Der var engang én, der skrev til mig, at det jeg netop havde lagt på min blog, lignede “noget, der er samlet op af skraldespanden”. Han havde dog trods alt nok pli til at undskylde, at han tænkte sådan, men alligevel…
Jeg blev da ked af det. Men jeg må også erkende, at jeg 1) ikke er fotograf og 2) der bare er retter, som det er vildt svært at få til se lækre ud på billeder.
Her er så en af dem…
Ud over at rodfrugtmoussakkaen bare ikke er fotogen, og i øvrigt er mest lækker, når den har en let branket overfalde, hvilket ikke gør noget godt for udseendet, så tog det også overraskende lang tid at lave den. Og så havde jeg mistet tålmodigheden og ville bare have noget at spise!
Derfor de mildt sagt kiksede fotos 🙂
Men altså; den smager rigtigt godt. Hvis ikke den tog over to timer at lave, ville jeg sige, at det er rigtig god familie-hverdagsmad. Men – man kan altså lave den på forhånd og fryse den. Jeg er jo bare mig, så jeg frøs halvdelen af moussakkaen (det vil sige to portioner) og spiste så den del, der ikke var blevet frossen, på to af hinanden følgende dage.
Det er skønt at komme hjem fra arbejde og bare skulle sætte god mad i ovnen til opvarmning – altså ingen “nå, men så smører jeg en mellemmad”-løsninger 🙂
Den er til fire personer, står der. Jeg spiser ret meget (og det kan ses på min figur), men selv for mig, er der altså til fem personer. Jeg måtte smide ud. Det hader jeg. Så der er i hvert fald snildt mad til en familie på fire.
Rodfrugtmoussakka
(fire personer)
Kødsauce:
2 løg
500 gram rodfrugter – alle kan bruges, jeg blandede det, jeg havde, som var gulerødder, knoldselleri og jordskokker.
2 spsk olivenolie
400 gram hakket lamme- eller oksekød
2 fed hvidløg, presset
3 spsk tomatpuré (jeg går ud fra, at de mener koncentrat, det man køber i små dåser)
1 dåse hakkede tomater
2 tsk oregano
salt og peber
Fyld:
2 auberginer
olivenolie
400 gram kartofler
100 gram revet ost (jeg brugte en blanding af cheddar og mozzarella)
Bechamelsauce:
6 dl mælk
2 spsk hvedemel
75 gram revet mozzarella
salt og peber
Pil og hak løgene. Skræl rodfrugter og skær dem i tern, cirka 1 x 1 centimeter.
Varm olien i en stor gryde og svits løg og presset hvidløg et kort øjeblik. Tilsæt kødet og brun det ved god varme. Kom rodfrugter i gryden og steg i yderligere et par minutter. Tilsæt tomatpuré, hakkede tomater og oregano og lad saucen simre ved svag varme under låg i cirka 15 minutter. Tag gryden af varmen og smag kødsaucen til med salt og peber.
Skær auberginer i skiver på cirka 1 centimeters tykkelse. Pensl med olie og fordel dem på en bageplade med bagepapir. Bag i ovnen i cirka 10 minutter ved 180 grader.
Skræl bagekartoflerne og kog dem i let saltet vandt i cirka 10 minutter. Afkøl dem lidt, inden du skærer dem i skiver.
Varm 4 dl mælk i en gryde. Ryst resten af mælken med hvedemel til en jævning (se note 1). Rør jævningen i mælken og kog i cirka to minutter. Tilsæt muskatnød og ost og smag saucen til med salt og peber.
Tænd ovnen på 225 grader.
Læg først et lag kartofler, så et lag aubergineskiver, så kødsaucen og så bechamelsaucen i et smurt ovnfast fad på cirka 20×30 centimeter (se note 2).
Drys ed reven ost og bag i ovnen i cirka 30-40 minutter (hold øje!) til moussakkaen er gylden og fast. Lad den stå og samle sig i 10-15 minutter inden servering.
En enkel grøn salat er god til.
(opskriften er fra gratis-magasinet “Sæson”, der ligger i udvalgte supermarkeder. Det udkommer fem gange om året, dette er fra oktober 2016)
Note 1: Hmmm…ja altså, 2 dl mælk og 2 spsk hvedemel er en noget tynd kombination. Hvis du, som mig, ikke kan få en tyk bechamelsauce ud af det, så fortvivl ej 🙂 Lav enten mere jævning eller hiv maizenaen ned fra hylden og rør den med mælk eller fløde. Jeg rørte den ud i fløde, og SÅ fik jeg en ordentlig bechamelsauce….
Note 2: Mit mellemstørrelse ovnfaste fad er nøjagtigt 20×30 centimeter – og det var for lille. Eller også skulle det have haft højere kanter. Jeg måtte tage yderligere et lille fad i brug. Så hvis du har et lidt større fad, er det nok godt.