Opskriften her stammer fra en bog, som jeg havde glemt, at jeg havde.
Det er ikke usædvanligt i mit hjem, hvor bøger fylder det meste.
Jeg fandt bogen, da jeg ledte efter en opskrift på en tomattærte (jeg havde fået købt lidt for mange tomater, og jeg spiser dem ikke rå, kun cherrytomater, så jeg skulle jo finde på noget) – og så fik jeg i stedet lyst til denne her ret.
Ikke mindst fordi jeg også var den lykkelige ejer af indtil flere frosne portioner lammefars, da man kun kan købe et helt kilo ad gangen hos den arabiske købmand/slagter. Kødet er godt, og det er billigt, men et kilo lammefars er godt nok meget i min husholdning.
Nå, bogen hedder ”Den lille røde om tomater” og stammer fra 2007. Den er skrevet af to jordbrugsteknologer og en agronom, så den handler mest om, hvordan man dyrker tomater. Men der er dog en stribe opskrifter bagest i bogen.
Og de farserede tomater smagte altså SÅ dejligt. I bogen foreslår forfatterne, at man spiser kartoffelbåde og grøn salat til. Jeg spiste kogt broccoli og grøn salat, og det var rigtigt godt.
Farserede tomater
(4 personer)
6 almindelige tomater (se note 1)
400 g hakket lammekød
2 hakkede løg
2 spsk hakket persille
50 g mel
50 g smuttede, grofthakkede mandler
1- 1½ tsk salt
Peber
Sauce (se note 2)
Halvdelen af fyldet fra tomaterne
2 spsk koncentreret tomatpure
2½ dl piskefløde
Salt, peber, paprika og chili efter smag (se note 3)
Skær toppen af tomaterne, lad eventuelt stilken blive siddende. Udhul tomaterne og gem fyldet.
Bland kødet med løg, persille, mel, mandler, salt og peber.
Fyld farsen i tomaterne og læg en top på hver tomat.
Kog halvdelen af fyldet fra tomaterne med tomatpure og piskefløde. Blend eventuelt og smag til med krydderier.
Sæt tomaterne i et ildfast fad og hæld saucen i fadet. Bag ved 180 grader i cirka 35 minutter.
Note 1: De skriver godt nok ”seks almindelige tomater”, meeeeen….jeg lavede halv portion, og brugte altså kun 200 gram lammefars, men jeg var nødt til at bruge seks almindelige tomater alligevel. Det vil sige, at portionen herover rækker til 12 ”almindelige” tomater.
Note 2: Som nævnt lavede jeg halv portion – men til saucen brugte jeg fyld fra fire tomater, godt 1 spsk koncentreret tomatpuré og en halv deciliter piskefløde (mere behøves altså ikke), og det blev en superlækker sovs. Jeg blendede den ikke. Sovsen rakte til 2 portioner.
Note 3: Der står over opskriften, at dette er en ret med lidt ”smag af Grækenland”. Jeg tror aldrig, jeg har fået noget med chili i Grækenland. Så jeg brugte en smule paprika – og en hel del oregano, som jeg forbinder med græsk mad, i sovsen.
(Opskriften er fra ”Den lille røde om tomater” af Annika Olsson, Christine Rysgaard og Lene Tvedegaard, forlaget Olivia, 2007)