Jalapeno og cheddar majsmuffins – til suppe eller en picnic

Cheddar og jalapeno-muffins.
Cheddar og jalapeno-muffins.

I sidste uge var jeg på en aften-picnic ved fjorden i Struer sammen med min veninde og min søster.

Vi var smadderheldige. Vi havde aftalt picnic-datoen for lang tid siden – og så viste det sig at blive den kun anden dag med solskin og dejligt vejr i flere uger. Det var en skøn aften.

Ingredienser til muffins.
Ingredienser til muffins.
de tørre ingredienser
De tørre ingredienser i en skål og de våde i målebægeret. Rødvinen er til mig selv 🙂

Alle (i hvert fald cirka 95 procent, tror jeg) af de mennesker, der bor herovre vest på, er fuldstændig vilde med Vesterhavet. De kan ikke få nok. De kører derud tidligt og sent, i regn, storm og solskin, og går lange ture med eller uden hund.

Jeg må så erkende (og det er IKKE populært), at min begejstring er begrænset.

Til gengæld er jeg helt forelsket i fjorden. Jeg synes, den er smuk, og selv om der bestemt kan være dårligt vejr og bølgegang, så er jeg aldrig så utryg ved den som Vesterhavet. Hvis jeg havde råd, ville jeg købe et lille hus med udsigt til fjorden.

Det var andet år, vi holdt fjord-picnic – og andet år med godt vejr, hvor vi nød at se solen gå ned, og himlen skifte til en smuk rosa farve, der gik igen i vandoverfladen, som forandrede sig fra små bølger til helt blik, mens vi var der. Det er SÅ afstressende.

Så skal formene fyldes
Så skal formene fyldes – sådan nogle silikone-nogen skal ikke smøres.
Men jeg smurte den sorte muffinsform med lidt rapsolie.
Men jeg smurte den sorte muffinform med lidt rapsolie.

Vi kom hver med noget at spise. Søster havde lavet en lækker porretærte, veninden havde bagt blåbærmuffins og småkager, og medbragte desuden kaffe og vin, og jeg havde fundet en gammel kending, thailandske æg, frem – og så havde jeg lavet noget nyt; cheddar- og chilimuffins.

Sidstnævnte får I opskriften på her. De er superlækre lune (man kan sagtens fryse dem, og varme dem op igen), men selv om der står i opskriften, at de kan spises kolde, er mit råd, at man skal lade være. Så er de altså lidt småkedelige.

Noget andet; sørg for at finde en rigtig jalapeno-chili. Jeg købte én i Kvickly, og den var en afgrundsdyb skuffelse. Den smagte som grøn peber, og det skal en jalapeno absolut ikke. Den skal have bid. Kvickly-chilien var fra Holland og bekræfter min fordom om, at man aldrig skal købe grøntsager fra Holland, for de smager ikke af en skid.

Gyldne muffins ude af ovnen.
Gyldne muffins ude af ovnen.
De er bestemt bedst varme eller lune
De er bestemt bedst varme eller lune – kolde er de lidt kedelige. Men man kan sagtens fryse dem – og så lune dem i ovnen, når de skal spises.

Jalapeno og cheddar majsmuffins

(cirka 12 styk)

140 gram mel

115 gram fint majsmel (kan blandt andet købes i Kvickly)

1 spsk bagepulver

1 spsk sukker

1 æg

30 gram smeltet smør

360 ml kærnemælk (stuetemperatur)

1 jalapeno chili

2 spsk frisk koriander

100 gram cheddar (jeg brugte en vintage irsk cheddar)

Kom alle de tørre ingredienser (mel, majsmel, bagepulver, sukker) i en stor skål.

Rør ægget, det smeltede smør og kærnemælken sammen i en anden skål og fold det ind i de tørre ingredienser.

Rør ikke alt for meget – jo mere, du bøvler med det, jo mere seje bliver dine muffins.

Tilsæt til sidst den finthakkede chili, frisk koriander (hakket) og den revne cheddarost.

Kom en god skefuld af blandingen i smurte muffinforme. De skal være fyldt cirka 2/3 op.

Sæt dem i en forvarmet ovn ved 190 grader i 12-15 minutter (se note 1), indtil de er gyldne.

Sæt dem på en rist og lad dem køle af.

Note 1: Jeg ved ikke, hvad for en ovn forfatteren har. I min ovn tog det den dobbelte tid, før mine muffins var gennembagte og gyldne. Du må prøve dig frem, men mit råd er, at du bager dem i hvert fald 22-25 minutter, måske endda mere. Du kan prøve at tage én ud og skære den igennem – så kan du se, om den er gennembagt.

(Opskriften er fra ”Hot Food” af Paul & Jeanne Rankin, Mitchell Beazley, 1997)

De er rigtigt gode til suppe
De er rigtigt gode til suppe, men kan også bare spises som de er.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *