Græskar med ingefærtomater og limeyoghurt

Endnu en af mine græskar-opskrifter :-) Lækker, men tidskrævende.
Endnu en af mine græskar-opskrifter 🙂 Lækker, men tidskrævende.

Jeg må hellere få skrevet denne græskar-opskrift ind, for lige nu er græskarsæsonen på sit højeste, og halloween står for døren.

Ud over en græskartærte, som jeg skal have testet, tror jeg nok, at dette bliver mit sidste græskar-eksperiment i år. Nok er nok.

Nu lyder det sikkert mærkeligt at skrive, at hvis du kun prøver en græskaropskrift i år, skal det ikke være denne her… Den smager altså rigtigt godt. Men den er også umådeligt tidskrævende. Og hvis man kun vil kaste sig ud i én opskrift, og helst ikke vil blive lidt skuffet ovenpå anstrengelserne, synes jeg, man i stedet skal prøve “Græskar med chiliyoghurt og koriandersauce”, som også er at finde her på bloggen.

Men hvis man har mange græskar – eller bare elsker græskar meget højt (som mig :-)) – så prøv endelig denne her.

Græskar med ingefærtomater og limeyoghurt

(4 personer)

1 mellemstort enten hokkaidogræskar eller butternutsquash, flækket, renset for frø og skåret i både på cirka 2 centimeters tykkelse

0,5 dl olivenolie

6 store blommetomater (cirka 500 gram), halveret på langs

3 centimeter ingefær (25 gram), skrællet og friskrevet

1 rød chili, renset og skåret i fine tern

2 fed hvidløg

30 gram mørk muscovadosukker

havsalt og peber

Limeyoghurt:

120 gram græsk yoghurt

1/4 tsk kardemomme

fintrevet skal af en halv usprøjtet lime + 2 tsk limesaft

Pynt:

5 gram korianderblade, grofthakkede

30 gram cashewnødder, ristede og grofthakkede

10 gram ristede skalotteløg (kan udelades)

Forvarm ovnen til 240 grader.

Læg græskarbådene i en stor skål og vend dem med to spsk af olie, 2 tsk salt og et godt drys sort peber. Spred dem dernæst ud på en bradepande med bagepapir og steg dem i ovnen i 35-40 minutter, til de er gyldenbrune. Tag dem ud og lad dem køle af.

Skru ovnen ned til 170 grader.

Læs de halve tomater med skærefladen opad på en bageplade med bagepapir. Drys med 1/4 tsk salt, dryp med den sidste skefuld olie, og bag dem i ovnen i 80 minutter, til de er helt bløde.

Kom ingefær, chili, hvidløg, sukker og 0,25 tsk salt i en mellemstor skål. Rør det hele sammen, og fordel blandingen på tomaterne. Bag dem i yderligere 40 minutter, til de er karamelliserede, og lad dem derpå køle af.

Kom samtlige ingredienser til limeyoghurten (jeg brugte altså mere både revet skal og saft, end opskriften angav, da jeg vildt godt kan lide limesmagen) i en lille skål med 0,5 tsk salt og et godt drys friskkværnet peber. Rør grundigt rundt, og stil yoghurten koldt, til den skal bruges.

Anret græskar og tomater mellem hinanden på et stort fad. Dryp med limeyoghurten, drys med koriander, cashewnødder og eventuelt skalotteløg.

(opskriften er fra Nopi af Yotam Ottolenghi og Ramael Scully, forlaget Lindhardt og Ringhof, 2016)

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *