Mojito – klassisk

Man regner mojito for den cubanske nationaldrik.
Man regner mojito for den cubanske nationaldrik.

En mojito er en meget frisk og læskende lime- og romcocktail, som man anser for at være Cubas nationaldrink.

Nogle mener at drinken stammer helt tilbage fra 1580’erne og den opdagelsesrejsende sir Francis Drake, mens andre mener, at vi skal frem til 1800-tallets slaveplantager. Under alle omstændigheder er man ret enige om, at Ernest Hemmingway elskede mojito og daiquiri. Han skrev på væggen i baren/spisestedet La Bodeguita del Medio: “My mojito in La Bodeguita, My daiquiri in El Floridita”.

Jeg har været begge steder – La Bodeguita var fyldt med turister som mig, der skulle have en Hemmingway-mojito. La Bodeguita var til gengæld et særdeles elegant sted med fantastisk mad. Deres daiquiri var så potent, at jeg heldigvis husker maden (jeg fik hummer!), men ikke meget mere – men der findes billeder, der beviser, at jeg dansede den aften, hvilket er fuldstændig uhørt for mig! 🙂

Egentlig kan jeg nu også meget bedre lide mojito end daiquiri.

Mojito har et relativt lavt alkoholindhold, fordi glasset er fyldt med isterninger, limesaft og danskvand – men lad dig ikke snyde; du får altså alkohol, så nej, du kan ikke lige sætte dig til bilrattet efter et par stykker af dem her.

Den er populær blandt andre end cubanere og pirater på de syv verdenshave – mojito er blevet en yndet sommerdrink for mange, den perfekte sundowner, hvis man da ikke er til gin og dermed Tom Collins eller en god, gammeldags G&T.

Egentlig skal du bruge en “støder”, sådan en langskaftet dims, som bartendere har (gerne med pigge/knopper på undersiden) til at støde limefrugten og myntebladene for at frigøre smagstofferne i dem. Men du kan nu godt klar dig med en langskaftet ske og lidt armkræfter.

Egentlig er hvid rom ikke noget, jeg har et lager af - men jeg havde en rest i en flaske, som jeg har fået af min cubanske bekendte, journalisten Ivan. Nu er flasken tom...
Egentlig er hvid rom ikke noget, jeg har et lager af – men jeg havde en rest i en flaske, som jeg har fået af min cubanske bekendte, journalisten Ivan. Nu er flasken tom…

Mojito

(1 drink)

10 friske mynteblade

0,5 lime, skåret i 4 både

2 spsk hvidt sukker (jeg bruger rørsukker) – måske mere efter smag

isterninger

40 ml hvid rom

danskvand med brus

Kom mynteblade og 1 limebåd i et robust højt glas og brug en støder (eller en ske) til at knuse/støde lime og mynteblade for at frigøre mynteolie og limesaft.

Tilsæt 2 limebåde mere samt sukkeret, og knus/stød igen for at få limesaften ud.

Fyld nu glasset næsten helt op med isterninger.

Hæld rommen over isterningerne og fyld glasset op med danskvand.

Rør, smag og tilsæt eventuelt mere sukker.

Pynt glasset med den sidste limebåd.

(opskriften er oprindeligt fra netsitet allrecipes.com)

Frisk og læskende sommerdrink - men der ER altså alkohol i...
Frisk og læskende sommerdrink – men der ER altså alkohol i…

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *