For nogle dage siden, da det var allervarmest i Danmark – sådan en 25-57 grader, brugte jeg to timer i køkkenet på at lave denne ret. Og jo, jeg brugte også ovnen.
Nu havde jeg fået i hovedet, at det var det, jeg ville have – og så havde jeg lidt glemt, at selv om retten ikke er svær at lave, så er den lidt tidskrævende. Men den er det hele værd, og man kan jo arbejde for åbne vinduer 🙂
Det var anden gang, jeg lavede retten. Første gang gjorde jeg det udelukkende på grund af navnet på saucen! Salbitxada. Jeg synes, der bruges alt for få x’er i det danske sprog 🙂 Da jeg var meget yngre, forsøgte jeg at snige x ind i mine artikler med f.ex (i stedet for f.eks) eller extra (i stedet for ekstra), men der var som regel en emsig redaktionssekretær, der fangede det og strengt sagde “vi bruger ikke x i vores avis”. I dag er jeg selv den strenge redaktionssekretær, selv om x er anelse mere anerkendt, fordi der desværre sniger sig så mange engelske ord ind i vores sprog. Jeg har ikke noget imod engelsk, det er godt at kunne, men jeg synes ikke, der er nogen grund til at bruge et engelsk ord, hvis man har et tilsvarende på dansk.
Nå, salbitxada er spansk – og sådan er det med x’er, de fleste findes i det spanske sprog. Især finder man retter med X i Catalonien (området omkring Barcelona) og Baskerlandet (Bilbao, San Sebastian med flere). Salbitxada kommer fra Catalonien.
Man kan gøre den så stærk, som man synes, men i sin oprindelse er den ikke vildt stærk, bare sådan pikant. Og så er den – helt typisk – fyldt med mandler. Den kan holde sig i køleskabet en uges tid og smager godt til næsten alting.
Quinoa- og forårsløgsfrikadeller
(4 personer – cirka 16 styk)
250 g quinoa
40 gram ramsløg skåret i tynde strimler eller 6 forårsløg (se note 1)
1 lille rødløg skåret i fine tern (cirka 100 gram)
2 æg, let sammenpiskede (se note 2)
2 grønne chilier, udkernede og skåret i fine tern
120 gram hytteost
30 gram lagret cheddar, groftrevet
60 gram rasp
2 tsk stødt spidskommen
cirka 0,5 dl olivenolie til stegning
1 stor citron, skåret i både
salt og sort peber
Salbitxada-sauce
1 mellemstor rød peberfrugt (cirka 150 gram)
2 røde chilier
5 fed hvidløg upillede
40 gram mandelflager, ristede
4 modne tomater, blancherede, flåede, udkernede og grofthakkede (cirka 250 gram)
2 spsk sherryvineddike (se note 3)
1 dl olivenolie
Forvarm ovnen til 220 grader.
Tilbered først saucen: Læg peberfrugt, chili og hvidløgsfed på en bageplade og bag dem i ovnen i cirka 10 minutter. Tag chilierne og hvidløg ud, vendt peberfrugten og giv den 20 minutter mere. Tag den ud, når skindet er svedent og har blærer, og selve peberfrugten er faldet let sammen. Læg den i en skål dækket med husholdningsfilm. Flå og udkern den, når den er kølet af. Flå også chilierne og pil hvidløgsfeddene.
Skru ovnen ned til 200 grader.
Kom de ristede mandelflager i foodprocessoren og hak dem til et groft pulver. Tilsæt den flåede peberfrugt samt chili, hvidløg og tomater, og hak det hele til en jævn pasta. Tilsæt sherryvineddike og 1/4 tsk salt, og tilsæt derefter olien i en tynd stråle, mens maskinen kører, indtil saucen tykner (den bliver altså ikke tyk som mayonnaise).
Hæld quinoaen i en mellemstor gryde med saltet, kogende vand og lad den simre i ni-ti minutter til den er mør, men stadig har bid. Lad den dryppe af i en finmasket si, skyld den under den kolde hane, og stil den til side, til den er dryppet helt af.
Kom alle de resterende ingredienser på nær olie og citron i en stor skål sammen med 1 tsk salt og et godt drys sort peber. Tilsæt quinoaen, rør grundigt rundt og form farsen til 2 centimeter tykke frikadeller med en diameter på cirka 6 centimeter (cirka 60 gram per styk).
Varm halvdelen af olien op på en mellemstor slip-let pande. Steg frikadellerne i hold i tre minutter på hver side, indtil de er gyldne, og tilsæt om nødvendigt mere olie undervejs.
Læg de færdigbrunede frikadeller på en bageplade og varm dem igennem i 8 minutter. Server dem varme, med citronbåde til, og sammen med salbitxada-saucen. En grøn salat er god til.
(opskriften er fra “Plenty More” af Yotam Ottolenghi, forlaget Lindhardt og Ringhof, 2014)
Note 1: Det er ikke sæson for ramsløg (det er i foråret), så jeg brugte forårsløg. Det var udmærket.
Note 2: Jeg lavede kun halv portion. Første gang, jeg gjorde det, brugte jeg kun 1 æg (det er jo halvdene af opskriften) og så var det ikke nemt at få farset til at hænge sammen. Denne gang brugte jeg begge æg i den halve portion, og det var fint. Man skal i øvrigt lade frikadellerne stege stille og roligt og måske mere end de tre minutter, og så forsøge at vende dem….de er ikke helt nemme og falder let fra hinanden første gang, de skal vendes.
Note 3: En god sherryeddike er guld. Min er ikke noget at råbe hurra for, men jeg har kig på én fra Jerez, som Cafe Aas i Holstebro forhandler. Den koster 99 kroner, og det er nok prisen, hvis man vil have noget godt….