Lamme-kofta med feta, salat og agurk (5:2 mad)

kofta med yoghurt
Lamme-kofta med yoghurt-mynte sauce og salat.

Der er en del mad, som det er svært at få til at se lige så fantastisk ud på fotos, som det smager. Det kræver en professionel fotograf, noget fedt service og de helt rigtige omgivelser.

Stegte auberginer er en af de ting. Salat med kødboller som her, er en anden…

ingredienser til lammekofta.
ingredienser til lammekofta.

Men det smager altså godt! På trods af, at det er en af 5.2-opskrifterne med et lavt kalorie-indhold, så er det en rigtig god aftensmad-ret.

Jeg valgte at udelade pitabrød og dermed spare de kalorier, fordi jeg IKKE bruger low-fat feta (jeg ville heller ikke ane, hvor jeg skulle skaffe det) – i originalopskriften er den fedtfattige feta sat til 72 kalorier for 40 gram. Hvis man (som jeg) bruger en ægte, god, græsk feta, kigger man på omkring 110 kalorier for 40 gram. Til gengæld sparede jeg så de 145 kalorier for et pitabrød.

Mit bud er, at min aftensmad løb op i 320 kalorier, da jeg brugte cirka 20 gram feta. Men prøv selv at tælle sammen, hvis du går op i den slags. Ellers spis bare løs af det hele 🙂

Det er ikke helt nemt at fotofrafere
Det er ikke helt nemt at fotografere, så det ser lækkert ud. Det kræver vist en professionel 🙂

Lamme-kofta med feta, salat og agurk og yoghurt-mynte sauce

(4 personer – 443 kalorier per portion, 280 kalorier uden feta og pitabrød)

400 gram magert hakket lammekød (832 kalorier)

0,5 rødløg, finthakket (19 kalorier)

3 centimeter frisk skrællet og revet ingefær (3 kalorier)

2 fed hvidløg (8 kalorier)

1 tsk stødt spidskommen (5 kalorier)

1 tsk stødt koriander (5 kalorier)

1 rød chili, udkernet og finthakket (8 kalorier)

1 æg, sammenpisket (78 kalorier)

2 spsk finthakket frisk mynte (10 kalorier)

Meget lidt olie (gerne via sprayflaske)

40 gram fedtfattig feta (72 kalorier) (se teksten ovenfor)

Salt og peber

4 fuldkorns pitabrød eller fladbrød, lune (145 kalorier per pitabrød)

2 små sprøde hjertesalathoveder (25-30 kalorier)

Mynte-yoghurtsauce:

200 ml fedtfri yoghurt naturel (110-130 kalorier) (se note 1)

Lille bundt frisk mynte, hakket (10 kalorier)

0,5dt frisk mynte, hakket (10 kalorier)

0,5 agurk, skrællet og kernerne skrabet ud med en teske (10 kalorier)

Koftaerne: Bland Lammekød, løg, ingefær, hvidløg, krydderier, æg og mynte i en skål og krydr med salt og peber. Form blandingen til kugler, der er på størrelse (eller lidt større) med en valnød. Sæt dem i købeskabet i 20 minutter.

Varm grillen i ovnen op (se note 2). Placer lamme-kuglerne på en plade med bagepapir, spray dem med olie fra en sprayflaske (eller pensl dem let med olie) og grill dem i 8-10 minutter eller indtil de er gyldne og gennemstegte.

Yoghurt-mynte sovs: Bland yoghurten med mynte og de ristede spidskommenfrø (rist dem et par minutter på en varm pande – rør hele tiden med en spatel, så de ikke forkuller). Riv cirka 6 centimeter agurk og vrid det overskydende vand ud (det kan gøres ved at knuge en håndfuld af gangen) og tilsæt agurken til yoghurten og krydr med salt og peber. Skær resten af agurken i små tern.

Servering: Skær et pitabrød op, kom snittet salat i, så nogle skefulde myntesauce og top med lamme-kugler. Kom til sidst hakket agurk og smuldret feta ud over. Eller (hvis man fravælger pitabrødet) anret lammekuglerne på en bund af salat, kom nogle skefulde myntesauce ud over og drys med agurketern og smuldret feta.

Note 1: Jeg ved ikke, hvor fedtfri den yoghurt skal være. Jeg brugte én med 1,5 procent fedt i. Men hvis man følger opskriften skarpt, må man tjekke på siden af yoghurtkartonen, hvor mange kalorier der er i 100 ml.

Note 2: Jeg tændte altså ikke grillen i ovnen. Jeg stegte koftaerne (lammekøds-bollerne) på en grillpande. Det gik helt fint.

(Opskriften er fra ”The Ultimate 5:2 Recipe Book” af Kare Harrison, Orion Publishing Group, 2013)

Det er klart, at retten vil være md stoppet ned i et pitabrød.
Det er klart, at retten vil være bedre stoppet ned i et pitabrød. Men så stiger kalorieindholdet. Hvis du er ligeglad med det, kunne det her været en udmærket picnicting.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *