Kagen her er én, som min ex-kollega og kageekspert Mads gjorde mig opmærksom på.
Han havde tidligere lavet den, og syntes den var rigtig god – men heldigvis kunne han også fortælle om en besynderlig faldgrube i originalopskriften, som jeg skulle være opmærksom på. Det er altid godt med opskrifter, som andre har testet først! 🙂
Jeg lavede den til min fødselsdag – og med et par enkelte ændringer i forhold til originalen har jeg tænkt mig at gentage successen, når jeg skal i sommerhus med canastaklubben. For det er en rigtig lækker dessertkage.
Min veninde Annemarie elsker cheesecake, og jeg har testet nogle stykker på hende gennem tidens løb, men som regel plejer det faktisk at være bagte cheesecakes. Denne her er en af den slags, der bare skal stivne i køleskabet.
Det synes jeg så ikke, at den gør nok. Stivner altså.
I originalopskriften bruges kun to blade husblas. Det synes jeg ikke er nok. Ostecremen bliver forholdsvis fast, men er stadig så blød, at det er svært at skære et pænt stykke. Den “løber” ikke, men næste gang bruger jeg altså fire af de små blade husblas, man kan købe nu om dage, for at gøre cremen helt stiv.
Cheesecake med safran på chokoladebund
0,75 gram safran
1-3 spsk appelsinlikør, for eksempel Grand Marnier eller Cointreau (se note)
1 spsk vand
2-4 blade husblas (se tekst ovenfor)
10 digestivekiks
100 gram mørk chokolade (70 procent)
50 gram smør
400 gram friskost naturel
250 gram kvark eller fromage frais
60 gram flormelis
2 dl piskefløde
Pynt:
10 kumquat eller 1 økologisk mandarin (se note)
45 gram sukker
1 granatæble
Beklæd bund og sider på en springform, 24 centimeter i diameter, med bagepapir. Smuldr kiksene i stykker. Smelt chokoladen med smørret og bland det i kikse-krummerne. Tryk blandingen fast i bunden af formen og stil den i køleskabet.
Pisk friskost med kvark og flormelis. Pisk fløden til flødeskum.
Bland safran med appelsinlikør og vand. Lad det stå og trække.
Læg husblas i koldt vand i cirka fem minutter. Tag husblassen op, knug den let (fri for vand) og smelt den forsigtigt sammen med safran/likør/vand-blandingen i en gryde. Når blandingen er smeltet, skal den afkøle en smule.
Når blandingen er lunken, tilsættes et par store spsk af friskost/kvark/flormelisblandingen. Når det er blandet godt, hældes det i resten af friskost/kvark/flormelisblandingen, og flødeskummet tilsættes også. Det hele vendes rundt med let hånd uden at “mase og mose” det.
Smør blandingen ud over chokoladebunden. Stil kagen i køleskabet i mindst fem timer eller til næste dag.
Når kagen skal serveres: Skær kumquat (eller mandarin, se note) i skiver og bland det med sukker i en gryde. Lad simre ved svag varme i cirka fem minutter – vend skiverne af og til. Lad afkøle.
Læg skiverne pænt på kagen.
Halver granatæblet, bank kernerne ud. Lad dem dryppe af for overskydende saft i en sigte. Strø dem så ud over kagen.
Note 1: Når kagen på mine billeder ikke er særlig gul af safran, skyldes det jeg arbejder med hel safran, altså safrantråde. Og jeg havde ikke lige tænkt over, at det nok var en god idé at riste safran let på panden og så knuse det til pulver, inden jeg opløste det. Jeg brugte altså de hele tråde, og de farver ikke lige så voldsomt som safranpulver. Så husk det, hvis du plejer at bruge hel safran.
Note 2: 1 spsk Grand Marnier smager ikke meget igennem. Jeg prøver med 2-3 spsk næste gang.
Note 3: Jeg har en forkærlighed for bitter 86 procents chokolade, som jeg spiser et tern af hver aften til min kaffe. Så den chokolade brugte jeg til bunden. Det er ikke nogen udpræget god idé. Det smagte udmærket, men bunden manglede den sødme, som den ville have fået med en mindre bitter 70 procent chokolade. Følg opskriften 🙂
Note 4: Kvickly havde ikke friskost naturel. Jeg spurgte endda for at være helt sikker. Så jeg brugte Philadelphia Light. Men kagen kan godt tåle at være mindre fed, så prøv at skaffe friskost. Jeg tror måske, at brugen af Philadelphia har været afgørende for, at kagen ikke blev så stiv, som jeg ville have den.
Note 5: Kumquats er citrusfrugter, der cirka er på størrelse med en stor oliven og som har en skal, der smager skønt appelsinagtigt. De er fine til marmelade – og syltede (som her) er de en fin dekoration. Men jeg kunne ikke finde dem nogen steder i byen. Så jeg købte en økologisk mandarin (så jeg var sikker på, at skallen ikke var sprøjtet) og skar den i fine, tynde skiver og kogte den med sukker som angivet i opskriften. Det så også fint ud – og smagte supergodt.
Note 6: Jeg ved ikke rigtigt med det bagepapir, altså…..jeg fulgte skam opskriften og beklædte formen med bagepapir. Og det kan man ikke gøre sådan rigtigt pænt og glat i en rund form. Jeg kan i hvert fald ikke. Og det går ud over ostekage-siderne. De bliver ikke pænt glatte, men hænger i papiret. Næste gang vil jeg beklæde bunden, men så tror jeg, at jeg vil prøve at smøre siderne med en neutral olie – eller med mandelolie – i stedet for at bruge papir….
(Opskriften er fra et blad, Mads havde, vist nok Spis Bedre)