas på fingrene, når du skærer! Billedet her er fra sidste år, hvor jeg lige havde fået mig en skøn, ny og meget skarp kniv fra Zwilling….

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *