Grillede auberginer med indiske krydderier

Stegt og moset aubergine.
Stegt og moset aubergine.

Tjah, som jeg før har skrevet, så er det næsten umuligt at få grillede og/eller mosede auberginer til at se lækre ud på fotos. De ligner en omgang mislykkede overkogte sorte bønner…eller noget værre.

Men de smager altså godt!

Ingredienser til indisk aubergine.
Ingredienser til indisk aubergine.
Auberginen er moset og venter nu på
Auberginen er moset og venter nu på at blive taget under kærlig behandling.

Når man er ude at spise i Indien, indeholder mindst halvdelen af retterne på spisekortet aubergine – som vegetarisk hovedret, som tilbehør, som snack eller som fyld i en kød-hovedret. Og jeg kan lide dem, uanset om de er grillede, bagte, stegte, kogte, mosede, skiveskårne….hvad-som-helst.

Jeg har en god ven, en ex-kollega, som masser af gange har sagt, at han simpelt hen ikke kan forestille sig, at aubergine kan smage godt. Jeg har længe gået med planer om at invitere ham og konen til aubergine-middag – men så synes jeg alligevel, at det ville være synd. For det KAN jo være, at de rent faktisk bare ikke kan lide auberginer. Måske handler det ikke udelukkende om, at de bare ikke har ”fået auberginer på den rigtige måde…”

Men hvis du godt kan lide auberginer, er det her en lækkerbisken. Egentlig er det for mig en del af en større servering med flere små retter, men den kan også – som her – bruges som en vegetar-hovedret.

Retten, der stammer fra Punjab og hedder baingan bharta (det betyder slet og ret ”moset aubergine”), kan både spises varm, lun og kold, som en selvstændig ret, som dip eller som tilbehør til grillet kød eller fisk.

Der steges på panden nu eller aldrig
Der steges på panden med løg, tomater og aubergine.
Aubergin ser ikke så godt ud
Aubergine ser ikke så godt ud i virkeligheden….

Grillede auberginer med indiske krydderier

(originalopskriften siger 4 personer – jeg siger 3)

2 store auberginer

2 spsk vegetabilsk olie

1 stort rødløg, finthakket

1 grøn chilipeber, kerner fjernet, finthakket

2 medium tomater, finthakkede

1 tsk gurkemeje

1 tsk garam masala

2 tsk stødt koriander

1 tsk havsalt

1 stor håndfuld friskhakkede korianderblade

Saft af 0,5 citron

Man kan godt grille auberginerne over et gasblus, mens man holder dem med en tang. Men…jeg tænder altså ovnen ovnen og varmer den op til 200 grader. Auberginerne bages i 45-50 minutter – vendes cirka hvert 15. minut, til de er forkullede udenpå og bløde indeni.

Vent til auberginerne er afkølede, derefter fjernes stilkene og den forkullede skal pilles af med en skarp kniv (se note 1). Forsøg at fjerne al skrællen, men det gør ikke noget, hvis der er små stykker tilbage, det øger blot den røgede smag. Mos auberginekødet let til en grov puré med en gaffel.

Varm olien i en stor stegepande over høj temperatur, tilsæt løg og grøn chili. Svits 3-4 minutter til det er gyldent, og tilsæt tomater, gurkemeje, garam masala, stødt koriander, salt og mosede auberginer. Bland godt, læg låg på, skru blusset ned på lavt, og småkog blidt under sporadisk omrøring, i 30 minutter. Hvis blandingen begynder at se tør ud, tilsætter man bare lidt vand.

Tilsæt hakket koriander og citronsaft for at friske tingene lidt op, bland godt og server varm, ved stuetemperatur eller kold.

Note 1: Jeg piller ikke med en skarp kniv. Jeg skærer et snit ned langs kanten af den bagte aubergine og så skraber jeg kødet ud med en ske. Det er faktisk ret nemt. Der går formentlig mere ”kød” til, end hvis jeg pillede med en skarp kniv, men det synes jeg altså, at livet er for kort til at bruge tid på…..

(Opskriften er fra ”Lev Stærkt” af John Gregory-Smith, forlaget Hovedland, 2011)

Med citron og brød til er dert en fin vegetarisk aftren.
Med citron og brød til er det en fin vegetarisk aftenret.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *