Min far kom med en indkøbspose halvt fuld af æbler i går.
Han kan ikke nænne at smide alle sine æbler væk, men naboerne orker ikke at spise flere, og det gør han heller ikke selv.
Problemet er, at det er ananasæbler. Fine spiseæbler, men ikke meget bevendt i madlavning. Jeg nænnede ikke at sige, at jeg ikke rigtigt vidste, hvad jeg skulle stille op med dem – og så kom jeg heldigvis i tanke om den franske æblekage/tærte, som sagtens kan laves med ananas-æbler, selv om et mere fast godt dansk æble ER bedre. Eller rettere; det er nemmere at lave et pænt æblemønster på tærten med de store, faste æbler.
Nå, men så har jeg lavet fransk æblekage i dag – og dermed fik jeg brug for et af de få køkken-gadgets, jeg er faldet for i mit liv: æble-skrælle-udkerneren!
Alle griner, når de ser den, men jeg kan godt love, at jeg ikke grinede, da jeg bestilte den. Dengang, for 10-12 år siden, var den hundedyr. Jeg bestilte den hjem fra USA via et postordre-firma. I dag kan man købe en lignende maskine hos alle isenkræmmere – og endda til billige penge.
Nå, men altså den hånddrevne maskine, der vist rettelig hedder “Mrs. Anderson’s Baking Apple Peeling and Coring Machine” (ja, hold da op) gør altså hele tre ting på én gang; den skræller, udkerner og skærer æblet i en tynd spiral.
Jeg synes, den er mægtig sjov, og æblestykkerne i min tærte bliver herligt ensartede.
Fransk æblekage
125 g blødt smør
100 g sukker
1 æg
150-175 g hvedemel
1 nip salt
Fyld:
4 søde, faste æbler
3 æggeblommer
80 g sukker
2 tsk vanillesukker
1/2 tsk kanel
2,5 dl piskefløde
Tærtebund: Rør smør og sukker lyst og luftigt. Rør ægget i. Tilsæt mel og salt og ælt dejen sammen.
Pak dejen ind i film. Læg den i køleskabet et par timer.
Rul dejen ud med en kagerulle. Læg dejen i en tærteform på cirka 25 centimeter. Prik bunden med en gaffel. Forbag bunden 10-12 minutter ved 200 grader på nederste ovnrille.
Fyld: Skræl æblerne og skær dem i tynde både (både er fine – hvis da ikke du er indehaver af en Mrs. Anderson’s Baking Apple Peeling and Coring Machine 🙂 ). Læg æblerne i den forbagte tærtebund.
Rør æggeblommer, sukker, vanillesukker, kanel og fløde sammen. Hæld det over æblerne
Bag tærten 30-35 minutter ved 220 grader på nederste ovnrille.
Server tærten lun med vanilleis, flødeskum eller cremefraiche.
Note 1: Den er naturligvis bedst friskbagt, men den kan altså sagtens stå til næste dag og så lunes i ovnen inden servering.
Note 2: Mørdej, især den søde, er ikke det nemmeste i denne verden. Sød mørdej klistrer. Og man må altså ikke komme alt for meget mel i – bare sådan at man kan forme det til en kugle, uden at det meste sidder på fingrene. Det er et spørgsmål om erfaring – efter nogle gange kan man mærke på dejen, at NU er den der. Nu behøver man ikke mere mel. Efter den har været i køleskabet har vi balladen igen. Så skal den rulles ud. Jeg synes ofte, at mørdej er totalt umulig at rulle ud, uden den hænger i alle steder. Så jeg trykker den i stedet på plads i tærtefadet og op af siderne med fingrene. Der er jo alligevel ingen, der kan se mine fingeraftryk, når først fyldet kommer i, vel?
(opskriften er fra “En smag af sommer”/Nina Dreyer Hensley, Jim Hensley og Paul Løwe, Gyldendal, 2000)
Bare et tip fra en der også har æbleskrælledimsen: Den kan også bruges til kartofler, så får man nogle fine kartoffelserpentiner der er sjove, når man vender kartoflerne i lidt olie og bager dem i ovnen.
Godt tip, Mads! Det havde jeg slet ikke overvejet. Må prøves.