Sprøde pandekageskåle med softice og jordbærpuré

Sprød pandekageskål med vaniljeis eller softice - og jordbærpure & rørsukkersirup.
Sprød pandekageskål med vaniljeis eller softice – og jordbærpure & rørsukkersirup.

Det er lige før, det er unødvendigt at bringe en opskrift på den her dessert, for faktisk har jeg stort set ikke lavet noget, bortset fra at samle den 🙂

Nå ja, jeg lavede faktisk en jordbærpuré, men den giver næsten også sig selv.

For en god uges tid siden var jeg i Struer for at mødes med et par gamle venner, Svend og Ingeborg. Der var markedsdag i Struer, og derfor var Svend på plads med sin pandekagevogn, Svends Sweet Kitchen.

Han elsker at snakke med folk, samtidig med at han laver store tynde pandekager enten med sukker/syltetøj, med nougat eller med kødfyld.

Nå, det det hele skulle pakkes ned, spurgte han, om jeg ville have nogle pandekager med hjem? Når han varmer op til dagens salg, laver han en række prøvepandekager, indtil bagepladerne har den helt rette temperatur – og det var altså nogle af prøvepandekagerne, jeg kunne få.

Jeg anede ikke, om man kunne fryse pandekager, men jeg testede det – to og to i poser. Forleden tog jeg så en pose ud til den her dessert og jo, man kan godt fryse pandekager.

Der er dog det problem med Svends pandekager i forhold til nedenstående dessert, at de er enormt store. Og faktisk skal man helst bruge små pandekager – så der skulle skæres en masse væk. Men det gik.

I fald du nu ikke lige kender en Svend med en pandekagevogn, har jeg også sat en pandekageopskrift ind nedenunder.

Svend i hans pandekagevogn.
Svend i hans pandekagevogn.

Sprøde pandekageskåle med softice og jordbærpuré

(4 personer)

1/2 liter softice eller vaniljeis (se note 1)

Jordbærpuré:

250 g jordbær

3 spsk rørsukker

1 spsk vand

Pandekageskåle:

60 g hvedemel

3/4 spsk rørsukker

1/2 tsk groft salt

2 dl mælk

2 æg

50 g smør, smeltet

Desuden:

rørsukkersirup eller ahornsirup

Jordbærpuré: Kom jordbær, sukker og vand i en lille gryde og løg bærrene ved jævn varme og under læg i cirka fem minutter. Blend puréen og lad den køle af i køleskab.

Pandekager: Bland mel, sukker og salt. Pisk mælken i lidt efter lidt. Pisk æg og smør i. Hæld cirka 1/2 dl dej i en lille varm pande (cirka 14 centimeter i diameter). Bag pandekagen ved jævn varme til den er gylden. Vend den og bag den færdig – cirka 2-3 minutter i alt. Bag resten af pandekagerne i alt otte styk.

Fold pandekagerne ned i en lille skål og stil dem på en bageplade. Bag dem i cirka fem minutter ved 225 grader til de er sprøde (se note 2). Lad dem køle af.

Tag softicen/vaniljeisen (det er nu isen skal piskes blød, hvis du ikke bruger “rigtig” softice) ud. Når softicen/vaniljeisen er ensartet og cremet, fyldes den i en sprøjtepose med stjernetyl. Isen sprøjtes ned i pandekageskålene. Kom jordbærpuré, sirup og eventuelt friske jordbær på isen.

Server straks! (se note 3)

(Originalopskriften er Arlas. Jeg har lavet lidt om….)

Note 1: Man kan selvfølgelig købe rigtig softice, og det r nok en god idé, da det ikke smelter lige så hurtigt som almindelig is! Men jeg købte altså vaniljeis, som jeg piskede blød med en elmixer. Det var billigere….

Note 2: Tjah, jeg syntes, at 225 grader lød af meget. Så jeg gav den ti minutter ved 200 grader. Så var de sprøde foroven, men ikke i bunden. En læser foreslår Arla, at man i stedet giver dem 30 minutter ved 140 grader. Umiddelbart tænker jeg, at de så er helt udtørrede, men det skal da prøves…. Jeg lagde en kugle sølvpapir ned i dem, da jeg bagte dem, fordi siderne blev ved med at flappe ned.

Note 3: Tag det helt seriøst, det med “straks”. Jeg rodede lidt rundt og skulle lige fotografere og finde de bedste lys – og pludselig begyndte isen at løbe ud af pandekageformen. Altså det smager det jo ikke ringere af – men det ser knapt så pænt ud!

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *