Mine kolleger gjorde mig helt perpleks i dag. De sagde, at jordbærsæsonen var ovre. Og jeg har altså stadig et par opskrifter eller tre, der skal testes!
Men jeg kan så berolige dem, der skulle være lige så usikker som mig (og mine kolleger) på, hvor længe der er jordbær. Der er tid endnu…
Jeg stormede om på torvet efter arbejdstid til pigen i torveboden og spurgte, om det nu var de sidste jordbær, hun havde stående der.
Og nej, det var det ikke. ”Vi har lige taget hul på en ny sort, og der er til en 14 dages tid endnu. Men så er det slut,” sagde hun. Jeg blev så lettet, at jeg glemte at spørge, hvad sorten hedder. Men det skal jeg have gjort, for det er de hidtil bedste jordbær, de har haft. Helt vidunderlige. Sortrøde, store og meget, meget søde.
I dag er det den 14. juli 2014, så her på Bastilledagen (Frankrigs nationaldag – uden at det har noget med noget i denne artikel at gøre!) er der altså jordbær frem til cirka den 28. juli. Så ved vi det.
Det, jeg har lavet her, er egentlig en milkshake, hvilket vil sige, at den faktisk skal drikkes af et sugerør. Men sådan noget havde jeg ikke lige hjemme – og man kan altså snildt spise den med ske. Den smager vidunderligt – men ikke ret meget af rom, hvis man havde håbet det. Så skal der i hvert fald mere i.
NB: Man kan helt udelade rommen – så har man en lækker børneudgave.
Strawberry daiquiri milkshake
(4 personer – se note 1)
12 cl lys rom (se note 2)
0,5 limefrugt – saften af den
2 spsk rørsukker
20 jordbær
1 dl sødmælk
Cirka en halv liter god vaniljeis
1 dl piskefløde
50 gram mørk chokolade (se note 3)
Blend alle ingredienser undtagen piskefløde og chokolade, og hæld det på 4 glas. Pisk en let flødeskum og anret ovenpå, og riv til sidst chokolade fint ud over.
Note 1: Jeg lavede halv portion og kunne fylde 4 af de portionsglas, du ser på billederne. Så det er godt nok nogle store portioner, man får, hvis man laver fuld portion til 4 mennesker. Nu ved du det 🙂
Note 2: 12 cl lys rom lød af meget (jeg brugte det halve til halv portion), men det er det ikke. Faktisk smager rommen ikke ret meget igennem. Måske skulle man have prøvet med mørk rom?
Note 3: 50 gram mørk chokolade er meget, når man river det fint. Hvis du er helt vild med chokolade, så brug endelig 50 gram, men jeg ville nøjes med halvdelen.
(Opskriften er fra Mad & Venner, årgang 2015, nummer 115)