Egentlig synes jeg, at tomatsuppe er en sommerting.
Det lyder måske lidt mærkeligt, men suppen bliver altså bedst med sommer-solmodne danske tomater – især hvis man kender nogen, der dyrker dem selv, og som man kan fedte tilstrækkeligt for til at få en bunke med hjem.
En tomatsuppe afhænger nemlig totalt af tomaternes kvalitet. Hvis man kun kan få vandede tomater, kan man lige så godt lade være – eller købe dåsetomater, som faktisk er en udmærket erstatning i vintermånederne. De smager i hvert fald af mere end de der store, billige tomater til 5 for en ti’er.
Nå, men så fik jeg alligevel lyst til tomatsuppe forleden. Og jeg må erkende; jeg burde have købt dåsetomater. De tomater, jeg fik, var ikke ophidsende, men nogenlunde – men suppen blev aldrig tomatrød. Den var nærmere sådan orange-fesen. Det er ikke godt nok, synes jeg.
Men altså; opskriften fejler ikke noget – men vent lige til du kan få nogle ordentlige tomater!
Tomatsuppe med gedeostcreme
(4 personer)
1 stort løg
1 fed hvidløg
8-10 store friske tomater
0,5 dl hvidvin
1 liter grøntsagsbouillon (hjemmelavet bedst, men pulver går altså)
2 spsk tomatpuré
1 dl piskefløde
1 spsk honning (se note 1)
Salt og peber
Evt. lidt citronsaft eller appelsinsaft
Gedeostcreme:
100 gram gedeost (en blød i rulle for eksempel)
1 dl creme fraiche 38 procent (se note 2)
1 tsk honning
Salt og peber
Friskhakket rosmarin
Garnering:
Friske urter eller hakket purløg
Skræl løg og hvidløg og hak det fint. Flå tomaterne – det gøres nemmest ved at snitte et kryds i skallen og dyppe tomaterne kort tid i kogende vand til skrællen løsner sig (cirka 1-1,5 minut) og kan trækkes af. Hak tomaterne i grove stykker.
Svits løg og hvidløg i smør i en gryde, til det bliver mørt og klart. Kom tomatstykkerne i gryden og tilsæt hvidvin, bouillon og tomatpuree. Lad det småkoge under låg i 10-15 minutter. Blend suppen, til den er ensartet.
Tilsæt fløden og smag til med honning, salt og peber. Det kan være, at syren i suppen trænger til et hjælpende løft med et par dråber citronsaft, og omvendt kan sødmen hjælpes på vej ved hjælp af lidt appelsinaft.
Rør gedeost, cremefraiche og honning sammen i en foodprocessor eller røremaskine til den danner en lind creme. Tilsæt salt, peber og rosmarin. Kom cremen op i en skål.
Server suppen rygende varm, hvis den skal nydes på en kold dag, eller server den lun på en varm dag. Kom en skefuld gedeostecreme i hver tallerken og drys med friske urter eller friskhakket purløg.
Note 1: Jeg skriver advarsler i mine kogebøger 🙂 Hvis jeg har afprøvet en opskrift, noterer jeg, hvad jeg IKKE skal gøre næste gang – men også hvad der var særligt godt. Ud for denne her står der: ”Kom IKKE en hel spsk honning i næste gang! Det er ALT for sødt”. Så denne gang kom jeg kun en halv i, og det synes jeg var passende. I øvrigt gælder det samme for gedeostecremen – jeg synes ikke, den skal have mere end en halv tsk honning.
Note 2: Jeg brugte græsk yoghurt til gedeostcremen. Det smager aldeles glimrende og er langt mindre fedende end 38 procents cremefraiche, men….det synker til bunds! Hvis man vil lave sådan et fint gedeostcreme-æg, der ligger ovenpå suppen, skal man altså følge opskriften!
(Fra ”Drakanmøllans køkken”/Ingalil Thorsell & Eve Maltais, Forlaget Klematis, 2010)