Forleden købte jeg en pose store rejer, fordi jeg skulle bruge dem i karryret. Men bagefter havde jeg stadig masser af rejer, så jeg var nødt til at finde flere opskrifter med rejer frem.
Dette er en af dem, og faktisk en rigtig lækker opskrift. Spøjst nok står der, at man skal bruge otte rejer (store king prawns, står der) til fire personer. Det må være nogle meget store rejer, forfatteren kan få fat på – i hvert fald kan jeg sagtens selv spise otte rejer af den størrelse, som dem jeg købte har.
Hånden på hjertet; jeg synes, risen er superlækker, og den kunne jeg godt finde på at lave igen. Men jeg tror ærlig talt ikke jeg ville gide komme rejer i næste gang. Og personligt synes jeg, at 10-12 minutters damp er alt for meget….de bliver lidt viskelæder-agtige… Hvis du gerne vil have dem med, så pil dem op efter 4-5 minutter. Det burde altså være nok. Tjek om skallen er blevet lyserød.
Opskriften er ikke stærk. Der bruges én rød chili til fire personer, og bruger man de lange røde chilier, man kan købe i supermarkederne, lægger man nærmest ikke mærke til, at der er chili i retten. Jeg brugte halvanden af den slags i den halve portion, og jeg syntes ikke, det var stærkt.
Hvis du godt kan lide stærk mad og er vant til det, synes jeg, du skal prøve med en stærk chili – spørg din grønthandler eller gå eventuelt til en etnisk grønthandler. De små røde thaichilier er meget stærke og skal anvendes med varsomhed, men de er altså noget mere interessante end supermarkedsversionen.
Veracruz ris med rejer
(4 personer)
2 spsk olivenolie
1 løg, finthakket
400 gram hakkede dåsetomater
1 rød chili, kerner fjernet, finthakket (se teksten ovenfor)
2 fed hvidløg
5 cm kanelstang
3 nelliker
0,5 tsk sukker
350 gram basmatiris
6 dl hønse- eller grøntsagsbouillon
8 store rå king prawns (se teksten ovenfor)
1 håndfuld frisk koriander, hakket (se note 1)
Saft af 1 lime
Havsalt og sort peber
1 lime i kvarte til servering
Varm olien i en stor stegepande ved middel temperatur. Tilsæt løget og svits, under omrøring, i 6-8 minutter eller til løget er gyldent. Tilsæt tomater, rød chili, hvidløg, kanel, nelliker og sukker og smag til med rigeligt salt og peber. Omrør og bring i kog, dæk med kåg, skru ned for blusset og småkog blidt i 10 minutter.
Imens hældes risen i en gryde/stor skål, dækkes med koldt vand og omrøres – og sættes derefter til opblødning i 5 minutter. Hæld risen i en si og skyl godt under rindende koldt vand, til vandet bliver helt klart. Den proces skyller stivelsen ud af risene og sikrer, at man får møre ris, der ikke klæber sammen.
Hæld de skyllede ris tilbage i gryden og placer den over middelvarme. Tilsæt varm bouillon og rør blidt sammen. Bring i kog, dæk med låg, skru ned for varmen og småkog i 2-3 minutter.
Placer rejerne ovenpå risen, læg låget på igen, og kog i 10-12 minutter mere, eller til alt vandet er absorberet og risen er næsten mør, men stadig al dente. Tag af varmen og fjern låget. Læg et rent viskestykke over gryden, læg låget på igen, og sæt risen til at dampe af i 5-10 minutter.
Fjern de kogte rejer fra risen og sæt dem til side.Tilsæt koriander og limesaft til risen, smag til med rigeligt med salt og peber og blandt godt. Læg rejerne tilbage på risen, og server straks med limebåde.
Note 1: Jeg kunne ikke finde koriander i byen, og det eneste på min altan, der duede sådan nogenlunde i retten, var persille….så det blev det til. Det var afgjort OK – men det ville nu have været mere interessant med koriander!
(Opskriften er fra ”Lev stærkt” af John Gregory-Smith, Forlaget Hovedland, 2011)