Jamen, jeg ved søreme nærmest ikke, hvordan jeg skal beskrive de her kager ud over, at det er de mærkeligste biscotti, jeg nogensinde har bagt og smagt!
De smager skam udmærket og skal nok blive spist her i huset, de smager bare ikke, som man forventer at biscotti skal smage.
Jeg har tænkt og grublet over, hvad det er, de smager som, og nu er jeg kommet på det! De smager som de kiks, der hedder ”smørtyve”.
Det kaldte min mor dem i hvert fald, når hun i 1970erne og 1980erne købte en party-æske med blandede kiks til ostebordet. Smørtyve var nogle små, blomsterformerede kiks med et dybt hul i midten, hvor der kunne være rigtigt meget smør. Vi unger elskede dem!
Men sådan skal biscotti altså ikke smage…
Opskriften er fra en kogebog fra 1997, ”På krukker og flasker”, som beskæftiger sig med ting, man kan sylte, bage, henkoge og på andre måder skabe til at gemme i sit forrådskammer. Der står at disse cantucci, som de kalder dem, egner sig godt til opbevaring.
Det vil jeg tro, de har ret i. Kagerne er meget tørre, men ikke hårde som et par af de andre biscottiopskrifter, jeg har prøvet. Man kan sagtens spise disse her uden at dyppe dem i kaffen.
I øvrigt bruges ordene cantucci og biscotti i flæng om den type småkager. Man kan kalde dem begge dele.
Cantucci
100 gram usmuttede mandler
225 gram mel
85 gram flormelis
1 tsk natron
2 sammenpiskede æg
1 æggehvide
0,5 tsk vanilje-ekstrakt
1 knivspids salt
Varm ovnen op til 190 grader. Spred mandlerne ud på bagepladen og rist dem i cirka 10 minutter. Lad dem køle af og hak så halvdelen af dem groft. Mal resten i en foodprocessor eller blender (jeg brugte min minihakker).
Bland mel, salt, sukker, natron og de malede mandler i en stor skål (det er godt at sigte blandingen – flormelis har det med at klumpe). Tilsæt æggene og rør, til der dannes en grov dej (jeg æltede nu med hænderne).
Ælt de hakkede mandler og vaniljeessensen i.
Del dejen i to dele. Rul hver del til en pølse på cirka 2,5-3 centimeters tykkelse. Læg rullerne på en smurt bageplade (eller på bagepapir) med god afstand og pensl dem på oversiden med let pisket æggehvide.
Bag dem i cirka 20 minutter. Rag rullerne ud af ovnen, og lad dem hvile i cirka 10 minutter. Sænk imens ovntemperaturen til 140 grader. Skær rullerne i skrå skiver på cirka 1 centimeters tykkelse.
Læg skiverne tilbage på bagepladen og bag dem i cirka 20 minutter.
Lad dem afkøle helt på en rist og opbevar dem derefter en i en lufttæt beholder.
(opskriften er fra ”På krukker og flasker” af Jane Newdick, Aschehougs Forlag, 1997)