Kyllingeburgere á la Gordon Ramsay

fedtfattig kyllingburger
Fedtfattig kyllingeburger med ovnfritter.

Gordon Ramsay ville sikkert have råbt og bandet af mig – og så var jeg blevet fyret. For jeg har ændret på hans opskrift.

Det var nu ikke helt med vilje, men min søde kartoffel viste sig at have kendt bedre dage, så min kyllingeburger er ledsaget af almindelige ovnstegte kartofler, ikke de originale søde kartofler. Jeg havde heller ikke mere olivenolie, men brugte rapsolie – og så gider jeg ærligt talt ikke lave ketchup selv. Been there, done that, og jeg synes ikke, at resultatet er så fantastisk. Heinz er vældigt fint til mig.

Men denne fedtfattige burger med fritter smager altså fantastisk. Hvis nu ungerne absolut ikke gider spise kyllingeburgere, så brug noget rimeligt magert hakket oksekød.

fedtfattig kyllingburger
Det er måske ikke verdens flotteste madfoto, men her kan man se, hvordan burgere ser ud indeni.

Man skal passe på med at love noget – det er så træls, når man ikke kan holde sit løfte,

Jeg skrev her, inden jeg rejste til filmfestival i Göteborg, at jeg ville lægge denne kyllingeburger-opskrift på lørdag den 1. februar. Men det gik altså hen og blev tirsdag, inden jeg fik skrevet noget her til madbloggen. Jeg har simpelt hen været for udmattet – især i weekenden – og i går havde jeg en lang arbejdsdag.

Min hjemtur fra Göteborg skulle have foregået med fly/tog og skulle have taget cirka otte timer, fra jeg trådte ud af hotellet og til jeg var hjemme i egen lejlighed lige efter midnat, natten mellem fredag og lørdag. Men SAS aflyste mit fly, så jeg kørte i tog hele vejen – Göteborg/Malmö/København (hvilket under andre omstændigheder kan anbefales) og videre i tog til Jylland, hvor jeg strandede i Vejle klokken 23.40 – uden forbindelse til Holstebro før langt ud på natten. Så jeg tog en taxa hjem til min far (378 kroner, mine damer og herrer, men det kunne da have været værre….), fik midnats-ostemadder og kaffe – og en seng. Næste dag tog jeg så videre til Holstebro. Da jeg trådte ind i lejligheden, havde jeg været undervejs i 21 timer. Det har jeg prøvet før. Det er OK, når man kommer fra Sydafrika eller Indien. Men Göteborg!!!???

Anyway – jeg har masser af sne-billeder og mad-billeder med hjem, men jeg får tidligst skrevet min Göteborg-beretning på søndag. Og jeg lover det altså ikke!!!

ingredienser 4-2-14
Ingredienser til kyllingeburger – som man måske kan se, havde jeg ikke mere olivenolie, så det er rapsolie, der er på programmet. Det går altså udmærket i dette tilfælde.
hjemmehakket kylle
Jeg hakker selv kyllen – og så skal det i skålen til de afkølede løg

 

Kyllingeburger med både af søde kartofler

(giver fire pæne burgere – eller seks små)

3 spsk olivenolie

1 mellemstort skalotteløg, pillet og finthakket

2 fed hvidløg, pillede og fintknuste

havsalt og sort peber

350 gram hakket kyllingebryst uden skind og ben

1 stort æg

1 håndfuld krydderurter, for eksempel bredbladet persille og purløg, hakket

Både af søde kartofler (eller almindelige):

3-4 mellemstore søde kartofler, skrællede (eller 3-4 bage-kartofler)

olivenolie til at dryppe med

honning til at dryppe med (kan udelades – det gjorde jeg)

Til servering:

4-6 små burgerboller, helst fuldkorns, flækkede

1 stor moden avocado

1 stænk citronsaft

1 stor bøftomat, skåret i tynde skiver

Ketchup

Varm 1 spsk olivenolie i en gryde og småsteg i fire-seks minutter løg og hvidløg med lidt salt og peber (for lav varme), indtil de er bløde og gyldne, men ikke brune. Kom dem i en stor skål og lad dem køle helt af.

Kom kylling, æg, salt og peber i skålen til løgblandingen, og rør de hakkede krydderurter i, så det hele bliver godt blandet. Kom husholdningsfilm over og sæt det i køleskabet i en time, så farsen kan sætte sig.

Form med fugtige hænder farsen til fire bøffer, sørg for ikke at trykke dem for meget. Sæt dem på en bakke med bagepapir og sæt dem i køleskabet til de skal steges.

Tænd ovnen på 200 grader. Læg bagepapir på en bageplade. Skær de søde kartofler i både og kom dem i en stor skål med et dryp olivenolie og lidt salt og peber. Bred dem ud i et lag på bagepladen og bag dem 15-20 minutter, indtil de er gyldenbrune i kanterne. Man kan eventuelt dryppe med lidt honning. Hold dem varme i ovnen ved lav varme.

Steg burgerne ved at varme 2 spsk olivenolie på en stor stegepande eller en grillpande. Når det er varmt, kommes burgerne på og steges fire-fem minutter på hver side, indtil de er gyldenbrune og lige netop gennemstegte. NB!: Tryk dem ikke med paletkniven, mens de steger – så presser du saften ud og får tørre burgere. Læg dem på en varm tallerken og lad dem hvile.

Rist bollerne let på begge sider. Halver, skræl og udsten avocadoen og skær den i tynde skiver og pres en smule citronsaft over, så den ikke bliver mørk. Læg hver bolle sammen med en kyllingeburger og nogle få skiver avocado og tomat. Server med søde kartoffelbåde (eller kartoffelbåde af almindelige kartofler, lavet på samme måde) og ketchup.

Note 1: Jeg køber fersk kyllingefilet hos slagteren og knivhakker det selv. Først skærer jeg brystkødet i store tern – og så hakker jeg det med en stor skarp kniv. Det er nemt.

Note 2: Jeg synes, at farsen er meget blød, så det der med at forme dem inden og sætte dem på bagepapir, droppede jeg. Efter en time tog jeg farsen ud af køleskabet, formede dem med en ske i min håndflade – og lagde dem direkte på panden, hvor jeg trykkede dem lidt flade med skeen.

Note 3: Det fedtfattige går lidt af, når jeg afslører, at jeg smører den ene bolle-halvdel (den underste) med en fedtfattig græsk købedressing (yoghurtbaseret) og den øverste bolle med (uha-uha!) dijonnaise, en af mine små laster. Det smager rasende godt, men hiver naturligvis kalorieantallet i vejret.

(opskriften er fra “Spis sund”/Gordon Ramsay, Lindhardt og Ringhof, 2008)

kylleburgere på panden
Kylleburgere på panden – jeg lavede halv portion, det vil sige tre små burgere. Hel portion giver fire pænt store.
klar til at samle
Klar til at samle burgeren. Til venstre står den store synder; dijonnaisen. Det er en vidunderlig, men fedende, opfindelse; en blanding af mayonnaise og dijonsennep.
færdig, lækker burgerA
Færdig, lækker burger.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *