Denne her “salat” har jeg lavet adskillige gange, siden jeg købte Samvirkes opskriftsbog “Korn” for et par år siden. Den eneste opskrift fra bogen, der kan konkurrere i popularitet i mit køkken, er “cremet byg med porrer”. Det er mere en vinterting, men den skal jeg nok få skrevet ind også på et tidspunkt…
Det smarte ved bulgursalaten (ikke den med byg) er, at man kan bruge de grøntsager, man lige har. Opskriften foreslår agurk og broccoli, men sidste gang brugte jeg for eksempel en rest asparges og noget squash – og det var supergodt.
Bulgursalaten er tænkt som tilbehør til kød/kylling. Jeg har også prøvet at lave halv portion, altså til to personer, og spise den alene uden kød som hovedret. Der var rigeligt (for meget) til mig, og det fungerede rigtigt godt som en omgang vegetarisk aftensmad.
Basis bulgursalat
(tilbehør til 4 personer)
1,5 dl bulgur (se note 1)
1/4 rødløg
3 spsk rosiner
2 tsk garam masala (indisk blandingskrydderi, se note 2)
3 dl kogende grøntsagsbouillon
2 spsk god olivenolie
1,5 dl frisk persille, grofthakket
1/2 dl mynte, finthakket
200 g friske grøntsager, i små tern (agurk, broccoli, squash, asparges, gulerod etc.)
1/2 økologisk citron, saft og skal (se note 3)
salt
friskkværnet peber
35 g ristede mandler, grofthakkede
100 g blød feta i mindre stykker (se note 4)
Bland bulgur, rødløg, rosiner og garam masala i en skål. Hæld den kogende bouillon over og kom køkkenfilm eller en tallerken over skålen som låg. Lad bulgueren trække i cirka 15 minutter. Tjek om bulguren er mør og hæld eventuelt overskydende vand fra.
Tilsæt olivenolie, urte og grøntsager. Samg til med citronsaft, citronskal, salt og peber.
Lad eventuelt salaten trække på køl i 30 minutter inden servering.
Drys med ristede mandler og feta.
Salaten er også god dagen derpå til frokost. Man kan iøvrigt bruge soltørrede tomater i strimler i stedet for rosiner – så mister bulgursalaten noget af sin sødme og bliver i stedet mere krydret og salt.
(opskriften er fra “Brød, grød og korn”, udgivet af Samvirke i 2014)
Note 1: Jo, det er nok bulgur! Den skal ikke være hovedingrediensen, bare det, der binder det hele sammen.
Note 2: Garam masala kan købes i gode supermarkeder – jeg har set det i Kvickly. Men ellers kan man købe det på nettet. Jeg anbefaler Asa Spice, som jeg stoler på – både når det gælder kvalitet og betaling via internettet.
Note 3: Med fare for at blive kaldt en hippie-krukke så jo, citronen SKAL være økologisk, når man vil bruge skallen. De ikke-økologiske er dækket af et lag “stads”, der ikek abre kan vaskes af.
Note 4: Endnu et muligt krukket indslag. Jeg køber altid feta, der produceret i Grækenland og som må kalde sig “feta”. Jeg kunne ikke drømme om at købe “salattern”.