Det er nok gået op for de faste læsere af bloggen her, at jeg er ret vild med både bloggen og kogebogen “Green Kitchen Stories”. Og opskriften her på Quinoa-frikadeller ændrede ikke på den begejstring. De smager vildt godt. Både varme og kolde.
David Frenkiel og Luise Vindahl kommer ramsløg i deres quinoa-deller. Det ville jeg også gerne, men der er ingen frisk ramsløg endnu (jeg kender én, der har det i sin have 🙂 ) og jeg kunne ikke finde det tørret – det har de ellers af og til i Kvickly. For et par år eller tre siden var ramsløg “det nye sort” og skulle puttes i alting (undtagen desserter, da det smager og dufter af hvidløg!) – nu har anvendelsen nået et mere naturligt leje. Det ER en fin ting i sæsonen, men man kan godt erstatte ramsløg med andre ting. Green Kitchen-parret foreslår, at man i stedet bruger en håndfuld frisk spinat og to fed hvidløg. Det prøvede jeg, og det fungerer smukt.
Hvis man gerne vil prøve ramsløg i mad, men ikke lige ved, hvor man skal skaffe den friske version fra, kan man som nævnt bruge den tørrede. Og her vil jeg gerne anbefale en god gammel kending, firmaet Urtekram. Deres produkter kan købes i for eksempel Matas webshop (tryk på det røde navn, så kommer du til shoppen, hvor du skriver ramsløg i søgefeltet), men man kan sikkert også få den lokale Matas til at bestille det hjem.
Jeg spiste quinoa-frikadellerne sammen med en broccoli-kikærtesalat (ikke fra Green Kitchen Stories – du kan finde opskriften her på bloggen, hvis du søger på kikærter i søgefeltet. Så dukker den op blandt flere andre, der indeholder kikærter) – men man kan stort set sætte en hvilken som helst salat/råkost til. Coleslaw ville slet ikke være så tosset. Man kan også spise godt, groft brød til.
Quinoa-frikadeller med blomkål og ramsløg
(12 store frikadeller – jeg kunne kun spise to)
200 gram hvid quinoa
200 gram blomkålsbuketter
1 stor håndfuld ramsløg hakket groft (eller tilsvarende frisk spinat + 2 fed hvidløg, hakket)
4 æg
200 gram feta, smuldret
80 gram havregryn
havsalt og friskkværnet sort peber
2 spsk ghee, kokosolie eller olivenolie (se note)
Hæld quinoaen i 5 dl letsaltet vand i en mellemstor gryde. Bring vandet i kog, skru ned for varmen, og lad quinoaen simre i cirka 15 minutter, indtil quinoa-frøenes små “haler” har foldet sig ud (det ser ud som de har spiret). Hæld eventuelt overskydende vand fra, og lad quinoaen køle af.
Kom blomkålen i en foodprocessor og hak den på pulsfunktion, indtil det ligner løse ris. Hæld den i en skål sammen med quinoaen og de øvrige ingredienser. Rør massen godt med en ske. Lad den trække i køleskabet i mindst 30 minutter.
Varm ghee eller olie op på en stor stegepande ved middelvarme. Form massen én efter én til frikadeller og steg fire ad gangen i 3-4 minutter eller til de er gyldenbrune på undersiden. Vend dem forsigtigt og steg dem yderligere i 2-3 minutter på den anden side (se note).
Gentag processen med de resterende frikadeller. Læg de færdigstegte frikadeller på køkkenrulle, så det overskydende fedt suges op.
Server frikadellerne kolde eller varme.
Note 1: Ghee er klaret smør, og det kan man selv lave. Søg på “ghee” i søgefeltet her på bloggen for at se opskriften. Jeg brugte nu olivenolie til at stege i, da jeg ikke havde fået købt kokosolie, som jeg ellers som regel har i huset.
Note 2: Jeg synes, at dellerne skal have 4 minutter på hver side. Vær nænsom, når du vender dem. De er ikke lige så faste som en kødfrikadelle, før de er stegt på begge sider.
(Opskriften er fra “Gren Kitchen Stories”/David Frenkiel og Luise Vindahl, Tinkerbell, 2013)