Torta di ricotta e polenta

En rigtigt lækker, "svampet" kage med citronskal, mandelmel og ricotta.
En rigtigt lækker, “svampet” kage med citronskal, mandelmel og ricotta.

Jeg kom i tanke om den her kage, som er fra den dejlige kogebog Green Kitchen Rejser, da en god bekendt spurgte, om jeg havde et tip til, hvad man kunne bage, hvis man havde en masse mandelmel, man gerne ville have brugt?

Det må vel nærmest være en lykketilstand at have “en masse mandelmel”, for det er hamrende dyrt – sidst jeg kiggede efter, kostede 160 gram 67 kroner – men desværre fik veninden ikke lige brugt sit mandelmel på denne kage, for hun kan ikke lide ost. Jeg indvendte, at ricotta ikke smager af ost og nærmest kan sidestilles med hytteost, hvortil hun replicerede, at hytteost var det allerværste 🙂

Nu, da jeg har bagt kagen, kan jeg sige, 100 procent ærligt, at man overhovedet ikke kan smage ost i den. Og det sagde Stine også. Stine er kollegaen med glutenallergi, og kagen blev bagt til ære for hende, for den er herligt fri for gluten og i øvrigt også fri for raffineret sukker.

Det er nu to dage siden, jeg bagte den, og den er stadig dejligt “svumpet” – det ved jeg, for jeg fejrede med et stort stykke kage, at TTH vandt lokalopgøret over Skjern 🙂 Ja, jeg var til håndbold her til aften…

Faktisk tror jeg, at det er sådan én kage, som min mor kaldte for en “te-kage” – den ville gå vældigt godt sammen med en kop te, fornemmer jeg. Men nu er jeg primært kaffedrikker, såeh…

Selve opskriften er simpelt hen bare nem. Det skulle da lige være det med de stiftpiskede æggehvider – se derfor note 3.

Kagen holder sig fugtig og blød i flere dage, hvis man pakker et viskestykke om den.
Kagen holder sig fugtig og blød i flere dage, hvis man pakker et viskestykke om den.

Torta di ricotta e polenta

(cirka 8 personer)

100 gram smør + lidt til at smøre formen med

1,5 dl flydende honning – køb en dansk honning

revet skal af tre økologiske citroner

0,5 tsk vanillepulver

4 æg, delt i hvider og blommer

140 gram mandelmel (se note 1)

125 gram fint økologisk polentamel (se note 2)

250 gram ricotta

45 gram mandelflager

Forvarm ovnen til 160 grader. Smør en springform på 20 centimeter, læg en cirkel bagepapir i bunden (tegn på bagepapiret efter bundens omrids med en blyant og klip så cirklen en anelse mindre hele vejen rundt – så passer den), og stil den til side.

Kom smørret og halvdelen af honningen i en skål sammen med vanilje og citronskal, og pisk det hele sammen med en elmikser, til det er cremet og luftigt. Tilsæt æggeblommerne og pisk videre endnu et minuts tid. Vend derpå mandelmel, polentamel og ricotta i.

Pisk æggehviderne stive i en separat skål. Hæld resten af honningen i, og pisk videre, til æggehviderne igen er stive. Vend dem forsigtigt i kagedejen (se note 3).

Hæld dejen i den smurte springform og drysmandelflagerne jævnt over. Bag kagen 40-50 minutter, eller til der ikke hænger dej ved, når du stikker et grillspyd eller lignende ned i den. Kagen kan godt virke lidt blød i midten, men den bliver mere fast, når den er kølet af.

Lad den køle helt af, inden du tager den ud af formen.

(Opskriften er fra Green Kitchen Rejser af David Frenkiel og Luise Vindahl,Tinkerbell Books, 2014)

Note 1: Eller køb 140 gram mandler og mal dem selv – det er billigere og kan let gøres i en minihakker eller foodprocessor.

Note 2: Der findes noget, der hedder fine polentagryn. Det IKKE dem, du skal have. Du skal købe fint majsmel – Urtekram har for eksempel fint majsmel i deres sortiment.

Note 3: Dejen er ret bastant, så det bedste er at røre cirka en fjerdedel af hviderne ind i dejen først, så den bliver lidt lettere – og så bagefter forsigtigt vende resten i dejen.

Lige ud af ovnen....
Lige ud af ovnen….

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *