Jeg har afgjort en svaghed for lasagne – ikke den slags med kød, selv om den da også er OK, men vegetarversionerne. Der er flere på bloggen her – skriv ”lasagne” i søgefeltet.
Og så er jeg også ret vild med den her version, som er med laks.
Måske tænker du, at det da ikke ser særligt lækkert ud. Det er det, kan jeg godt garantere, men lasagne er bare så svær at lave – og at få til at se godt ud – til én person! Jeg plejer faktisk at lave dobbelt portion, så jeg har til to dage, simpelt hen fordi det er lettere. Men det gjorde jeg så ikke lige denne gang.
Opskriften er fra en slanke-kogebog – en af Vægtkonsulenternes – men det kan man ikke smage. Til gengæld er det derfor, at opskriften er til én person ud fra devisen ”what you see is what you get”, eller med lidt andre ord; “det du ser, er alt sammen noget, du må spise”.
Jeg har lavet nogle få afvigelser fra originalopskriften. Jeg bruger 2 lasagneplader. Originalopskriften siger 1,5 plade, men der skal da være mindst 2 lag i en lasagne! Jeg nægter at stege i margarine, så jeg bruger 10 gram smør i stedet for 5 gram margarine. Og jeg bruger en lille bitte smule olie, når jeg griller squash.
Antallet af kalorier i originalportionen er 683. Så et slag på tasken er nok, at mine ”forandringer” gør, at der er 750-800 kalorier. Hvis man er på slankekur er det en hel del at bruge på et aftenmåltid. Hvis ikke, er det også til den ”gode” side. Ernæringsenheden Vest her i byen siger, at man bør indtage omkring 1500 kalorier om dagen – heraf skal morgenmaden bidrage med godt 300 kalorier og frokost og aftensmaden med hver godt 400 kalorier. Så er der 400 kalorier tilbage til mellemmåltider.
Sommerlasagne med laks og grillede squash
(1 person)
300 gram squash
Salt
Tomatsauce:
100 gram gule tomater
2 fed hvidløg
100 gram løg
Salt og peber
Bechamelsauce:
5 gram margarine til stegning (jeg bruger smør)
10 gram mel
1,25 dl minimælk
Lidt revn muskatnød
Salt og peber
1 bundt persille (brug kruspersille, selv om…jeg brugte altså bredbladet, fordi det var det, jeg lige havde :-))
40 gram lasagneplader (det er altså bedst med 2, og de vejer mere…)
170 gram fersk laks
Skær squashen i skiver på langs og grill dem på havegrillen eller bag dem i ovnen (se note 1).
Krydr med salt.
Skær tomaten i tern, hak hvidløget og løget fint og kom det i en lille gryde (se note 2). Kog det i cirka 10 minutter og smag til med salt og peber.
Smelt fedtstoffet i en lille gryde og rør melet ud i det. Spæd langsomt minimælken i under omrøring til en jævn sauce. Kog et par minutter og smag til med revet muskat, salt og peber. Vend hakket persille i saucen.
Start med at lægge en halv lasagneplade i bunden af et lille ovnfast fad. Byg lagvist op med grillet squash, tomatsauce, tynde skiver af laks og bechamelsauce. Slut med en halv lasagneplade med bechamelsauce over.
Kom det i en 200 grader varm ovn i cirka en halv time, til overfladen er gylden og lasagnepladerne føles møre, når der stikkes en skarp kniv igennem.
Note 1: Jeg griller dem på min grillpande og pensler den med en lille smule olie, så de ikke hænger i.
Note 2: Hvis man er på kur, kan man komme en sjat vand i til at sætte gang i saucen. Hvis ikke kan man bruge en sjat hvidvin eller rosé.
(opskriften er fra ”Middage – sund og slank året rundt” af Inge Kauffeldt, Vægtkonsulenterne, 2010)