Græskartiden er over os – og jeg elsker gærskar. Lige nu kan man få økologiske hokkaido i Kvickly, så jeg har eksperimenteret med en række opskrifter den seneste tid.
De var alle vellykkede og velsmagende, så I får dem hen ad vejen her på bloggen, men først min absolutte favorit…
Det skal siges, at selv om hokkaido og butternut-squash kan bruges til de fleste græskaropskrifter, jeg er stødt ind i, så er de for eksempel ikke særligt gode til, når man sylter gammeldags græskar. Det gør jeg hvert år til min far, og efter et hokkaido-fejl-år er vi tilbage ved de store, “danske” Askepot-græskar. Jeg synes heller ikke, at hokkaido og butternut virker specielt godt til en græskartærte (hvis altså man selv laver græskarpuréen og ikke køber den the amercan way på dåse).
Men i nedenstående opskrift virker butternutsquash åbenbart godt, for det er den, der originalt er nævnt i opskriften. Jeg brugte så hokkaido, og det var bestemt supergodt.
Det er en vegetarret, men som en bekendt skrev på Facebook forleden; “der er så mange vegetar- og veganerretter, der er rigtigt gode som tilbehør til et godt stykke kød”. Det ophidsede en del vegetarer i tråden, men det er jo ikke en helt forkert observation.
Jeg ville nu ikke købe en god oksebøf til nedenstående – krydderierne er for “magtfulde”. Det gode kød ville “drukne”. Så heller en tørstegt hakkebøf, lammefrikadeller med krydderier eller et stykke grillet kylling, hvis man skal have kød til.
Græskar med chili-yoghurtog koriandersauce
(4 personer)
1 stort butternutgræskar (cirka 1400 gram) – jeg brugte tilsvarende mængde hokkaido
1 tsk stødt kanel
knap 1 dl olivenolie
50 gram koriander, stilke og blade – plus ekstra blade til pynt
1 lille fed hvidløg, knust
20 gram græskarkerner (se note 1)
200 gram græsk yoghurt
1,5 tsk Sriracha (eller anden salt chilisauce – se note 2)
salt og sort peber
Forvarm ovnen til 220 grader.
Flæk græskarret, skrab kernerne ud, og skær derpå græskarret i både. Græskarret skal ikke skrælles. Læg græskarbådene i en stor skål sammen med kanel, 2 spsk af olivenolien, 3/4 tsk salt og et godt drys sort peber. Vend grundigt rundt, så bådene dækkes af olie og krydderier.
Fordel bådene på to bageplader med skrælsiden nedad (mine kunne altså være på en plade) og steg dem i ovnen i 35-40 minutter, til de er møre og begynder at få lidt farve. Tag dem ud og lad dem køle af.
Gør nu krydderurteolien klar: Hak koriander, hvidløg, 4 spsk olie og et godt nip salt sammen til en jævn puré i en lille foodprocessor eller minihakker.
Skru ovnen ned til 180 grader. Drys græskarkernerne ud på en bageplade og rist dem i ovnen i otte minutter til skindet revner, og de er lette og sprøde. Tag dem ud af ovnen, og lad dem køle af.
Rør yoghurt og Sriracha-sauce let sammen lige inden servering. Anret græskarbådene på et fad og dryp dem med den stærke yoghurtsauce efterfuldt af krydderurteolie. Drys græskarkernerne og de ekstra korianderblade over og server.
(opskriften er fra “Plenty More” af Yotam Ottolenghi, udgivet på Lindhardt og Ringhof i 2014)
Note 1: Nå, men så havde jeg alligevel ikke græskarkerner i køkkenskabet. Men noget skulle der på tallerknen, syntes jeg, for at det så godt ud på et foto. Så dryssede jeg solsikkekerner hen over – og det smager faktisk godt 🙂
Note 2: Sriracha-sauce er en hot (stærk) chilisauce i plastflaske fra Thailand. Den er supergod, anvendt med måde. Jeg har set den i både Fakta og Kvickly, men min er købt i Netto for 25 kroner, så den kan altså fås mere eller mindre alle steder. De 1,5 tsk, der skal i yoghurten her ovenfor, slår altså ikke nogen omkuld – men pas på med at øge mængden for meget. Det er virkelig en HOT sauce!