Nu sad jeg så her under corona-lockdown og så samtlige 24 James Bond-film (én per aften) – og nød det.
Altså, Sean Connery er jo skøn, og det var sjovt at se film fra dengang i 1960’erne. Og jeg har en lille svaghed for Pierce Brosnan, som jeg bestemt også synes, var en god og elegant agent 007.
Og så har jeg en mega stor svaghed for Daniel Craig!
Egentlig synes jeg ikke, at de nyeste film – altså de fire, hvor han er Bond – er de bedste. Jeg synes, det er lidt en skam, at man har pillet letheden og humoren ud af dem. Men det ændrer ikke på, at jeg synes, at Daniel Craig er hamrende maskulin sexet.
I filmen Casino Royale (det er den, hvor Mads Mikkelsen er skurken) er der en scene, hvor Bond (Daniel Craig) bestiller en drink – og selv giver opskriften på, hvordan bartenderen skal mixe den. Drinken, der er hans egen opfindelse (nå ja, så forfatteren Ian Flemmings da, i bogen Casino Royale fra 1953) kalder han en Vesper, opkaldt efter hans store kærlighed, Vesper Lynd.
Det går så ikke lige så godt med Bond og kærligheden, men drinken er god…
Og da den er temmelig alkohol-stærk, kan han vel drukne sorgerne i den.
Den originale Vesper blev lavet med Kina Lillet, hvilket er noget af et problem, for den laves ikke mere. Kina Lillet indeholdt kinin. Mange opskrifter i dag anvender i stedet Lillet Blanc – det gør jeg også, har købt min i Fakta – mens jeg har læst, at nogle bartendere sværger til Cocchi Americano, som skulle bringe drinken tættere på originalen. Jeg har ikke kunnet finde Cocchi Americano herhjemme.
Lillet Blanc stammer fra det sydvestlige Frankrig og havde sin storhedstid i de brølende 1920’ere. Lillet er et blend af udvalgte drue-baserede vine og likører baseret på både søde og bitre citrusfrugter. Lillet modnes på egefade i op til 12 måneder.
Opskriften på en drink med Lillet Blanc her nedenfor er langt mindre dødbringende end Bonds Vesper:
Lillet Vive
8 cl Lillet Blanc
6 cl Fever-Tree Tonic Water eller Fever-Tree Mediterranean Tonic
Pynt med jordbær, agurk og mynte
Inden jeg skriver den opskrift, jeg har lavet ”min” Vesper over, nedenfor, vil jeg lige citere den opskrift på Vesper, som mandebladet Esquire bragte i 2006. Den er lidt sjov, synes jeg.
“Shake (if you must) with plenty of cracked ice. 3 oz Tanqueray gin, 1 oz 100-proof [50%] Stolichnaya vodka, 1⁄2 oz Lillet Blanc, 1⁄8 teaspoon (or less) quinine powder or, in desperation, 2 dashes of bitters. Strain into a chilled cocktail glass and twist a large swatch of thin-cut lemon peel over the top. Shoot somebody evil.”
Vesper
30 ml gin
10 ml vodka
5 ml Lillet Blanc
Masser af isterninger
En strimmel citronskal
Du skal også bruge en cocktail-shaker.
Fyld et martini-glas op med isterninger, så det er koldt, når du skal bruge det.
Hæld vodka, gin og Lillet Blanc i shakeren og fyld op med isterninger.
Ryst shakeren godt og grundigt.
Hæld isterningerne ud af martiniglasset og fyldt det op med indholdet af shakeren i stedet.
Pynt med en strimmel citronskal.