Et formidabelt madbrød

Det blev et højt, flot og gyldent brød med tæt krumme.
Det blev et højt, flot og gyldent brød med tæt krumme.

Det er nu Samvirke, der kalder brødet for formidabelt. Store ord, m en jeg vil da godt være med i koret 🙂

For mig ligger det formidable i, at brødet lykkedes perfekt for mig. Tro mig, det er jeg ikke vant til. Bagning er – som flere gange tidligere nævnt – ikke min spids kompetence.

Jeg har heldigvis gennem tiden fundet nogle super-opskrifter, som jeg holder mig til: Meyers nemme hverdagsrugbrød, hvor jeg ikke er afhængig af at huske at fodre en surdej. Mette Müllers Ribskage, der er så nem som at klø sig i nakken og totalt lækker. Og Lone Landmands kardemommeboller, der selv i mine hænder bliver lette og luftige.

Og nu tror jeg så endelig, jeg har fundet en opskrift på et godt madbrød med tæt krumme, som ikke behøver en speciel ælteteknik eller noget andet hejs. Men jeg ved det naturligvis først helt sikkert, når jeg har lavet det flere gange.

Men denne første gang gik det i hvert fald godt.

Jeg satte det til at hæve i denne megastore Kjærgaarden-bøtte, som jeg har fået af en veninde, der er restauratør :-)
Jeg satte det til at hæve i denne megastore Kjærgaarden-bøtte, som jeg har fået af en veninde, der er restauratør 🙂

Brødet kan også bare blive til et almindeligt franskbrød – se forskellen nedenfor.

Madbrød med havsalt/almindeligt brød med god skorpe

Grunddej:

0,5 liter vand

10 gram gær

650 gram godt hvedemel se note 1)

12 gram salt

Til alm. franskbrød:

cirka 1 dl solsikkefrø, græskarkerner eller birkes

Til madbrød:

cirka 0,5 dl olivenolie

1 lille håndfuld urter (for eksempel rosmarin, oregano eller timian- jeg brugte sidstnævnte)

cirka 2 tsk flagesalt

Hæld vandet i en skål og opløs gæren heri. Tilsæt melet og lad dejen hvile i cirka 15 minutter. Rør salt i og ælt dejen i cirka 10 minutter, enten med en ske eller på røremaskine (jeg brugte røremaskine).

Kom dejen i en beholder, der er smurt med olie og har tætsluttende låg – husk at det skal være plads til at dejen hæver til over dobbelt størrelse.

Sæt skålen i køleskab i minimum 12-48 timer (se note 2).

Tag dejen ud og lad den stå på køkkenbordet i cirka en times tid og “vågne” i stuetemperaturen.

Tænd ovnen på 235/220 grader varmluft.

Nu kan man gå to veje.

1. Almindeligt brød: Form dejen til et brød. Drys bordet med kerner eller birkes og vend dejen ud på dem. Fold forsigtigt siderne af dejen ind mod midten, så dejen strammes, og vend til slut brødet om, så samlingen sidder på undersiden. Lad brødet efterhæve på bagepapirs-beklædt plade i cirka 20 minutter. Bag brødet i cirka 40 minutter til det er lysebrunt.

2. Madbrød: Smør en mellemstor bradepande eller en springform med 2 spsk af olivenolien, og vend dejen ned i bradepanden/springformen. Tryk dejen let ned, og dryp resten af olivenolien ud over. Drys med urter og salt og tryk det let ned i dejen. Lad brødet efterhæve i 20 minutter, og bag det så i cirka 35 minutter til det er gyldent og fast.

Begge: For begge brød gælder det, at man får en bedre skorpe og hævning, hvis man sprayer med vand tre-fire gange i løbet af de første ti minutters bagetid.

(opskriften er fra Samvirke Januar 2017)

Note 1:  “Godt” hvedemel er mel, der er proteinrigt. Der skal helst være mere end 10 gram protein per 100 gram. Jeg brugte Meyers Ølandshvede (Kvickly har det), som indeholder 12 gram protein per 100 gram. Protein danner et skelet af glutenstrenge, der holder luften inde i brødet, når det bager.

Note 2: Det er mægtigt praktisk med et brød, der kan stå og hæve i så lang tid, fordi man så kan bage, når man har tid. Jeg lod mit hæve i 19 timer, men jeg skal have prøvet, hvordan brødet er, hvis det får lov at hæve 48 timer.

Netop taget ud af ovnen.
Netop taget ud af ovnen.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *