Hvad man kan bruge squash til

courgettepandekager
Courgette-pandekage med syrnet fløde og tang-rogn fra Caviart.

Squash, courgette, zucchini – kært barn, mange navne. Men alle navnene tilhører den grønne agurke-lignende frugt, som ikke smager af ret meget, og som gror som død og torden og trives glimrende i danske drivhuse.

For en del år siden spurgte en kollega mig, nærmest i panik, om ikke jeg havde nogle gode squash-opskrifter? Han og kone havde fået nyt, stort drivhus til sommeren, og det havde de fejret med at sætte adskillige sqaush-planter, og da vi nåede til sensommeren havde de mange, mange, mange flere squash end de kunne spise.

For ikke at tale, at de var løbet tør for ideer.

Jeg har tre squash-opskrifter, som jeg bliver ved med at vende tilbage til. Den ene er på en pizza, og den får I en anden gang, når jeg skriver om mine tre favorit-pizzaer 🙂

De to andre er squash-pandekager og squash-suppe.

Pandekagerne er især gode i det tidlige forår, når stenbiderrognen (som er jeg helt pjattet med) kommer. Men de kan altså også sagtens spises med en hvilken som helst anden slags rogn, lakserogn er for eksempel ikke dårlige.

Jeg kalder de grønne frugter for squash, men manden bag pandekagerne – radiokokken Lars Sonne-Hansen, der også har været ansat hos Kræftens Bekæmpelse – kalder nu rettelig sin opskrift for:

Courgette-pandekager med syrnet fløde og rogn

(4 personer som forret)

250m gram revet courgette

1 bundt findtsnittet forårsløg

1/2 bundt hakket dild

1 dl hakkede valnødder

2 æg

3 spsk hvedemel

1 spsk olivenolie

1 tsk tørret estragon (det kan man udelade, og det gør jeg, for jeg er ikke særlig vild med med det…)

Peber

Til servering:

200 gram stenbiderrogn, lakserogn, kaviar, ørredrogn…

1 dl syrnet fløde

Bland de rene courgetter med 1 tsk salt og lad dem trække i en si i 30 minutter. Knug dem fri for væde (små håndfulde ad gangen og knug så al væden ud) og bland med forårsløg, dild, hakkede valnødder, æg, mel, friskkværnet peber og evt. estragon.

Varm olivenolien på en slip-let pande og bag tre-fire små pandekager af gangen, cirka to minutter på hver side. Massen er ret tyk, så man skal lige “smatte den ud” (trykke den flad) på panden.

Server direkte fra panden med syrnet fløde, rogn og eventuelt brød.

(opskrift fra “Radiokokken – lyst til grønt året rundt”/Lars Sonne-Hansen, udgivet af Kræftens Bekæmpelse og L&R Fakta i 1998)

Note: Syrnet fløde er et cremefraiche produkt 9 procent, siger Arla, Det kan man selvfølgelig bruge. Rigtig hjemmelavet syrnet fløde er noget med halv piskefløde, halv kærnemælk, der hviler i to døgn – så har man syrnet fløde og er et stadie på vej mod smør, som jeg ikke synes, der er nogen grund til at lave selv. Dansk Lurpak er et udmærket produkt. Den metode har jeg ikke tålmodighed til – så jeg hjælper det på vej:

Syrnet fløde

2 dl piskefløde

Saft fra 0,5 citron

salt

Bland, pisk let med et piskeris (det bliver tykt med det samme) og lad det stå ude ved stuetemperatur en halv times tid. Så er den der.

 

Note 2: Jeg bruger (udenfor stenbiderrogn-sæsonen) næsten altid tangproduktet Caviart i stedet for fiskerogn. Firmaet Caviarart lå i mange år i Lemvig, men har nu hovedsæde i Herning og eksporterer deres opfindelse til store dele af verden. Tangrognen smager godt, er utroligt holdbar, løber ikke ud og smitter af på maden, og kan også spises af vegetarer. Desuden er vi i foreningen Douzelage Holstebro Caviart evigt taknemmelige for at have støttet os, da ingen andre så en fordel i det. Så vi har haft Caviart-produkter med rundt til fødevare-markeder mange steder i Europa, og alle steder har det været en stor succes.

 

En anden super squash-opskrift er fra kvinderne bag The River Café, Rose Gray og Ruth Rogers. De kalder så grøntsagen for en zucchini, da de jo er italiensk inspirerede 🙂

Zucchinisupper (Zuppa di Zucchine)

(6 personer)

1/4 dl olivenolie

2 fed hvidløg, pillet og hakket

havsalt og sort peber

5 dl hønsefond eller vand (bedst med fond – terning er OK)

1,5 dl piskefløde

1 lille bundt basilikum, hakket

1 lille bundt bredbladet persille, hakket

120 gram friskerevet parmesan

Zucchinierne deles i fire stykker på langs og derefter i stykker på 2,5 centimeter. Oliven varmes i en tykbundet gryde, og hvidløg og zucchini-stykker svitses for svag varme i cirka 25 minutter til zucchinierne er brune og meget møre. Tilsæt salt, peber og hønsefond og lade det simre nogle minutter (5-6 minutter). Tag gryden fra varmen.

Hæld 3/4 af suppen i en food processor og blend det til en puré. Hæld tilbage i gryden til den sidste 1/4 og tilsæt fløde, basilikum, persille og parmesan. Varm igennem.

(Opskrift fra “The River Café”/Rose Gray & Ruth Rodgers, Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck, 1998)

Man kan servere almindeligt brød til. Men damerne fra River Cafe foreslår:

Crostini

6 skiver ciabattabrød (skæres på skrå)

115 gram sorte, udstenede oliven, hakkede

1 stor frisk rød chili, udkernet og hakket

ekstra jomfruolivenolie

Rist brødet på begge sider. Oliven og chili røres sammen med olivenolie og fordeles på brødskiverne.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *