Det er ikke mig, der er mesteren bag det maskerede blomkål på billedet. Det var min søster, der påskedag lavede retten som en del af påskefrokosten, fordi vores far var kommet i tanke om, at det kunne han vældig godt lide.
Som børn/unge fik vi det ganske ofte i sommertiden, da det var en ret på vores mors ”fest-repertoire”, og en fest kunne såmænd også være, hvis én af os kom på weekendbesøg fra Århus, dengang vi læste der – eller det kunne være for at fejre en særlig dejlig sommerdag.
Jeg ved faktisk ikke, hvordan min søster laver den kolde sovs, men jeg har skrevet den opskrift, min mor brugte, ned. Der er ikke meget hokuspokus i det – man kunne næsten tænke sig frem til den.
Men her er opskriften alligevel 🙂
Maskeret blomkål
(4 personer)
1 stort blomkål
4 æg
kaviar/lakserogn
evt. asparges – grønne eller hvide
rejer
Kold sovs:
0,5 liter cremefraiche 18 procent (se note 1)
Lidt let mayonnaise
Salt, peber
Masser af klippet dild
1-1,5 tsk dijonsennep (se note 2)
Blomkålen koges til den er mør, men endelig ikke så mør, at den falder sammen. Lad den afkøle helt.
Bræk de træede ender af aspargesene og kog dem (altså ikke enderne – de skal enten smides ud eller gemmes til at koge suppe på engang). Lad dem køle af.
Kog æggene (hårdkogte), lad dem køle af, pil dem, og skær dem i halve.
Sovs: Bland det hele sammen og lad det stå og trække smag mindst 30 minutter.
Servering: Læg blomkålen midt på et fad og hæld noget af den kolde sovs over. Drys med rejer. Læg halve æg rundt om blomkålen og top æggene med en tsk kaviar/lakserogn. Læg asparges ind imellem æggene.
Server mere kold sovs ved siden af. Sæt også en tallerken med citronskiver på bordet.
Note 1: Jeg kunne godt finde på at prøve med græsk yoghurt 10 procent og måske bruge et par skefulde cremefraiche 38 procent i stedet for mayonnaisen…
Note 2: Mor skriver, at man kan bruge lidt chilisovs i stedet for dijonsennep’en. Det ved jeg ikke, hvor hun har fra – det mindes jeg ikke nogensinde at have fået, men det lyder da som en OK ide.
Note 3: Jeg kan huske, at jeg selv har lavet den her sovs og har tilsat et par tsk bernaise-essens. Det er på en måde min families ”hemmelige ingrediens” 🙂 Det er i hvert fald bernaise-essens, der gør min mors kolde kartoffelsalat så dejlig. Men mere om den til sommer…