Nå, så fik jeg gjort noget ved alle de blommer, jeg fik i weekenden af min veninde Maria. Dejlige, lækre, modne blommer.
Jeg tror, det var Victoria-blommer.
Jeg er ingen ekspert, og kan faktisk kun genkende de grøngule reineclaude blommer, og så mener jeg, at sveskeblommer er aflange og blåsorte. Jeg kiggede i de bøger, jeg har om frugt, og Marias blommer lignede billeder af Victoria-blommer. Det tror jeg så på, da jeg hverken har en mor eller bedstemor, der sidder inde med den nødvendige viden.
Det er en af de ting, der er en varm kartoffel i øjeblikket – ikke min mangel på mor eller bedstemor – men den madkultur og viden om maden, råvarerne og behandlingen af dem, der går tabt, fordi den ikke længere nedarves per automatik fra mor til datter.
Nå, det her skulle handle om blommer.
Først lavede jeg langtidsbagte blommer med flødeskum til mig selv 🙂 Jeg skal nok få opskriften lagt ind her på bloggen.
Så tog jeg 200 gram fra til en blommetrifli, jeg vil lave til min veninde, når hun kommer onsdag. Derpå vaskede, flækkede og udstenede jeg 2 x 500 gram og kom dem i fryseren. De er gode til en crumble, hvor det ikke gør noget, at blommerne har været frosne og er lidt smattede.
Og endelig ovnsyltede jeg så 2,5 kilo. Det er den opskrift, du får her. Den er ældgammel – så gammel at den for eksempel findes i mit eksemplar af ”God Mad, let at lave” fra 1980, og opskriften var ikke en nyhed, da den havnede i den bog.
Nå, man bruger ovnsyltede blommer som en nem vinterdessert, serveret med råcreme eller flødeskum eller til vaniljeis.
I opskriften står der ”sveskeblommer”. De er muligvis mere faste end Victoriablommer, for jeg gav dem 1 time og 45 minutter i ovnen (opskriften siger 1,5 til 2 timer), og det var lige i overkanten. De fleste bevarede dog deres facon, men de måtte nu godt have været en smule mere faste. Så hvis du ikke bruger sveskeblommer, skal du lige holde et vågent øje med dem. Måske skal de kun have 1,5 time…
Ovnsyltede blommer
2,5 kilo (sveske-)blommer (se teksten ovenfor)
1 kilo sukker
1 tsk konserveringsvæske
1 dl rom, cognac eller armagnac (kan udelades)
Tænd ovnen og indstil den til 150 grader.
Skyl blommerne. Prik dem med en gaffel.
Læg dem lagvis i bradepanden eller et ovnfast fad med sukkeret. Dæk bradepanden med folie (se note 1).
Sæt blommerne midt i ovnen i 1,5-2 timer (se teksten ovenfor), til de er møre, men stadig hele og sukkeret er smeltet.
Tag dem ud, tilsæt konserveringsvæske, hæld rom/cognac/armagnac over, hvis du bruger det (se note 2), og hæld blommerne med saft på rengjorte glas og luk dem straks.
Note 1: Da jeg tjekkede under folien efter en time, var sukkeret ikke i nærheden af at smelte, så jeg fjernede folien. Efter 1 timer og 45 minutter var jeg nødt til at tage blommerne ud, for ellers ville de helt smatte sammen, men faktisk lå der sukker nede under saften, som ikke var smeltet. Derfor vil jeg anbefale, at man IKKE kommer folie over.
Note 2: Jeg hældte 1 dl brun rom over. Det var årgangsrom fra Venezuela, så nogen vil mene at det var en helligbrøde. Men helt ærligt – jeg er ikke nogen stor romdrikker, og så vil jeg hellere bruge rommen på noget, jeg ved, jeg får spist. Lad være med at gemme på ting, du ikke nænner at bruge, fordi andre siger, at det gør man ikke – få glæde af det! Jeg har før været så dum at gemme ting, jeg havde fået foræret og som var dyre/sjældne/spændende & hjemmelavede (syltede svampe, olier, pickles o.s.v.) så længe, at de blev for gamle. Det er så ærgerligt. Man skal bruge tingene og glædes over dem – også i hverdagen!
(Opskriften er fra ”God mad, let at lave” af Inger Erner Andersen & Lotte Haveman, Lademann, 1980)