En svaghed for råt kød

Tatar
Rørt tatar – på en af mine absolutte yndlingsrestauranter; Le Grand Colbert i Paris.

Jeg spiser ikke rasende meget kød. Til aftensmad vel kun en gang om ugen. Eller sjældnere.

Det er ikke fordi jeg ikke kan lide kød, jeg har bare ikke så tit lyst til det. Bortset fra frikadeller og forloren hare 🙂 Og så kan jeg godt lide sådan en god kamsteg med sprødt svær juleaften.

Men jeg har det rigtigt svært, hvis jeg bliver inviteret ud på en stor blodig bøf med sauce bernaise, håndskårne kartofler og et glas Amarone til. Det er (er mit indtryk) enhver mands hedeste drøm – jeg har i hvert fald haft et par kærester, der fik julelys i øjnene bare ved tanken. Men det er altså ikke min drøm.

Derfor er det så meget desto mere underligt – ja, ja, jeg erkender det – at jeg faktisk rigtig godt kan lide råt kød!

Jo, sådan en omgang tatar med æggeblomme – eller endnu bedre: rørt tatar.

Og det til trods for, at jeg de sidste to gange, jeg har spist det i Frankrig, er blevet hundehamrende syg!

Første gang var min egen skyld. Vi var på vej til Holstebros franske samarbejdsby i Douzelage, Granville, der ligger i Normandiet, men havde nogle timers ventetid på toget i Paris. Så vi ville spise noget frokost. Der var rørt tatar på menuen, så den tog jeg – på en banegårds-restaurant! Tumpe.

Men det hævnede sig da også. Mindre end 24 timer senere var jeg sengeliggende (nå ja, jeg løb egentlig mest frem og tilbage mellem toilettet og sengen) i et døgn, inden en franskmand forbarmede sig over mig og kørte mig til en apoteker, der nådigt åbnede på en søndag og gav mig et eller andet STOP-noget….

Sidste sommer var jeg så sammen med min søster i Paris, og vi var naturligvis på favorit-brasseriet, Le Grand Colbert. Det er et supergodt sted, så jeg var helt tryg ved at bestille deres rørte tatar, som var guddommelig. Dagen efter blev jeg – hundesyg!

Jeg har faktisk spurgt en bekendt, der er læge, og han sagde, at det meget vel kan være fordi jeg spiser så lidt kød. Og når jeg så pludselig spiser 200 gram råt kød, siger min krop nixen-bixen makker….

Æv. Jeg prøver nu igen på et tidspunkt – tredje gang må være lykkens gang 🙂 Det smager altså bare SÅ godt.

Nå, I får nu alligevel lige en opskrift på rørt tatar 🙂

Rørt tatar

(4-6 personer)

Cirka 800 gram okseinderlår

2 spsk finthakkede skalotteløg

1-2 spsk finrevet peberrod

2 spsk grov fransk sennep a l’ancienne

1 spsk finthakket persille

1 spsk finthakket frisk esdragon

1 spsk kapers

3-4 olivenolie

4 pasteuriserede æggeblommer

salt og peber

Hak eller skrab kødet og rør det grundigt sammen med de øvrige ingredienser.

Server med blandet salat og godt brød eller endnu bedre med sprøde, hjemmelavede pommes frites.

Note 1: Køb kødet hos en god slagter. Bed ham eventuelt om at skrabe det for dig til tatar.

Note 2: Det er en god idé at røre tataren sammen, lige inden den skal spises, så kødet ikke bliver misfarvet ved iltning.

Note 3: Fransk sennep a l’ancienne er en grov fransk sennep med små hele peberkorn. Ellers køb bare en anden grov sennep.

(jeg aner ikke, hvor opskriften er fra. Jeg har noteret den ned i min notesbog med den meget kortfattede kommentar “god”)

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *