Dette er den anden af i alt tre opskrifter med æg, som jeg fik tilsendt af Hanne Marie for nylig. Opskrifterne er spøjse, anderledes og fra bladet “Praktisk økologi”.
Den første opskrift, rødbedesyltede æg, var nærmest en åbenbaring. De smager SÅ godt – du kan se opskriften andetsteds her på bloggen.
Nu har jeg så prøvet de saltede, tørrede æggeblommer – og jeg ved ikke rigtigt, hvad jeg skal sige…haha.
Altså, de var sjove at lave. Og de smager bestemt godt. Det er sådan en umami-smag, svær at beskrive, men på ingen måde ubehagelig. Der er bare ikke så meget wow-effekt i æggeblommerne 🙂
Jeg har prøvet at rive dem ud over en mellemmad med æg og mayo – og jeg har revet dem over pasta, som opskriftens forfatter anbefaler. Hun skriver også, at de revne æggeblommer “smager skønt” på bagt rosenkål og stegt grønkål. Det har jeg så – grundet årstiden – ikke lige afprøvet endnu.
Jeg ved ikke hvor længe, de kan holde sig i køleskabet, men jeg gætter på “meget længe”.
Hvis man synes, at det er sjovt at lave skøre eksperimenter, så prøv endelig. Det er på ingen måde vanskeligt. Og jeg tænker, det vil være ret sjovt at servere en pastaret for gæster og bede dem rive æggeblomme ud over i stedet for parmesan.
Saltede, tørrede æggeblommer
4 æggeblommer
300 gram salt
100 gram sukker
eventuelt chiliflager, løgflager eller tørrede krydderurter (jeg brugte chiliflager – det smager ikke igennem)
Bland salt, sukker og eventuelt krydderier og hæld halvdelen af blandingen i en plastikbøtte, der er stor nok til at rumme de fire blommer. Lav fire små fordybninger i salt-sukker blandingen.
Slå forsigtigt æggene ud i et glas (se note 1) og flyt lige så forsigtigt æggeblommerne over i fordybningerne i blandingen. Pas på, at blommerne ikke brister.
Drys resten af salt-sukker blandingen over æggeblommerne.
Sæt læg på beholderen og sæt blommerne i køleskabet i fire til seks døgn – mine stod der i fire døgn.
Efter de fire til seks døgn tages blommerne forsigtigt op af beholderen. De er nu blevet rimeligt faste, men skal stadig behandles med forsigtighed. De skylles forsigtigt under vandhanen og tørres så i en dehydrator eller i en ovn på 50 grader i tre til seks timer (se note 2).
Note 1: Jeg slår altid æg ud i mine hænder og lader hviden løbe ud mellem fingrene. Blommen går så godt som aldrig i stykker på den måde (hænderne er jo bløde) – og så er det også nemt i denne opskrift at lade blommen glide fra fingrene og ned i fordybningen i saltet.
Note 2: Jeg ejer ikke en dehydrator, så jeg tørrede i ovn. Jeg satte den på 60 grader – og efter 4,5 timer kom jeg i tanke om, at jeg måske skulle vende blommerne, og ganske rigtigt; de var “våde” på den anden side. Så de fik altså 2,5 timer på den side også – i alt var mine blommer i ovnen syv timer.
(Opskrift af Lotte Denckert, bladet Praktisk Økologi)