Hummus

Jeg elsker hummus.

Det er en kærlighed, der begyndte under min studietid i Århus, hvor vi kom på en billig, men god, græsk restaurant – og altid fik humus som starter/forret.

Siden har jeg også fået det i Libanon og Syrien – og har selv afprøvet utallige opskrifter. Det er nemlig ikke så ligetil, synes jeg, at lave den lige så god som de gør på restauranterne.

Nu har jeg endelig fundet en yndlings-opskrift, en cypriotisk én – og så får I lige min veninde Sørines humus-opskrift også, for den er altså også god.

 

Hummus fra Cypern

150 gram kikærter

50 gram tahin

saft og fintrevet skal af 1/2 citron

1 fed hvidløg

0,75-1 dl olivenolie

peber, salt

Pynt: lidt hakket persille, sorte oliven

Kog de udblødte kikærter (de skal stå 8-10 timer i vand – og skylles bagefter) i letsaltet vand. Når kikærterne er møre, hældes vandet fra og gemmes.

Mos de varme kikærter i en blender.

Rør tahinen med en 1/2 kop lunkent kogevand fra kikærterne. Smag til med citron, hvidløg og olie lidt ad gangen, mens blenderen/foodprocessoren kører. Tilsæt peber og salt til sidst.

Note1: Nej, jeg synes ikke, at kikærter på dåse er en god erstatning. Og det er ikke besværligt at udbløde og koge kikærter selv – man skal bare huske det i god tid.

Note2: Tahin er en pasta af olie og sesamfrø, der kan købes hos alle etniske grønthandlere og i gode supermarkeder. Det kan holde sig længe.

(Grundopskriften, som jeg har halveret og ændret en lille bitte smule, stammer fra “Athos Kuren”/Stig Ekkert, Gyldendal, 2009)

 

Sørines hummus

1,5 del kikærter

Saft af halvanden (1,5) limefrugt

4 fed hvidløg

1 rød chili og 1 grøn chili

1 dl olivenolie

salt

mynteblade

Udblød og kog kikærterne. Blend det hele sammen undtagen olie, der tilsættes i en tynd stråle undervejs, mens blenderen/foodprocessoren kører. Hvis hummus’en er for tyk, kan man eventuelt stilsætte lidt kogevand fra kikærterne.

 

 

Græsk humus
Nej, den har jeg ikke selv lavet – men jeg har da både fotograferet og spist den 🙂 I Grækenland.
Humus i Libanon
Denne smukt anrettede hummus fik jeg i Libanon.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *