Filodejspakker med ost og rodfrugter

Filodejpakker med ost og rodfrugter
Filodejpakker med ost og rodfrugter.

Det her er nu ikke en decideret sommerret. Egentlig er det vel mere en vinterret…

Men forleden faldt jeg over sådan et lille, kompakt, lækkert selleri – og jeg elsker selleri! Af alle rodfrugter står selleri, rødbeder og kartofler mit hjerte nærmest.

Den lille krukke er fra Marokko
Den lille krukke er fra Tunesien og bliver brugt til groft peber – men den er pænest på billeder med låg på 🙂

Selleri har en fantastisk sødmefuld smag, men ind imellem skal man lige tænke sig om, før man kommer på, hvad man kan bruge den anden halvdel af det selleri, man har købt, til? Det er ikke fordi, det er opskrifter med selleri, der er flest af. Der er dog nogle her på bloggen – søg på ”selleri”.

Filodejpakkerne her har jeg lavet før – med filodej. Det siger sig selv, ikke sandt? Men altså, da jeg denne gang kiggede efter filodej i Kvickly, havde de det ikke. Jeg spurgte for at være helt sikker, men nej, det førte de ikke mere. Jeg forsøgte Fakta og Netto uden meget håb og heller ikke med held – og så opsøgte jeg Kannan i Asia Foods i bazaren. Kannan sælger ingredienser til sydøst-asiatisk mad – og dermed ikke filodej. Men han havde forårsrulledej – og det snuppede jeg så.

Ingredienser til filodejspakker
Ingredienser til filodejspakker.

Filodej er usyrnet meldej, som bruges i retter fra Balkan og Mellemøsten. Filodej er lavet af hvedemel, vand, lidt olie og raki eller hvid eddike. Forårsrulledejen (i hvert fald den, jeg købte) er lavet af mel, vand, salt og kokosolie. Den er nemmere at arbejde med – mere elastisk – end filodej, men stykkerne er lidt tykkere og mindre i størrelse, og det er lidt irriterende.

Hvis du kan finde filodej, så køb det og frys det, for det er ikke sikkert, du sådan lige finder det igen. Og hvis du bor i Holstebro og ved, hvor man kan købe det, så sig endelig til!!

Jeg lavede dobbelt portion, så jeg havde til to aftener
Jeg lavede dobbelt portion, så jeg havde til to aftener – og havde jeg haft de store plader filodej, havde jeg kun lavet fire store pakker i stedet for fem mindre.

Filodejspakker med ost og rodfrugter

(1 person)

100 gram gulerod

100 gram knoldselleri

75 gram fetaost (se note 1)

1 bundt persille

Kværnet peber

75 gram filodej (eller forårsrulledej)

Olie

Lidt nigellafrø (se note 2)

Hakket persille

Grøn salat

Skræl og riv gulerod og knoldselleri. Kom grøntsagerne i en skål og smuldr fetaosten i. Hak persillen,  vend den rundt i massen og krydr med sort peber.

Læg filodejen faldt ud i to stykker og fordel fyldet på dem (hvis du bruger forårsrulledej, skal du nok bruge fire stykker, altså 2 x 2, hvor de to overlapper hinanden til én pakke). Fold filodejen sammen om fyldet til to pakker. Pensl pakkerne med olie og drys dem med nigellafrø. Bag pakkerne i en varm ovn ved 200 grader i 20-25 minutter til de er gyldne.

Server filodejspakkerne med et drys hakket persille sammen med en skål grøn salat.

Note 1: Køb en ordentlig feta, det vil sige en rigtig feta lavet i enten Grækenland eller Tyrkiet. Flere supermarkeder (i hvert fald Føtex og Kvickly) har det i 150 grams pakker i hvidt plast – det står ”made in Greece” eller ”made in Turkey” bag på. Det, du eventuelt ikke bruger, kan du lægge i almindeligt vandhanevand tilsat en ordentlig sjat salt. Så kan fetaen holde sig et stykke tid i køleskabet.

Note 2: Nigallefrø er sådan en ”kært barn mange navne”-ting. De hedder også jomfru i det grønne og løgfrø – og en hel masse eksotiske navne. Hvis du ikke lige kan finde dem, kan de godt i dette tilfælde erstattes af sesamfrø.

(opskriften er fra ”Æg, mælk, ost” af Inge Kauffeldt og Helle Kleist, Vægtkonsulenterne, 2008)

Kan faktisk spises året rundt
Kan faktisk spises året rundt, men er vel mest en vinterret.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *