Jeg ledte efter en opskrift på noget marrokansk i tagine, så jeg kunne teste mine syltede citroner.
Men så faldt jeg over den her. Og glemte citronerne.
Opskriften er en Camilla Plum, og jeg har lavet den mange gange, også til gæster. Jeg er vild med den. Og den har den fordel, at man kan lave den dagen før og lune den i ovnen, når den skal serveres. Det bliver den ikke ringere af.
Hvis man ikke kan lide krydret mad – her taler jeg ikke om stærkt eller hot (det er den slet ikke), men altså krydret med kanel, spidskommen, honning og ingefær – så skal man springe den over. Men hvis man er bare den mindste smule nysgerrig, så prøv den. Den er himmelsk.
Kylling b’stilla Bil Djaj
(4-5 personer)
300 gram kyllingefilet – hver filet skåret i tre-fire stykker
4 finthakkede forårsløg
1,5 dl olivenolie
50 gram smør
3 spsk honning
1 tsk stødt ingefær
1,5 tsk stødt kanel
0,5 tsk hvid peber
0,5 tsk groft salt
1 gram safran
0,5 tsk gurkemeje
0,25 – 0,50 tsk spidskommen
0,5 tsk sesamfrø
1 stort bundt bredbladet persille, finthakket
2 stængler bladselleri, finthakket
70 gram smuttede mandler, ristet i smør på panden til de får en gylden farve, afkølede og groft blendede
frisk koriander, finthakket
1 æggehvide
flormelis til pynt
evt. stødt kanel til pynt
Løget svitses i smør og olie. Tilsæt honning og krydderierne et ad gangen under omrøring over fem minutter. Tilsæt kylling, persille og bladselleri. Lad det simre ti minutter.
Hæld det op i en bradepande med fire spiseskefulde vand. Dæk bradepanden tæt med sølvpapir og kom i en 200 grader varm ovn i 15 minutter.
Tag ud og køl ned til man kan pille kyllingestykkerne i små strimler med hænderne. Vend den strimlede kylling godt rundt med væden.
Smør to store stykker filo-dej med smeltet smør og læg dem sammen. Læg dem i et smurt fad (et tærtefad er godt) og bred bradepandens indhold ud over filodejen i en cirkel. Drys mandler og koriander ud over fyldet.
Smør de to andre ark filodej med smør og læg dem sammen over indholdet som et låg. Smør kanterne med æggehvide.
Rul kanterne, så det bliver en rund, forseglet pakke.
Pensl hele overfladen med smeltet smør.
Bag pakken ed 200 grader i ovnen – Camilla Plum skriver i 5-6 minutter, i min ovn tager det 10-12 minutter – indtil pakken er lysebrun og sprød.
Drys med flormelis og eventuelt kanel.
B’stilla skæres ud som en tærte og serveres traditionelt med ristede mandler og figner. En grøn salat med noget citron er nu altså også god til.
Note 1: Camilla Plum siger, at der er til 4-5 personer. Hvis man spiser som mig og har en god mættende salat til, er der sådan lige akkurat til 4 personer – tjah, måske kun 3, synes jeg altså…
Note 2: Jeg bruger kun 1 dl olivenolie og vel 25 gram smør. Ikke fordi jeg er fedthysterisk, men fordi jeg synes, det er nok. Men man skal nok bruge yderligere 25 gram smør til at pensle b’stilla’en med til slut.
Note 3: Jeg er lidt forsigtig med spidskommen og bruger kun de 0,25 tsk af den. Til gengæld bruger jeg så to tsk sesamfrø. Man kan i virkeligheden jonglere lidt rundt med mængden på krydderierne alt efter, hvad man kan lide. Men de skal være der alle sammen.
Note 4: Camilla Plum taler om to gange tre (2 x 3) stykker filodej, men i den pakke jeg køber i Kvickly, er der 2 x 2 meget store stykker filodej, og det passer fint.
Note 5: Jeg er vild med koriander og kommer et helt bundt i. Men mindre kan også gøre det. Varmen tager dog en god del af koriandersmagen, så der skal noget i, hvis man vil smage det….til gengæld synes jeg, at de 1,5 tsk kanel i b’stillaen er perfekt. Jeg behøver ikke mere ovenpå, så jeg drysser kun med flormelis.
(Opskrift fra “Jul”/Camilla Plum, Politikens Forlag, 2007)