Jeg er ikke overvældende glad for den klassiske røde, søde gløgg med bunker af mandelsplitter og rosiner.
For julens og hyggens skyld kan jeg godt overtales til et glas ved en kollega-sammenkomst eller hos venner, når den bliver serveret for mig, men jeg laver den aldrig selv.
Jeg kan meget bedre lide alternativerne; hvid gløgg (med mandelsplitter og rosiner) eller den engelske Mulled Wine, som er varm rødvin med krydderier, men uden mandler og rosiner.
Forleden aften afprøvede jeg en – ny for mig – opskrift på hvid gløgg, som bare var helt fantastisk. Jeg lavede kun halv portion af opskriften, som var til fire personer, men begejstringen var så stor, at jeg søreme drak det hele!
En blæsende aften som i aften (aftenen efter at stormen Bodi har hærget, så nu virker det jo næsten helt stille, selv om mine vinduer giver sig med jævne mellemrum) er det godt med sådan en drik at styrke sig på. Gløgg hører godt nok julen til, men i virkeligheden kan man da sagtens drikke det i alle vintermånederne.
Hvid gløgg
(4-5 personer)
Sukkerlage af:
1,5-2 dl sukker
1,5 dl vand
Gløgg’en:
Sukkerlagen
Cirka 2 spsk meget tynde strimler appelsinskal (øko-appelsin)
1 hel flaske halvsød hvidvin
2-3 dl vodka eller ukrydret snaps (Brøndum)
1 spsk grønne kardemommefrø
1 stang kanel
rosiner og mandler
Kog sukker og vand til en sukkerlage. Lad det koge i 2 minutter uden låg.
Vask i mellemtiden en øko-appelsin og skær tynde strimler af skallen.
Bland sukkerlagen med vin og vodka eller brændevin. Varm gløggen op til kogepunktet, men lad den ikke begynde at koge.
Si krydderier og appelsinskal fra, når gløgg’en er gennemvarm og server med rosiner og mandler.
(opskriften er fra “Jul og Vinter”/Anna Bergenström & Fanny Bergenström, Politikens Forlag, 1996)
Ved sidste års julefrokost for mine kortspils-veninder havde jeg valgt et middelalder/eventyr-tema, inspireret af tv-serien “A Song of Ice And Fire”, som jeg elsker.
Og vi startede med en lidt mere moderne version af den originale 1300-tals opskrift på Mulled Wine. Det smagte fantastisk og var i al beskedenhed en stor succes 🙂
Southron Mulled Wine
(10 personer)
2 clementiner eller 1 lille apppelsin
20 hele nelliker
2 flasker rødvin (Shiraz eller Cabernet er fint)
700 ml appelsinjuice
1 spsk stdt kanel
2 kanelstænger
1 spsk stdt muskatnød
3 terninger frisk ingefær, cirka 2×2 centimeter
3 spsk honning
4 spsk (med top) sukker
60 ml friskpresset citronsaft
30 ml brandy, cognac eller Armagnac (kan udelades, men det er synd)
Skær clementinerne over i halve og stik nelikker i de fire halvdele. Man stikker “stilken” af nelliken ind i clementin-skallen og trykker den så langt ind, at kun nelikkens “hoved” er at se. Hvis Clementinens skal er sej, kan man først stikke gennem skallen med en spids kniv, inden man stikker nelliken i.
Hæld vinen i en gryde og læg clementinerne i med nellikesiden nedad, så vinen kan trække smag af krydderiet.
Tilsæt resten af ingredienserne og varm op til det simrer, mens du ind imellem rører med et piskeris. Bring det IKKE i kog.
Lad det simre i fem minutter, sænk så varmen så vinblandingen holdes lige under simre-niveau, og lad det stå der på varmen i 45 minutter.
Server op i krus/varmefaste glas med en suppeske eller lignende.
Note 1: Ufiltreret appelsinjuice er dejligt, men det gør drikken “plumret” i farven. Hvis man vil have en klar drik, må man købe appelsinjuice uden pulp i.
Note 2: Man kan godt eksperimentere lidt med krydderimængde, appelsinjuice og brandy alt efter, hvad man kan lide, lige som man kan tilsætte mere sukker eller honning, hvis man foretrækker vinen sødere (det gør jeg ikke).
(Opskriften er fra “A Feast of Ice & Fire”/Chelsea Monroe-Cassel & Sariann Lehrer, Bantam Books, 2012)