Dagens ret er én, som englænderne påstår, at alle børn kan lide.
Det tror jeg er sandt. Men vi er altså også en hel del voksne, der elsker macaroni cheese!
Man skal holde sig langt væk fra retten, hvis man tæller kalorier – her er både pasta, opbagt sovs og masser af rasp, smør og ost. Men som hyggemad en efterårsaften er det altså skønt – sådan en gang imellem.
Jeg kom igen sent hjem i aften. Havde været til foredrag og var først indenfor i lejligheden klokken 21.30, og så skulle det altså være hurtig mad. Det vidste jeg jo på forhånd, så jeg havde købt ind til macaroni cheese, som tager cirka 30 minutter at lave.
Foredrag om HSP
Foredraget var om HSP (Highly Sensitive People – Særligt Sensitive Mennesker) – og det er sådan nogen som mig. Det er ikke en bogstavdiagnose, og det er ikke en sygdom. Det er snarere et medfødt karaktertræk, som man kan lære at håndtere, men ikke “kurere”. HSP giver sig udslag på forskellige måder – cirka 15 procent af befolkningen kan komme ind under en eller flere af katagorierne.
For mig drejer det sig om lyde. Jeg er så “følsom” overfor lyde, at jeg er blevet kaldt alt fra hystade til primadonna. Det kan være lyde lige fra den konstante snakken i telefonen og tv’et, der kører på min arbejdsplads til at overboen beslutter sig for at spille høj musik en aften, eller underboen ser tv med lyden skruet meget højt op. Eller folk, der snakker i mobiltelefon på toget – jeg vælger ALTID stillekupé. Jeg bliver lynhurtigt “fyldt op” – og har brug for at trække mig tilbage, få ro, tage en pause og komme til hægterne – og det kan man jo bare ikke normalt i et hverdags-arbejdsliv….med mindre man da søger tilflugt på toilettet.
Jeg blev opmærksom på, at der findes andre som mig for tre-fire måneder siden. Og det var en stor glæde i aften at sidde sammen med cirka 25 mennesker i alderen 25-60 (vil jeg tro) – to mænd, resten kvinder, selv om videnskaben siger, at der er 50/50 repræsentation mellem kønnene.
Skulle der være nogen, der tænker, at de gerne vil vide mere om det her, så kig på websitet Sensitiv Balance – hvor man også kan teste sig selv.
Macaroni cheese på studietur
Nå, tilbage til macaroni cheese, som jeg smagte første gang, da jeg var 15.
Altså, det er jo ikke nogen stor kulinarisk oplevelse 🙂 Men jeg var for første gang væk fra mine forældre i mere end et par dage – jeg var nemlig på 20 dages sprogkursus i Brighton – og var privat indkvarteret hos en familie, der på godt og ondt var “traditionel, engelsk arbejderklasse”. Vi var en dansk, en svensk og en spansk pige hos samme familie, på meget begrænset plads, men selv om det var trangt, og der var lige vel meget pub og øl-pints over husets herre, så var der også hjerterum.
Og mutter, mrs. Blair, vidste nok, hvad der kunne kurere hjemve – macaroni cheese. Og nej, det var ikke mig, der led af hjemve. Jeg havde da mit livs oplevelse! Det var den spanske pige, der græd salte tårer. Det varede nu kun indtil hun fik en kæreste – eller også var det den macaroni cheese, der gjorde det 🙂
Opskriften her er ikke den helt klassiske. Der er tilsat både ærter (som jeg udelader, fordi jeg ikke kan lide ærter) og hakkede tomater. Man kan udelade begge dele, hvis man vil.
Englands svar på Kille Enna
Kokken bag opskriften, Allegra McEvedy, var for 13-15 år siden sådan en slags Englands svar på Kille Enna; ung, vild og mad-eventyrlysten.
Hun åbnede restauranten The Good Cook i The Community Center i Notting Hill før området blev trendy og en film med Hugh Grant og Julia Roberts. Sidst jeg faldt over hendes navn, skrev hun madklummer for The Guardian, men det ved jeg ikke, om hun stadig gør. Alle hendes tre kogebøger har fået fantastiske anmeldelser.
Men det her er altså en af de mere ydmyge opskrifter.
Macaroni Cheese
(4 personer)
175 gram macaroni
50 gram smør
50 gram mel
450 ml mælk
salt og peber
115 gram ost, revet
0,5 tsk dijonsennep
85 gram ærter (kan udelades)
2 groft hakkede tomater (kan udelades)
55 gram rasp
Kog pastaen og afdryp den i en sigte.
Smelt smørret i en gryde og rør melet i for at lave det, der på fransk kaldes “en roux” (det er mel-smør blandingen, som er basen for opbagt sovs).
Skru ned for varmen og bliv ved med at røre nogle minutter. Det gør man for at få den melede smag til at forsvinde – men pas på det ikke bliver brunt.
Skift din træske ud med et piskeris og hæld mælken i lidt efter lidt, mens du pisker for at gøre saucen pænt jævn og glat. Bliv ved med at piske, indtil den kommer i kog. Smag til med salt og peber.
Nu har du så faktisk en basis bechamel-sovs. Når du tilsætter osten (og det gør du nu – men behold en håndfuld til at drysse over retten til sidst) får du en Mornay sauce.
Nå, når osten er smeltet i sovsen, kommer du den afdryppede macaroni i, og tilsætter sennep – og ærter og tomater, hvis du vil have det.
Kom blandingen i et ildfast fad, drys rasp hen over overfladen og derpå den sidste håndfuld revet ost.
Sæt under grillen i 8-10 minutter til overfladen er gylden.
Note 1: Jeg bruger ikke macaroni – jeg synes, de er for lange – men derimod rigati, som er sådan nogle små tube-formede, krøllede nogen. Man kan formentlig bruge en hvilken som helst pasta, man synes.
Note 2: Jeg synes, at de hakkede tomater giver en god modvægt mod alt det fede. Alternativt kan man udlade dem, men servere ketchup til retten. Nogen siger, at det er dårlig smag, men jeg er ikke den, der peger fingre – jeg elsker Heinz!
Note 3: Allegra siger, at ovenstående portion er til fire personer. Jeg spiser altså næsten det hele af en halv portion, så jeg vil sige, at med brød til og måske en grøn salat, er der til tre voksne.
Note 4: Min yndlings vintage cheddar, en god lagret sag, går rigtigt fint til – for voksne. Men hvis man serverer for små børn, skal man nok vælge en lidt mildere ost.
(“The Good Cook”/Allegra McEvedy, Holder and Stoughton, 2000)
Macaroni & cheese (fedtreduceret)
Helt fedtfattig er den nu ikke, den her version, for jeg har ændret i den oprindelige opskrift fra De Danske Vægtkonsulenter (DDV).
Men den er dog væsentlig mindre fedende end ovenstående opskrift – og så er den særdeles hurtig at lave. Derfor vinder den som regel, hvis jeg vil lave macaroni-cheese en hverdagsaften.
Jeg synes dog, at den her version kræver ketchup – men SÅ er det også godt 😊
Macaroni & cheese (1 person)
100 gram løg
100 gram rød peber
1 spsk olie til stening
1 æg
50 gram græsk yoghurt
Salt og peber
100 gram kogt macaroni (eller anden pasta)
75 gram revet ost (jeg bruger cheddar)
1 tsk tørret oregano
Hak løg og peberfrugt fint.
Varm olien op på en pande og steg grøntsagerne, indtil de er møre.
Pisk æg og yoghurt sammen og krydr med salt og peber. Tilsæt de stegte grøntsager og den kogte macaroni.
Kom det hele i et ildfast fad og drys den revne ost og oregano her over retten.
Kom fadet i en varm ovn ved 200 grader. Bag retten cirka 30 minutter til osten er smeltet og overfalden er gylden.
Server med ketchup. En grøn salat går også dejligt til.