Broccolisalat med granatæble og rosiner (tilbehør)

broccolisalat
Rå broccolisalat – sundt og lækkert.

Jeg har længe ønsket mig kogebogen “Green Kitchen Stories”, og forleden fik jeg den så af min far og min søster i fødselsdagsgave.

Den er akkurat lige så god, som jeg havde regnet med, og nedenstående opskrift er kun den første af en række, jeg skal have afprøvet.

Det er vegetarmad – ofte med forslag til veganere – men den kan snildt bruges af folk med hang til fisk og kød også. Salaten her går for eksempel rigtigt fint som tilbehør til et stykke kød.

Jeg spiste den til en quiche med blandt andet skinke. Den opskrift får I en anden dag – og quichen kan i øvrigt sagtens laves uden skinken…faktisk tror jeg, at den vil være bedre uden…og så er det jo vegetarmad.

green kitchen stories
Bogen Green Kitchen Stories har jeg ønsket mig længe – den var værd at vente på.

Jeg er ikke vegetar, men spiser vegetarisk i hvert fald tre-fire aftener om ugen. Jeg tror dels, det er godt for kroppen/fordøjelsen, og dels har jeg simpelt hen ikke lyst til en masse kød og fisk. Det er rigtigt dejligt en gang imellem, men ikke hver dag.

Med på en bølge

“Green Kitchen Stories” (der i øvrigt, trods den engelske titel, er på dansk) er skrevet af et ægtepar; den danske ernæringsterapeut-studerende Luise Vindahl og den svenske art director og fotograf David Frenkiel. Det begyndte som en blog, der snart blev vildt populær, og så kom kogebogen altså sidste år. Jeg har lige læst, at parret lover, at der kommer en kogebog mere.

De rider med på en bølge en øjeblikket – den bølge som for eksempel Signe Wenneberg og hendes urban farming er eksponent for, såvel som – i den mere ekstreme grad – Andrea Hejlskov og hendes familie, der flyttede langt op i Värmland i de store svenske skove for at komme væk fra det moderne forbrugersamfund.

Det er noget med “tilbage til naturen”, tænk på miljøet, stop overforbruget og madspildet (og andet spild), stop op, mærk verden og nyd livet – og så videre. David og Luise bor ikke ude i en stor skov. De bor i en stor by, Stockholm. Men med bogen viser de, at man godt kan være bybo og samtidig bevidst om, hvad du putter i munden, og hvilken indvirkning det har på din krop.

ingredienser 180214
Ingredienser til kålsalaten.
salaten i skålen
De tørre ingredienser i skålen – så bankede jeg granatæblekerner ud (de afgiver lidt saft) og blandende med yoghurten.

 

Gode blogs om at mærke verden

Nogen vil formentlig synes, det er en omgang ævl. Jeg synes personligt, det er dybt fascinerede.

Hvis man er lige som mig, vil jeg gerne anbefale nogle blogs/hjemmesider.

Først og fremmest den, som David og Luise blev kendt på, og den kan du se her, Green Kitchen Stories. Bloggen er så til gengæld på engelsk, skal jeg lige advare om.

Så er der Signe Wennebergs dejlige blog, blandt andet om Urban Farming, men også almindelig sund fornuft, miljø, dyrevelfærd og meget mere. Signe Wenneberg.dk

Og endelig Andrea Hejlskovs blog om at være en familie på seks i et blokhus ude midt i en skov – året rundt. Og den er også på engelsk. & The Pioneer Life, hedder den.

god til kød
Godt tilbehør til for eksempel grillet kylling – eller som her til en quiche.

Kål er sundt

Nå, kål er sundt – broccoli er noget af det allersundeste kål. Luise og David kan godt lide broccoli rå, derfor har de lavet denne opskrift – og den fungerer så absolut. Meget lækkert.

Broccolisalat med granatæble & rosiner

(4 personer – se note)

2 broccoli

1 lille rødløg, hakket fint

kerner fra 1 granatæble

150 gram rosiner

75 gram solsikkefrø, ristede

2,5 dl yoghurt naturel

0,5 tsk havsalt

friskkværnet peber

Del broccolierne i buketter, og skær dem i mindre, mundrette stykker.

Flæk stilkene og skær dem i tynde skiver.

Kom begge dele i en salatskål sammen med løg, granatæblekerner, rosiner og solsikkefrø. Vend salaten grundigt sammen.

Hæld yoghurten over, og smag til med salt og peber.

Vend salaten sammen med fingrene og sørg for, at broccolien er jævnt dækket af yoghurt. Server straks.

Note 1: Der er rigeligt til 4 personer, hvis salaten bruges som tilbehør. Jeg synes, der er til mindst 6-7 mennesker.

Note 2: Lad være med at udlade kernerne fra granatæblet. De giver lige præcis det lille sprøde syrlige kick, som gør salaten til noget særligt.

Note 3: Jeg ristede ikke solsikkefrøene (dovenskab), og jeg synes, salaten var fin med dem uristede. Men prøv da endelig.

Note 4: Vegansk version: brug soyayoghurt.

(Opskriften er fra “Green Kitchen Stories”/David Frenkiel & Luise Vindahl, Tinkerbell Books, 2013)

masser af grønt
Der er godt nok skinke i quichen (den får I opskriften på en af de nærmeste dage), men det kan man udelade, og så har man et godt vegetarisk måltid.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *