Amerikansk gulerodskage

Jeg må sige, at kagen er superlækker – og faktisk også nem at lave…når bare man læser opskriften ordentligt.

Sjældent har jeg været så hidsig på en opskrift…

Men jeg erkender, at det (mest) var min egen skyld.

Dels havde jeg, inden jeg begyndte at bage, en arbejdsdag ved computeren bag mig, og jeg var lidt distræt. Ikke godt.

Dels er jeg ikke nogen erfaren bagegudinde.

Og dels glemte jeg regel nummer 1 for aspirerende bagegudinder: Læs opskriften grundigt igennem, inden du begynder…

Jeg var SÅ tæt på at tude, da jeg måtte smide 360 gram mel og 340 gram rørsukker ud.

Jo, i opskriften stod der: ”Bland de tørre ingredienser i en skål”. Så jeg målte mel op – og oven i det sukker.

Og så læste jeg videre, og opdagede til min skræk, at sukker ikke er ”en tør ingrediens”. Næeh nej, den skulle i en anden skål sammen med æg og olie….

Og det er altså umuligt at separere mel og sukker, når først det er blandet.

Så forfra igen.

Den “oplevelse” kom efter, at jeg først havde måtte ud i noget omregning. Hende, jeg har fået opskriften af, ER bagegudinde. Og kan åbenbart arbejde med mel og sukker i decilitermål. Det kan jeg ikke. Jeg vil have nogle nøjagtige gram på.

Så jeg startede med at omregne deciliter til gram – det kan man sagtens, den slags er der helt faste mål for, alt efter om man taler sukker, mel eller noget tredje.

Så stod der ”1 liter revet gulerod” – WTF???!!

For mig er sådan et mål totalt volapyk.

Det svarer i mit hoved til at gå ind i en vinforretning og sige: ”Goddag, jeg vil gerne have et kilo vin”, hvortil indehaveren svarer: ”Så gerne – var det ikke også noget med 250 gram vodka, det har vi nemlig tilbud på?”

400 gram groftrevet gulerod fylder – som man kan se – lidt mere end en liter. Hmpft!

Jeg var nødt til at google andre opskrifter på amerikansk gulerodskage for at se, hvor mange GRAM gulerod, de brugte. Den opskrift, der kom tættest på ”min”, brugte 400 gram. Så det gjorde jeg også. Og da der ikke stod noget om, om det skulle fintrevet eller groft, valgte jeg sidstnævnte, fordi jeg er doven.

Oven på alle de fortrædeligheder, var det en overraskelse af de mellemstore, at kagen er VILDT LÆKKER!

Jo, den blev både høj, flot, let og lækker.

Nu har jeg prøvet at lave opskriften om for ”dummies” som mig!

Det hele er vendt sammen.

Amerikansk gulerodskage

360 gram mel

340 gram rørsukker

2 dl solsikkeolie

4 æg

400 gram revet gulerod

2 tsk bagepulver

2 tsk natron

2 tsk kanel

150 gram grofthakkede valnødder

Kagen i ovnen, og ja, jeg har sølvpapir i bunden af ovnen, for jeg var ikke helt overbevist om, at dejen ville blive i formen. Men det gjorde den.

Tænd ovnen på 200 grader.

Skål 1: Mel, bagepulver, natron og kanel.

Skål 2: Den revne gulerod.

Skål 3 (det skal være den største): Pisk sukker, olie og æg sammen, til det er luftigt.

Tilsæt nu skiftevis melblanding og reven gulerod, og vend det godt i sukker-æg-olie-blandingen.

Vend til sidst de hakkede valnødder i.

Smør en almindelig springform med smør (eller en anden bageform, der kan rumme nogenlunde det samme).

”Bag kagen nederst i ovnen” står der i originalopskriften. Jeg satte den på næst nederste rille, og det var fint.

Prøv, om den har fået nok efter 1 time og 10 minutter ved at stikke en strikkepind ned i midten. Hvis den kommer op igen uden dej på, er kagen gennembagt.

Lad kagen køle helt af på en rist (nej, du skal ikke tage den ud af springformen, før den er kold) – og smør så glasuren på.

Man kan pynte kagen med halve valnødder.

Så skal den bare køle af…

Glasur (faktisk nærmere en slags creme)

200 gram Philadelphia flødeost

50 gram flormelis

2 spsk vand

1 spsk citronsaft

Revet skal af én citron.

Rør det hele godt sammen.

Jeg tror, at jeg næste gang vil prøve med 2 spsk citronsaft og ingen vand. For det første tror jeg, at cremen bliver flydende nok med kun 2 spsk væde, og for det andet vil jeg gerne have cremen mere syrlig til den søde kage. Men den slags er smag og behag.

Kagen blev både høj og let.
Min søster tog et stykke med hjem til far til hans 81 års fødselsdag (vi havde fejret ham ugen forinden, men hun kiggede lige forbi alligevel) – og tilbagemeldingen var, kagen faldt i god jord.

2 tanker om "Amerikansk gulerodskage"

  1. Wow. Den må jeg prøve. Kommer dog ofte i tvivl – også her: Mener du alm. ovn eller varmluft? Og det samme med størrelsen på springform: Hvad er almindelig? Kh Lene

    1. Hej Lene,
      Ikke varmluft – det kan jeg ikke finde ud af 🙂
      Min springform er 22 centimeter i diameter, og det troede jeg var “almindelig”, men jeg kan godt se, nu da jeg googler det, at de findes i alle mulige størrelser. Men altså: 22 centimeter passer fint.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *