Forleden var søster og jeg hjemme på weekend hos vores far.
Det er længe siden, vi har været det sammen, for søster har haft en skøn, men også temmelig vanskelig, stor schæfer i godt 11 år. Og han brød sig ikke om at overnatte andre steder end hjemme. Han brød sig så heller ikke om at køre bil. Eller om andre dyr. Men han var verdens bedste hund alligevel.
Nå, men altså, for nylig fik han leversvigt og efter råd fra dyrehospitalet blev han aflivet. Der var umådelig stor familiesorg ovenpå det. Han var jo et elsket medlem af familien.
Men der ER ting, må vi indrømme, der er nemmere uden ham, selv om det føles forræderisk at sige det; for eksempel at søster nu kan overnatte ude.
Vi blev enige om, at jeg skulle bage en kage til eftermiddagskaffen hos far, og jeg havde netop lagt denne opskrift til side som en “må-prøves-når-lejlighed-byder-sig”. En rig chokoladekage bager man ikke bare til sig selv, for man når simpelt hen ikke igennem den, inden resterne skal smides ud.
Den var nem at lave og blev vildt god. Den er virkelig chokolade-lækker – men man (i hvert mig) kan ikke spise mere end et stykke. Den mætter helt utroligt på grund af al den gode chokolade, der er i.
Man kan formentlig godt servere den med let pisket flødeskum eller cremefraiche. Jeg serverede den nu bare med hindbær.
Jeg havde spist et stykke aftenen før, vi tog afsted. Hos far spiste vi af den både eftermiddag og aften, og alligevel var der så meget tilbage, at vi alle tre fik et stykke til vores aftenskaffe både søndag og mandag! Så der er en 12-14 gode stykker i sådan en kage.
Chokoladekage
(de skriver 4 personer – det må være grovædere!)
125 gram blødt smør
150 gram sukker
1 tsk vaniljesukker
2 æg
150 gram mel
1 tsk bagepulver
60 gram kakaopulver
1 tsk natron
80 gram hakket mørk chokolade (mindst 70 procent kakaoindhold)
250 gram kærnemælk
Topping:
100 gram god mørk chokolade (mindst 70 procent kakaoindhold)
100 ml fløde
1 spsk flormelis
25 gram smør
Forvarm ovnen til 175 grader. Smør en 24/26 centimeter springform med smør.
Pisk det bløde smør med sukker og vaniljesukker og tilsæt æggene et ad gangen.
Sigt mel, bagepulver, natron og kakao sammen i en separat skål. Vend melblandingen ned i smørdejen ad et par omgange og vend det med en spatel eller træske. Tilsæt chokoladen.
Rør kærnemælken i ad flere omgange.
Hæld dejen over i springformen og bag kagen i cirka 40 minutter. Tjek om kagen er færdig ved at stikke en kniv (eller en strikkepind) ned i dejen. Hvis den kommer op ren og uden dej på, er kagen færdig (se note 1).
Når kagen er færdig, lader du den stå og køle af i sin form i 15-20 minutter.
Topping: Smelt forsigtig chokolade, smør, fløde og flormelis sammen i en gryde over lav varme og rør rundt, indtil blandingen er blank, blød og lækker.
Spred blandingen ud over kagen. Dekorer eventuelt kagen med for eksempel hindbær.
Sæt kagen i køleskabet, så overfladen stivner.
Note 1: I min ovn skulle kagen have 45 minutter. Tjek endelig, som beskrevet, at kagen nu også er gennembagt, inden du tager den ud af ovnen.
(opskriften er fra det trendy, københavnske pop-up bageri Sweet Sneak og stod at læse i nummer 128 af madbladet Mad&Venner)