Gammeldags æble- og rabarberkage

Lige meget hvor skønt kagen så end smager, er den altså ikke fotogen. Jeg prøvede at pynte lidt på det med en blomst, men det er måske en smule sært, for blomsten kan altså ikke spises....
Lige meget hvor skønt kagen så end smager, er den altså ikke fotogen. Jeg prøvede at pynte lidt på det med en blomst, men det er måske en smule sært, for blomsten kan altså ikke spises….

Det her er nærmest en dessert, man laver i efteråret af nedfaldsæbler, skriver Yottam Ottolenghi, kokken bag opskriften.

Og det kan man da også, hvis man har rabarber i fryseren.

Da jeg fik kogebogen “Plenty More”, skrev vi maj, og da jeg skulle have gæster i slutningen af måneden, var der stadig absolut ingen sommer i sigte. Det regnede, blæste og var koldt.

Så det var slet ikke noget problem for mig at vælge dessert; det skulle da være denne gammeldags lune sag, serveret med creme fraiche (Ottolenghi serverer den med græsk yoghurt, og det ville jeg nok også have gjort, hvis ikke den ene af gæsterne var min søster, som elsker creme fraiche :-))

Så er æblerne revet.
Så er æblerne revet.

Den er utroligt nem at lave. Ovenpå danner der sig over timerne i ovnen en mørk, sprød mandelskorpe. En anden gang vil jeg lægge et stykke sølvpapir over “kagen” hen mod slutningen, så den ikke bliver for mørk – hold øje med den. Min version smagte skam fantastisk, men den var meget mørk.

Opskriften er gammel, fortæller Ottolenghi, og den blev normalt bagt i brændekomfuret. Nu har han så “moderniseret” opskriften med rabarber og frisk salvie. Det er muligt at salvie er en lækker tilføjelse, men jeg følte mig ikke helt sikker, så jeg udelod det…

Den mørke masse er ægge-sukker-mandelmel-massen, der skal smøres hen over æbler og rabarber.
Den mørke masse er ægge-sukker-mandelmel-massen, der skal smøres hen over æbler og rabarber.

Gammeldags æble- og rabarberkage

(4-6 personer)

100 gram usaltet smør, stuetemperatur så det er nemt at arbejde med

160 gram mørkt muscovadosukker

100 gram mandelmel

1 æg

700 gram madæbler, skrællede, udkernede og groftrevne (550 gram)

250 gram istandgjorte rabarber, skåret i 2 centimeter stykker

50 gram rørsukker

40 gram god rasp

10 gram grofthakket salvie (jeg udelod det)

250 gram græsk yoghurt (eller creme fraiche)

Forvarm ovnen til 170 grader.

Hak smør og muscovadosukker grundigt sammen i en foodprocessor i cirka 2 minutter og skrab siderne ned en gang eller to undervejs (det har det med at samle sig en klump, men bare rolig – når resten kommer i, skal det nok blive jævnt). Tilsæt derpå mandelmel og æg – det fylder sikkert skålen op, men bør lige netop kunne være der – og blend/hak igen til blandingen er jævn.

Vend æbler og rabarber med rørsukker, rasp og salvie (hvis det bruges) i en stor skål. Hæld det derpå i et rundt, højt ildfast fad på cirka 18 centimeter i diameter. Pres frugten godt sammen med fingrene, og hæld ægge-sukker-blandingen over.

Bred den ud med en paletkniv eller dejskraber til den ligger i et jævnt lag på cirka 1,5 centimeter.

Bag “kagen” i ovnen i to timer til æggemassen har dannet en tyk, gyldenbrun skorpe (se teksten ovenfor opskriften). Tag den ud af ovnen, lad den køle af i 15 minutter og server den så med yoghurt/creme fraiche til.

(Opskriften er fra “Plenty More” af Yottam Ottolenghi, forlaget Lindhardt og Ringhof, 2015)

Jeg tror godt, at desserten kan gå ind under betegnelsen comfort food - det ER rigtig hyggemad :-)
Jeg tror godt, at desserten kan gå ind under betegnelsen comfort food – det ER rigtig hyggemad 🙂

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *