Pandekager med tunfyld (slankemad)

pandekager med tunfyld
Pandekager med tunfyld – og lidt salat.

 

Hvilket barn kan ikke lide pandekager? Der er et eller andet utroligt hyggeligt ved pandekager – lige fra at smatte sin egen pandekage til med sukker og marmelade (den danske børneversion) over de mexikanske tortillas med krydret kødfyld til de elegante franske crepes med sukker, smør, appelsinsaft og Grand Marnier (crepes Suzette).

Pandekagerne i opskriften her er lavet med kærnemælk, æg og mel. De er nemme, velsmagende og mættende. De kan også laves med laks og salat, og jeg formoder, at man kan lave en kød-version med noget fedtfattigt hakket oksekød. Under alle omstændigheder er det forholdsvis hurtig lavet, velsmagende (slanke-)aftensmad.

pandekager set inden i
Sådan ser pandekagerne ud, når de er skåret over. Man kan komme salat inden i pandekagerne, og det giver faktisk et godt “crunch”.

Jeg må indrømme, at det med madpandekager var noget, jeg ret sent fik øjnene op for. Og det var de mexikanske enchiladas og tortillas, der fik mig overbevist.

Jeg havde selvfølgelig – lige som alle andre børn – elsket pandekager med sukker og marmelade, da jeg var lille. Min farmor var smaddergod til at lave dem på sin store støbejerns-pande – og hun kunne vende dem i luften 🙂 Og så mente jeg egentlig, at jeg var vokset fra dem.

Ingredienser 15-02-14
Ingredienser til pandekagerne.
fyldet røres sammen
Fyldet røres sammen.

 

Men under et studieophold i London fik en af de andre kursister den “geniale idé”, at vi skulle spise en aften på et pancake-house. Vist nok et amerikansk koncept. I hvert fald havde de KUN pandekager på menuen. Forretten var pandekager, hovedretten var pandekager og desserten var pandekager. Jeg syntes, det var rædsomt! Det var jeg vist nok ret alene om at synes – maden var billig og rigelig, husker jeg – men resultatet var i hvert fald, at jeg i flere år tænkte på pandekager med afsky.

Det var først da en god ven inviterede mig på mexikansk restaurant i Århus, og jeg fik de mest forrygende enchiladas, at jeg kom tilbage på pandekage-stien. Pandekager kan være lækker mad, men det skal – som al anden mad – laves med kærlighed.

Slankepandekagerne her med koldt fyld, synes jeg smager supergodt. Og jeg føler mig mæt og godt tilpas, når jeg har spist.

så skal pandekagerne rulles
Så skal pandekagerne rulles om fyldet.

Pandekager med tunfyld

(1 person)

1 æg

1 dl kærnemælk

30 gram mel

et nip salt

Fyld:

60 gram tun (se note)

65 gram yoghurt (jeg bruger græsk 10 procent)

100 gram revne gulerødder

1 bundt dild

salt og peber

lidt salatblade

Tilbehør:

salat

et par tomater i skiver

Pisk alle ingredienser til pandekagedejen sammen, og lad dejen hvile, mens du laver fyldet.

Kom tun i en skål og mos den sammen med yoghurt. Vend de revne gulerødder og klippet dild i. Smag til med salt og peber.

Varm lidt olie eller lidt smør (i originalopskriften bruges DDV plantemargarine 70, det nægter jeg!) op i panden og steg pandekagerne på begge sider. Der bliver to pandekager ud af portionen.

Fordel tunsalaten på pandekagerne sammen med lidt salatblade og rul dem sammen.

Server pandekagerullerne sammen med salat og tomater.

Note 1: Jeg bruger altså 100 gram tun, fordi jeg spiser pandkagerne som aftensmad. Jeg bruger altid dåser med tun i vand, når jeg laver slankemad.

Note 2: Når tilbehøret byder på et par tomater i skiver, er det fordi DDV går rigtig meget op i, at man får de anbefalede 600 gram frugt og grønt om dagen. I denne opskrift får man vel halvdelen af den anbefalede dagsmængde – så skal resten komme fra 1 til 2 stykker frugt og fra frokost/mellemmåltider. Jeg har faktisk aldrig følt mig så sund som i de perioder, hvor jeg helt har fulgt deres kostråd…

Note 3: Jeg bruger lidt fedtfattig købe-dressing på salat/tomater.

(Opskriften er fra “Æg, mælk og ost”/Inge Kauffeldt & Helle Kleist, DDV, 2008)

fint anrettede pandekager
Det ser jo ret appetitligt ud…

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *