Hvis man nu er på ferie i Egypten og tænker over, hvad man dog skal tage med hjem, kan man jo prøve med tørrede hibiscusblomster. Man kan købe dem på markeder dernede, og de koster tæt ved ingenting.
De fleste, der har været på ferie i Egypten, har også prøvet at drikke hibiscussaft. Jeg tror, det er den mest almindelige form for saft i landet – i hvert fald den, de fleste egyptere selv drikker. Saften har en flot lillarød farve og en eksotisk smag.
I Egypten er drikken temmelig sød – i hvert fald den, jeg har fået.
Det er Nikolaj Kirks version så ikke. Den er frisk, nærmest syrlig, og selv om han ikke skriver det i opskriften, så synes jeg, den skal fortyndes en smule op med vand for at være god. Ellers er den altså for markant citronsur.
Men når den bliver blandet med vand er det en skøn, læskende sommerdrik.
Hvis man vil have den sød, skal man nok tilsætte omtrent den dobbelte mængde sukker, tror jeg. Men det er egentlig synd, for den er så frisk, som den er her. Og sukker er ikke specielt godt for os.
Man kan købe tørrede hibiscusblomster herhjemme – i nogle helsekostforretninger og via nettet. Men det bliver en dyr fornøjelse. Jeg lavede halv portion af Nikolaj Kirks opskrift og skulle bruge 125 gram blomster. Jeg havde 100 gram, som en veninde havde haft med hjem til mig fra Egypten – og så købte jeg de sidste 25 gram hos ASA Trading. De kostede 20 kroner! Det vil sige, at 125 gram blomster til godt en liter saft ville have kostet mig godt 120 kroner!
Så få venner eller familie til at tage blomsterne med hjem til dig, når de skal til Egypten på ferie…
Hibiscussaft
(cirka 2,5 liter)
250 gram tørrede hibiscusblomster
2,5 liter vand
0,5 stang vanilje
100 gram rørsukker
2 centimeter ingefær
2-3 skiver økologisk citron
2-3 kviste mynte
Skyld de tørrede hibiscusblomster for støv i koldt vand og kom dem i en gryde med vandet. Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud og kom begge dele ved sammen med rørsukkeret. Lad det koge i 20 minutter og si så blomsterne fra og smid dem ud. Afkøl saften.
Skræl og riv ingefæren. Overhæld den med koldt vand og lad den trække i et par timer. Si den og kom den ved saften med citronskiver og mynteblade.
Lad saften stå på køl natten over og trække. Si den, og den skønne hibiscussaft er klar og kan drikkes efter behag.
Saften kan holde sig tildækket i en uges tid i køleskabet.
(opskriften er fra ”Grønt Grundkøkken” af Nikolaj Kirk og Mikkel Maarbjerg, Politikens Forlag, 2012)