Jeg har aldrig været i Mexico. Det ville jeg ellers gerne, ikke mindst på grund af maden.
Men jeg har da været på meksikansk restaurant og har også lavet meksikansk mad via diverse kogebøger. Om det så er særligt originalt eller om det minder lige så lidt om ægte meksikansk mad, som den kinesiske mad, man får her i landet, minder om det, man får serveret i Kina, ved jeg ikke.
Denne opskrift har jeg ofte brugt. Den stammer fra De Danske Vægtkonsulenters bog om “sund” fastfood, men jeg har “forbedret” den og demed muligvis tilføjet ekstra kalorier.
Jeg gider nemlig ikke lave mine egne tortillapandekager, så derfor køber jeg grove, bløde tortillas – og så laver jeg min egen meksikanske krydderblanding. Hvor jeg har den krydderblanding-opskrift fra, aner jeg simpelt hen ikke. Jeg har skrevet den ind i kogebogen med kuglepen, men uden angivelse af hvor jeg har fundet den.
Jeg foretrækker at lave min egen tomatsalsa, men ketchup kan altså bruges i en snæver vending.
Tacos med oksekød
(1 person)
5 gram olie til stegning (efter min mening kan man ikke stege noget i 5 gram olie – brug det, du synes, du skal bruge)
120 gram hakket, magert oksekød
1 spsk meksikansk krydderi (se længere nede)
salt
60 gram tortilla (sådan cirka – det svarer nogenlunde til 2 små tortillaer)
10 gram olie til pensling
lidt salt
25 gram rødløg
icebergsalat
25 gram tomater
20 gram ketchup eller tomatsalsa (se længere nede)
25 gram græsk yoghurt
frisk koriander
lidt syltede jalapenos (se note 1)
Varm ovnen op til 225 grader. Varm fedtstoffet op på en pande. Steg kødet sammen med det meksikanske krydderi. Krydr med lidt salt til sidst.
Pensl tortillaen på begge sider med olie og drys med lidt salt.
Læg tortillaen i en buet facon i et ovnfast fad (eller på en bageplade med bagepapir). Bag den i en varm ovn ved 200 grader i cirka 10 minutter til pandekagen er stivnet i facon. Når du tager den ud, virker den lidt blød, men den stivner, så snart den køler af.
Striml rødløg, icebergsalat og tomater fint.
Kød kødet i tacoen sammen med løg, salat, tomater, tomatsalsa eller ketchup. Top med yoghurt, lidt koriander og lidt syltede jalapenos.
Note 1: Syltede jalapenos har ejg set i både Fakta og Kvickly, så de fåes nok i de fleste supermarkeder. De er på glas og skåret i skiver.
(Opskriften stammer fra “Supersund fastfood” af Inge Kauffeldt og Helle Kleist, Vægtkonsulenterne 2012)
Meksikansk krydderblanding
2 tsk paprika
1 tsk chiliflager
1 tsk oregano
0,5 tsk timian
sort peber
salt
1 tsk brun farin
0,5 tsk spidskommen
Blandt det hele og opbevar i lufttæt beholder.
Tomatsalsa
25 gram skalotteløg
1 fed hvidløg
2 grønne chilier
10 gram olie til stegning (eller mere)
100 gram hakkede tomater (evt. fra dåse)
1 tsk limesaft
1 spsk eddike
lidt råsukker (de bruger Multisød eller Stevia, men det rører jeg ikke med en ildtang)
lidt tabascosauce
salt og peber
Hak skalotteløg, hvidløg og chili. Varm en lille gryde op med olie og start med at stege løg, hvidløg og chili et par minutter.
Kom tomater ved og lad det simre i 10 minutter. Smag til med limesaft, eddike, sukker, tabasco, salt og peber.
Kan anvendes lun eller kold. Kan opbevares i op til en uge i køleskabet i et skoldet syltetøjsglas.