Forleden kom nogle veninder og jeg til at tale om mad (det sker ret ofte!) – og vi kom ind på artiskokker.
”Nej, det laver jeg aldrig – det er så besværligt,” sagde den ene, og den anden mente, at ikke bare var artiskokker besværlige at tilberede, de var også besværlige at spise.
Jeg er helt uenig.
Der er masser af ting, jeg finder besværlige og/eller ikke kan finde ud af. Men håndtering af artiskokker er ikke en af dem. Hvis man skriver ”artiskokker” i søgefeltet her på bloggen, finder man flere opskrifter med artiskok, blandt andet min yndlingsopskrift. Artiklen hedder ”artiskokker – en gudespise” og blandt opskrifterne er der en forret på artiskok, kogt med citron og mynte, og serveret med den skønneste citrondip.
Måske er jeg så glad for den opskrift, fordi den passer til de eneste artiskokker, vi tilsyneladende kan få her i Vestjylland, nemlig de store, grønne globeartiskokker. Jeg har aldrig, i de 30 år jeg har boet her, fundet de små lilla nogen, som romerne er så glade for, og som man faktisk kan spise rå i salater.
Opskriften herunder er lækker og nem at lave. Men den ER faktisk en smule besværlig at spise, hvis man laver den med de store globeartiskokker – i hvert fald dem, jeg har kunnet skaffe. For man kan ikke spise det hele af bladene. Heller ikke de allerinderste blade. Den øverste del af dem er sej. Så der er ingen vej uden om; man må spise den farserede artiskok blad for blad – og så bunden sammen med det gratinerede fyld.
Nå, pyt – det smager altså godt 🙂
Jeg lavede én artiskok til mig selv (altså kvart portion – men halv portion fyld) og spiste brød til. Det var en god vegetarisk hovedret, syntes jeg. Men man kan da også bruge artiskokkerne som en dejlig forret.
Farserede artiskokker
(4 portioner)
2 halverede citroner
4 store artiskokker
Olivenolie til servering
Fyld:
150 ml olivenolie
1 rødløg, finthakket
2 fed hvidløg, pressede
50 gram røget bacon i tern (man kan godt bruge almindelig bacon)
2 store modne bøftomater (denne gang brugte jeg en håndfuld cherrytomater) flåede, udkernede og hakkede.
50 gram friske brødkrummer
2 spsk hakket persille
2 spsk hakket frisk basilikum
25 gram friskrevet parmesan
Salt og peber
Fyld en stor skål med vand og pres saften af en citron ud i vandet – tilsæt også citronskallen.
Skær artiskokstilken af cirka 2,5 centimeter fra artiskokhovedet. Skær toppen (de øverste cirka 2,5 centimeter) af artiskokhovedet med en skarp kniv. Træk de yderste, seje, tykke blade fra – det er fristende at fjerne dem alle, så der kun er de bløde tilbage, men dels ser det ikke så pænt ud (jeg HAR testet det!), og dels skal artiskokken have lidt at holde sammen på fyldet med.
Kom de istandgjorte artiskokker i citronvandet, så de ikke bliver misfarvede.
Bring en stor gryde let saltet vand i kog. Kom artiskokker i sammen med de to sidste halve citroner og lad det simre i 20 minutter. Tag artiskokkerne op og vend dem med skærefladen nedad på køkkenrulle, så vandet kan løbe fra og de kan køle af.
Varm ovnen op til 180 grader.
Kom fire spsk olivenolie på en stegepande og varm det op for lav til medium varme. Tilsæt løg og hvidløg og sauter i fem minutter. Tilsæt bacon og sauter i 3-4 minutter – skru eventuelt lidt op for varmen, men pas på at løget ikke branker. Kom tomaterne på panden, rør lidt rundt – og fjern panden fra varmen.
Skær de afkølede artiskokker over i to halvdele på langs. Fjern de der strittende dunspidser, skægget, der sidder i midten oven på den lækre bund, med en ske. Det er ret nemt. Nu er der et hul ind i artiskokken, hvor fyldet kan være.
Læg artiskokhalvdelene i et ildfast fad med den hule side til fyldet opad. Dryp med lidt olie og kom 4-5 spsk vand i bunden af formen.
Kom nu tomat-løg-fyldet i artiskokkerne.
Bland brødkrummer, urter, parmesan (du kan godt bruge lidt ekstra, hvis du er glad for parmesan – det gør jeg!), salt og peber sammen – og drys det ovenpå de fyldte artiskokker.
Dryp artiskokkerne med lidt olie igen, læg et stykke folie over fadet, og sæt dem midt i ovnen i 25 minutter.
Fjern folien og lad dem bage i yderligere 20-25 minutter, indtil brødkrummerne er gyldne. Husk at holde øje med, om vandet i bunden forsvinder – hvis det gør, så tilsæt en lille smule mere.
Tag artiskokkerne ud af ovnen og lad dem køle af til de er lune. Server.
(Opskriften er fra ”Celebrating the Impressionist Table” med opskrifter af Louise Pickford, Forlaget Stewart, Tabori & Chang, 1997)