Jeg står ikke og laver større måltider mad hver dag, uanset hvordan det så ellers måtte se ud, når man tager et kig på bloggen her.
For det første laver jeg næsten altid til to dage, så dag nummer to bare er den nemme opvarmning.
For det andet har jeg – lige som de fleste andre mennesker – dage, hvor jeg springer over det meget lave gærde og enten spiser mellemmadder eller en skål müsli med mælk.
Og så er der dagene, hvor jeg laver min form for fastfood – mad, der stort set ikke kræver hverken opskrift eller tid. Nedenstående er én af dem, og når jeg alligevel skriver den ind, er det fordi jeg selv har sjusset mig frem til den mexicanske krydderi-blanding, og den er god nok til, at jeg gerne vil kunne huske den.
Jeg samlede krydderiblandingen første gang i 2012, og har gjort det flere gange siden.
De fyldte tacos smager vanvittigt godt, men er lidt svære at tumle med – hav servietter eller køkkenrulle indenfor rækkevidde 😊
Man kan naturligvis undvære jalapenos, hvis man er bange for noget, der er stærkt, men det ville være synd, synes jeg. Og de giver altså ikke flammer ud af halsen, bare et kick.
Opskriften er egentlig en DDV (De Danske Vægtkonsulenter) fra bogen ”Supersund fastfood” fra 2012, men jeg har ændret hist og pist, så de vil nok ikke kendes ved den i denne version.
Tacos med oksekød (1 person)
Olie til stegning
150 gram hakket oksekød
1 spsk tørret mexicansk krydderi (se Note1)
En pakke tacos (brug cirka 3-4 per person) (se Note 2)
Rødløg
Icebergsalat eller frisk babyspinat
Cherrytomater (eller andre tomater)
Ketchup eller hjemmelavet salsa (se Note 3)
Græsk yoghurt
Frisk koriander
Syltede jalapenos
Varm ovnen op (der står på taco-pakken, hvor meget tid, de skal have).
Steg kødet i olien med det mexicanske krydderi – smag til og tilsæt endelig mere, hvis du kan lide det godt krydret.
Snit rødløg, striml salaten, skær tomaterne i skiver. Skyl koriander.
Varm taco’erne.
Når de er varme, tager du dem ud og fylder salat, løg, tomater og ketchup/salsa i. Så nogle skefulde kød. Top derpå med yoghurt, koriander og lidt syltede jalapenos.
Note 1: Jeg vidste ikke rigtigt, hvad ”mexicansk krydderi” i opskriften var, så jeg rodede rundt i kogebøger og sammensatte min egen blanding. Den består af:
Krydderiblanding
2 tsk paprika
1 tsk chiliflager (man kan tilsætte mere, hvis man er til det hotte)
1 tsk oregano
0,5 tsk timian,
1 tsk brun farin
0,5 tsk spidskommen
Salt og peber
Note 2: I DDV-opskriften laver de deres egne tacos ud af tortillas. Det har ejg også prøvet. De har jo den fordel, at de kan indeholde mere end de små købe-tacos. Men det giver mere arbejde.
Majstortillas (1 person)
35 gram hvedemel
75 gram fint majsmel
0,5 tsk salt
0,5 tsk bagepulver
10 gram olie
1 dl vand
Bland mel, salt og bagepulver sammen. Kom olie og vand i lidt ad gangen, til det kan æltes til en smidig dej. Rul dejen ud i så tynde pandekager som muligt med en kagerulle.
Varm en pande op og steg pandekagerne på en varm, tør pande. Pres dejen ned mod panden, så de bliver jævnt stegt.
Når de tages af panden, skal de dækkes til, så de forbliver bløde.
Når man skal bruge dem til tacos, pensler man dem på begge sider med olie og drysser med lidt salt. Så lægger man dem i en buet facon i et ovnfast fad i en 200 grader varm ovn i cirka otte minutter til pandekagen er stivnet og er sprød.
Note 3: Den nemme version (som jeg ofte forfalder til) er at bruge ketchup. Men man kan også lave DDVs tomatsalsa.
Tomatsalsa (til 1 person)
25 gram skalotteløg
Fed hvidløg
2 grønne chilier (f.eks. jalapenos)
10-20 gram olie til stegning
100 gram hakkede tomater (f.eks. fra dåse)
1 tsk limesaft
1 spsk eddike
Lidt sukker (1 tsk)
Lidt tabascosauce – et par dryp
Salt og peber
Hak skalotteløg, hvid og chili. Varm en lille gryde op med olie og start med at stege løg, hvidløg og chili i et par minutter.
Kom tomater ved og lad det simre i ti minutter. Smag til med lime, eddike, sukker, tabasco, salt og peber.
Salsaen kan anvendes lun eller kold, og den kan gemmes i et skoldet syltetøjsglas i køleskabet i op til en uge.