I år har jeg udliciteret småkagebagningen. Jo, sgu!
Jamen, jeg kan bare ikke nå det hele, og min søster ytrede på et tidspunkt et ønske om at kaste sig ud i vaniljekransene, som i øvrigt er min fars yndlings-julesmåkager.
Nu har søster så også købt en kødhakker med en kageplade, så der kan køres vaniljekrans-dejstrimler ud, så det er i gode hænder.
Men ingen jul uden brunkager, vel?
Altså, egentlig er brunkager slet ikke mine favoritter, selvom de bestemt smager godt. Jeg er til jødekager (politisk ukorrekt navn, men det hedder de altså stadig i min familie) – men de skal være som dem, min mor bagte – og det er der ikke nogen, der er!
Jeg havde egentlig tænkt mig at give det et forsøg i år, men jeg er ikke sikker på, at det kommer til at ske.
Brunkager var min mor også fantastisk til. De bedste, jeg har fået, siden mor døde for snart ti år siden, fik jeg hos Helle og Niels. Jeg skulle interviewe Niels om hans passion for for kunst (billedkunst), og så havde hans kone Helle bagt.
De brunkager kom jeg til at tænke på i år og skrev til Helle, om hun havde en opskrift? Det havde hun. “Men jeg kan da lige så godt bage nogen til dig, nu når jeg alligevel skal i gang” skrev hun tilbage.
Jeg sagde ikke nej!
Så nu er jeg den lykkelige indehaver af en stor dåse hjemmebagte, gode brunkager – og så havde hun da også lige bagt pebernødder til mig og lavet æble-solbærgelé til anden 🙂 Fantastisk!
Men for en sikkerheds skyld skriver jeg lige brunkageopskriften ind her. Så ved jeg, hvor den er. For det er jo ikke sikkert, at Helle vil bage til mig hvert år!
Helles brunkager
(cirka 200 stk)
500 gram smør
500 gram sukker
125 gram sirup
125 gram grofthakkede mandler
1 strøgen spsk stødte nelliker
2 spsk kanel
15 gram potaske
1 spsk koldt vand
1 kilo mel
Varm smør, sukker og kanel op i en gryde.
Tag gryden fra varmen og rør mandler og krydderier i sukkerblandingen.
Rør potakse og vand sammen og rør det i.
Lad blandingen køle af, inden melet tilsættes.
Ælt dejen på køkkenbordet og tril den i pølser, som stilles køligt et par dage.
Skær pølserne i papirtynde skiver og bag dem i fem-seks minutter ved 175 grader øverst i ovnen.