Man drikker da whisky til mad…

whisky og mad
Jeg fik saltet og hjemmerøget mørbrad (man har eget røgeri), koldrøget laks (også fra eget røgeri) og brownies. Senere fandt Terje også blåskimmelost frem. Til maden udvalgte han forskellige whiskyer. Blandt en 29 års Clynelish, der havde ligget på sherryfad – den smagte som en drøm til mørbraden.

»Jeg tror lige, jeg først vil vise dig hjertet. Det er herinde,« siger 36-årige Terje Hounsvad Thesbjerg og går med raske skridt tværs gennem det store væksthus-lignende lokale med enorme ovenlysvinduer.

I »hjertet« er der til gengæld ikke meget lys. »Væksthuset«, som vi lige kommer fra, er restaurant, koncertsal, arbejdsområde, festlokale med mere. »Hjertet« er en bar.
Men ikke en hvilken som helst bar.
Terje med whisky
»Hvis du henter en hvilken som helst af de 460 flasker her, vil jeg indenfor maksimum tre gæt kunne fortælle dig, hvilken én, det er,« siger Terje Hounsvad Thesbjerg helt uden pral i stemmen. Det er bare en konstatering.

Her er ingen vodka, gin, shotglas eller fadølshaner. På hylderne står i stedet 460, tilsyneladende ens, grønne flasker. På etiketterne står der to numre – og under dem et par mærkelige ord. På nummer 29/137 står der for eksempel »ballet shoes and distributor caps«.

De grønne flasker indeholder whisky. Single malt, single cask scotch whisky – 460 forskellige aftapninger fra 120 skotske destillerier.
Nummer 29 er destilleriet Laphroig på øen Islay. Nummeret, der står bagefter, i dette tilfælde altså 137, står for det fad, som The Scotch Malt Whisky Society har opkøbt. Lige nedenunder kan man se, hvor mange flasker – 215 – der kom ud af det fad. Og ordene »ballet shoes and distributor caps« kommer fra det testpanel, der afgjorde, at fadet var værd at investere i.
Den rene essens
Der har været whiskybar på Hotel Torvehotellerne i 12 år. Men det var først i 2006, at den ene af de to hoteldirektører, Terje Hounsvad Thesbjerg, så den første af de specielle grønne flasker fra The Scotch Malt Whisky Society.
Nogle skotske kunder kom generøst med en flaske til ham, fordi de plejede at bo på Hotel Torvehallerne, når de gjorde forretning i området, netop fordi hotellet havde en whiskybar.
»Jeg takkede pænt og satte den på hylden. Og det gjorde jeg også næste gang, de kom med en flaske. Jeg var ikke klar over, hvor specielt det var,« indrømmer Terje Hounsvad Thesbjerg.
Tredje gang de skotske gæster kom med en grøn flaske, spurgte de Terje, hvad han havde syntes om de to første?
»Så måtte vi jo gå i kælderen og testsmage, da jeg fortalte, at jeg slet ikke havde smagt på dem,« siger Terje, der nærmest var ude for en åbenbaring.
»Det var den rene essens i forhold til de aftapninger, jeg allerede havde i huset. Det var så fantastisk, at jeg måtte søge om optagelse,« fortæller han.
Man kommer ikke sådan bare med i The Scotch Malt Whisky Society. Elleve andre danske barer/hoteller/restauranter havde søgt før Terje og Torvehallerne – og havde fået afslag.
Men det vidste Terje ikke noget om på det tidspunkt i 2011, hvor han søgte – og blev optaget. The Scotch Malt Whisky Society åbnede i Vejle den 1. september 2012.
Dengang satte Terje sig det mål, at han skulle have minimum 230 medlemmer – de betaler hver 1000 kroner for at være med. Det må siges at være opfyldt, idet der lige nu er 652 medlemmer.
En rose i det lyse væksthus
En rose i det lyse væksthus-lokale.
Begyndte som vinnørd
Men egentlig begyndte Terje Hounsvad Thesbjerg nu sin karriere som vin-nørd.
»Som ung arbejdede jeg på Nørre Vosborg og blev bidt af restaurationsbranchen. Da jeg i 1997 søgte læreplads som tjener, kom jeg på Munkebjerg Hotel under sommelier Orla Farmann. Mine ører og næse er meget sensitive – jeg har altid været god til at dufte alle noterne, og har været med i mange vinkonkurrencer i årenes løb,« siger Terje Hounsvad Thesbjerg og fortæller, at det med de sensitive ører kommer af en musikkarriere som barn, hvor han spillede violin og faktisk var på solo-turne i Østeuropa.
Violin er der ikke tid til mere, og selv om han er glad for vin, er det heller ikke der, den store passion ligger i dag. Det er og bliver whiskyen, der er nummer et.
»Jeg har vel været i Skotland 15 gange over de seneste tre år, og jeg arrangerer også ture. Til efteråret skal jeg have ti klubmedlemmer med til Islay,« smiler han.
Terjes kone Tine er ikke specielt begejstret for whisky. Heldigvis behøver hun ikke lytte til sin mand nørde alt for meget over de skotske dråber.
»Der er mange, der er utroligt meget mere nørdede end mig. Jeg har en mission; at give folk en oplevelse – her i baren eller under en whiskymiddag. Men jeg har ikke noget behov for at fortælle lange historier om whisky, med mindre folk selv spørger,« siger Terje, der faktisk også er »portvins-gal«.
et par glas whisky
Man hælder ikke bare lige en god whisky ned. Man drypper nogle dråber vand i med en pipette for at »åbne« whiskyen – og så er det godt at spise lidt til.
Whisky-madturisme
»Jeg køber alt for meget portvin, men jeg sælger altså også meget af det. Vi åbner flaskerne med en portvinstang her i restauranten – gæsterne skal have hele showet,« smiler han.
Køkkenchef Julian Sheridan bidrager til showet med den rette mad, og det er lavet helt fra bunden. Køkkenet røger for eksempel selv sin laks og mørbrad. Torvehallerne tilbyder »whisky-madturisme«, altså frokost eller middag med whisky til, og det er menuer, som Terje har sammensat sammen med køkkenchefen. Man kan også bestille en whiskysmagning. Det foregår enten i kælderen, hvor der også står flasker fra The Scotch Malt Whisky Society over det hele – eller i en af barerne ovenpå. Og det er Terje, som forestår smagningerne.
Nu kunne man måske tro, at Terje får en mængde whisky indenbords hver dag, men sådan er det ingenlunde. Han drikker overhovedet ikke, når han er på arbejde og/eller har smagninger, men stoler alene på sin lugtesans.
»Hvis du selv kunne vælge, hvilken whisky ville du så gerne have et fad af?«
»Det må nok blive en Laphroig, first fill, oloroso. Vi har haft fire flasker af den, og de er blevet revet væk. Røg og sherry er en symbiose, der er fuldstændig fantastisk,« siger Terje Hounsvad Thesbjerg og ser henført ud ved tanken.
Oloroso er en tør og fyldig sherry – og Laphroig laver altså whisky, der ligger på fade, hvor der tidligere har ligget oloroso. Det påvirker smagen af whiskyen.
Der er 65 ansatte på Hotel Torvehallerne. Hvor mange timer Terje selv arbejder, er han ikke meget for at komme ud med.
»Det er jo ikke arbejde. Det er en hobby,« forsøger han og tilføjer så:
»Jeg har altid været arbejdsnarkoman. Du kan jo skrive, at jeg arbejder 50 timer om ugen. Det lyder ikke så slemt…«
Terje foran hotellet
The Scotch Malt Whisky Societys motto er: »To leave no nose upturned«. Det betyder noget i retning af ikke at stikke næsen i vejret, og Terje Hounsvad Thesbjerg fortæller, at snobberi hverken er ønsket eller velset i whiskyklubben. Skiltet, som står udenfor hotellet, er han stolt af.

Terje Hounsvad Thesbjerg

36 år, født og opvokset i Vemb, hvor hans forældre stadig bor.
Student fra Holstebro Gymnasium i 1996, derpå job et år på Club La Santa Sport som discjockey og restaurantchef.
I lære som tjener på Munkebjerg Hotel, fik »alskens dispensationer« og var udlært efter knap to år, i 1999.
Job som tjener i Hotel Torvehallerne, Vejle, 1999-2003.
Købte sig ind som medejer i 2003. Deler ejerskabet af Hotel Torvehallerne 50/50 med Steen B. Jacobsen.
Makkerparret købte i 2007 også Kryb-i-ly-kro ved Fredericia.
Byggede om i Hotel Torvehallerne i 2008, så hotellet i dag rummer 74 dobbeltværelser, heraf en suite på 80 kvadratmeter.
Gift på 11. år med Tine, der er 37 år og konferenceværtinde på Hotel Torvehallerne. Parret har to børn, Katarina på ni år, og Caroline på fem år.

Mad og whisky i Hotel Torvehallerne

Restaurant SMWS i Torvehallerne er smukt designet og indrettet med blandt andet whiskybar og loungemiljø. Stedet emmer af charme.

Køkkenchef Julian Sheridan har nøje udvalgt en fantastisk menu af kun de bedste råvarer, og den kan kombinéres med en udsøgt vinmenu.

Men som den eneste restaurant i Danmark kan Restaurant SMWS også tilbyde en whisky menu af speciel udvalgte whisky´s fra The Scotch Malt Whisky Society.

BEST WESTERN ToRVEhallerne A/S
Kirketorvet 10-16 · DK-7100 Vejle
Tlf. +45 7942 7900 · Fax +45 7942 7901
Mail: info@torvehallerne.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *