I skrivende stund er det sommer, grænsende til sensommer. Og derfor er det faktisk slet ikke sæson for dette tilbehør.
Men jeg har længe tænkt, at jeg skulle huske at skrive opskrfiten ind her, hvor jeg kan finde det igen, fordi tilbehøret er så godt i efterår/vintersæsonen.
Den cremede byg er lækker, meget mættende og et super tilbehør til for eksempel en god hakkebøf, hvis nu man er en af dem (som mig), der ikke absolut skal have hakkebøffen serveret med brun sovs og kartofler.
Min far gider ikke, at jeg laver hakkebøf til ham. Han kan ellers godt lide retten, men han VIL have brun sovs til – noget, jeg ikke er særlig god til at lave (det er min søsers specialitet), fordi jeg stort set aldrig laver det herhjemme. Jeg gider ikke rigtigt sovs – bortset fra juleaften, hvor min søster heldigvis laver den 🙂
Nå, opskriften…
Cremet byg med persille og porrer
(tilbehør til 4 personer)
1,5 dl perlebyg
4 dl grøntsagsbouillon
2-3 dl fløde
1 tsk smør eller olivenolie
4-5 små porrer, i tynde skiver
2 store håndfulde persille, finthakket
1/2 økologisk citron, revet skal og saft (efter smag – jeg kan godt lide meget af det)
salt og peber
Kom perlebyggen i en sigte, og skyl den kort under koldt vand. Kog den herefter mør i grøntsagsbouillon efter anvisning på pakken, typisk i cirka 15-20 minutter.
Hæld bouillonen fra perlebyggen og lad den dryppe af i en sigte.
Smelt smørret i en gryde og steg porrener i tre-fire minutter ved middel varme. Hæld fløden på, og lade den simre ved svag varme i fem minutter, til den tykner lidt. Tilsæt den kogte perlebyg og lad den simre yderligere tre-fire minutter.
Drys persille og citronskal i, smag til med salt, peber og citronsaft og server straks.
(originalopskriften – jeg har ændret lidt i blandt andet tiderne – er fra Samvirkes “Brød, grød & korn” fra 2014)
Note: Der står, at man kan tilsætte 50 g parmesan, så smagen kommer til at minde om en risotto. Det synes jeg personligt ville være synd. Hvis jeg vil have risotto, laver jeg risotto. Det her er et dejligt nordisk smagende tilbehør.